Systemische Hypertensie bij de kat (geriatrische kat – deel 3)

Geert Paes · 16 april 2019

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Deze cursus zit ook in het pakket – Chronische nierziekte, hyperthyroïdie en systemische hypertensie bij de kat (geriatrische kataandoeningen VOLLEDIG PAKKET

Systemische hypertensie komt zeer vaak voor bij (geriatrische) katten. Aangezien katten zeer gevoelig zijn aan stress en het `white coat` effect kan het soms echter moeilijk zijn om in te schatten wanneer een hoge bloeddrukmeting van significant belang is en wanneer men een behandeling dient in te stellen. Bovendien is het belangrijk te weten of de hypertensie primair is of het gevolg is van een onderliggende ziekte en dat de behandeling van hypertensie bij katten erg verschillend is van de behandeling van hypertensie bij honden.

Recent (oktober 2018) werden de nieuwe ACVIM (American College of Veterinary Internal Medicine) consensus richtlijnen gepubliceerd. Tijdens deze bijscholing worden deze richtlijnen in detail overlopen. Verder worden enkele van de ziektes (zoals primair hyperaldosteronisme), die systemische hypertensie kunnen veroorzaken, verder toegelicht.

De cursus werd speciaal ontworpen om praktijkdierenartsen een volledige en gedetailleerde update te geven over alle nieuwste en klinisch relevante informatie die gepubliceerd werd in de laatste jaren over systemische hypertensie bij de kat. Verder zal gespecialiseerd advies gegeven worden dat u zal helpen om vol zelfvertrouwen deze aandoening te diagnosticeren en behandelen. Alle informatie wordt gegeven op een praktische manier met als doel dat de geleerde informatie onmiddellijk kan worden toegepast in de dagelijkse praktijk. Deze cursus is een stuk uitgebreider dan de cursus – Systemische hypertensie: kat versus hond – en handelt enkel over systemische hypertensie bij katten.

De cursus duurt minstens 2.5 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder zijn er oefenvragen, kan je een klinische case uitwerken en krijg je interessant leesmateriaal, alsook handouts van de volledige lezing. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Een voorbeeld van sommige onderwerpen die behandeld zullen worden zijn:
– In welke patiënten wordt het aangeraden om de bloeddruk te meten?
– Wat is de meest betrouwbare techniek om de bloeddruk te meten?
– Vanaf welke graad van hypertensie is er een risico voor eindorgaan schade?
– Met welke ziektes is hypertensie bij de kat het vaakst geassocieerd?
– Wat is de beste behandeling en wanneer dient behandeling gestart te worden in een kat met hypertensie?

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus : Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – klinische case – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Duur cursus: Minimaal 2.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0066): 3

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 65 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

About Instructor

Geert Paes

30 Cursussen

+300 ingeschreven
Niet ingeschreven

Cursus Includes

  • 17 Lessen
  • 7 Onderwerpen
  • 3 Quizzen
  • Cursus Certificate