Allround Dierenartsassistent/Paraveterinair Traject

Dierenartsassistent of Paraveterinair Traject

Begeleide online zelfstudie voor dierenartsassistenten en paraveterinairen

Algemene informatie over het 'Dierenartsassistent of Paraveterinair Leertraject'

Wat is het OVT 'dierenartsassistent of paraveterinair' leertraject?

De OVT leertrajecten zijn een nieuwe studieformule bestaande uit een combinatie van zelfstandig online leren, en periodieke live contactmomenten en praktijktraining.

Dit traject is gefocust op het voorzien van een degelijke ‘allround’ kennis voor dierenartsassistenten en paraveterinairen over uiteenlopende vakgebieden. Het is zowel geschikt voor startende dierenartsassistenten/paraveterinairen, met nood aan een solide basis, als voor zij die reeds meer ervaren zijn en nood hebben aan een grondige opfrissing.

Het bestaat uit 6 modules die elk gedurende 6 tot 8 weken een ander vakgebied behandelen (hier vind je een gedetailleerd overzicht). Je legt het traject overwegend zelfstandig online af. Daarnaast zijn er 3 fysieke contactmomenten. De eerste en laatste lesdag worden ingevuld met theorie. De tweede lesdag voorziet een halve dag praktijktraining. In totaal wordt er ongeveer 45 uur aan lesmateriaal voorzien.

We moedigen je aan om bij deze contactmomenten aanwezig te zijn. Zo kan je de andere deelnemers van het traject leren kennen. We maken bovendien een online forum aan en, indien gewenst, een Whatsapp groep waarin de deelnemers van het traject onderling met elkaar contact kunnen hebben.

Het is echter ook mogelijk om het traject volledig zelfstandig (dus zonder contactmomenten) af te leggen. In dit geval kan je op om het even welk moment na 1 mei 2025 van start gaan en krijg je 9 maanden de tijd om het traject af te ronden.

Het traject bestaat uit 6 modules die telkens een ander vakgebied behandelen. De modules bieden een variatie van online webinars, artikels, toetsmomenten, podcasts en interessante documenten. Dit houdt het leuk en afwisselend! Je legt één module per keer af in een voorafbepaalde volgorde. Bij voltooiing van een module open je automatisch de volgende stap van het leertraject. Daarnaast zijn er 3 fysieke lesmomenten. De eerste en laatste lesdag worden ingevuld met theorie. De tweede lesdag voorziet een halve dag praktijktraining. Klik hier voor een gedetailleerd overzicht van het volledige programma. 

Als je ervoor kiest om het traject met contactmomenten af te leggen, loopt het traject van juni 2025 tot maart 2026. Kies je om het zelfstandig (zonder contactmomenten) af te leggen, dan kan je vanaf 1 mei 2025 op om het even welk moment starten en loopt het vervolgens over een periode van 9 maanden.

Je moet erop rekenen dat het doorlopen van het volledige traject (met contactmomenten) ongeveer 40 uur (gemiddeld 6 tot 10 uur per module) in beslag zal nemen. Als je ervoor kiest om het traject zonder contactmomenten te doen, neemt het ongeveer 30 uur in beslag. Het zou zonde zijn indien het je niet lukt om het volledige traject te doorlopen, dus we raden aan om je enkel in te schrijven indien je deze tijd kan vrijmaken.

Voor zij die graag nog iets meer willen doen, is er altijd de mogelijkheid om extra leermaterialen toe te voegen.

Aan het einde van dit traject ben je helemaal up to date over een groot aantal diergeneeskundige onderwerpen!

Aangezien je dit traject in kleine groep doorloopt, geeft het je bovendien de kans om contact te leggen met collegae en elkaar ondersteuning te bieden tijdens het doorlopen van het traject en hopelijk ook daarna!

Het traject start in juni 2025 en loopt tot maart 2026.

Indien je beslist dat je het traject wil doorlopen ZONDER de live contactmomenten dan kan dit ook. In dit geval kan je vanaf 1 mei 2025 starten op om het even welk moment en zal je het traject in 9 maanden volledig zelfstandig doorlopen. 

Voor het traject met contactmomenten: een minimaal aantal van 15 personen is nodig om het traject te laten doorgaan. We houden de groep klein, met een maximum van 20 personen.

Data en locaties voor de live contactmomenten van het OVT leertraject

1. Donderdag 22 mei 2025 (startdatum van het traject)​

  • Locatie: Leuven (BE)
  • Tijdstip: 14u – 16u30
  • Locatie: nog vast te leggen
  • Tijdstip: 14u – 17u
  • Locatie: Leuven
  • Tijdstip: 14u – 17u

Gedetailleerd programma

Omschrijving inhoud

Als dierenartsassistent/paraveterinair ben jij het eerste contactpunt van de eigenaar met de kliniek. Je zal dan ook vaak overstelpt worden met vragen van de eigenaar over de meest uiteenlopende zaken. In de eerstelijnspraktijk zullen veel van deze vragen handelen over preventieve zorg. Wanneer en tegen wat moet ik mijn pup/kitten laten vaccineren? Moet ik het laten steriliseren/castreren en zo ja, op welke leeftijd? Hoe zorg ik ervoor dat het gebit van mijn hond/kat gezond blijven? Waarom is het belangrijk om met mijn ouder dier regelmatig op controle te komen? 

Om goed antwoord te kunnen geven op al deze vragen, is het belangrijk dat jij zelf op de hoogte bent van de juiste informatie. En zoals ze zeggen ‘de diergeneeskunde evolueert voortdurend’, dus informatie die je 15 jaar geleden hebt geleerd, is mogelijk al niet meer correct. In deze eerste module leggen we ons daarom toe op de eerstelijn- en preventieve diergeneeskunde. Hierbij komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Preventieve zorg: alles over vaccinaties, antiparasitaire behandelingen, sterilisatie/castratie en senior check ups.
  • Preventieve tandheelkundige zorg.
  • Forensische diergeneeskunde: hoe herken je dierenmishandeling en wat kan je doen?
En aangezien het niet alleen belangrijk is om goed zorg te dragen voor je eigenaars en hun dieren, maar ook voor jezelf, zal je in deze module ook een deeltje over goede zelfzorg krijgen. 

Het merendeel van het leermateriaal leg je zelfstandig online af. Tijdens een fysiek lesmoment zullen we een deel van de algemene preventieve zorg bespreken.

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Damy Pelsmaekers, DVM, Amaryl van Ravenhorst, paraveterinair en Joke Boonefaes, DVM. 
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur.

Gebruikte leermaterialen

Artikels, interessante documenten, online webinars, podcast, toetsmomenten.

Omschrijving inhoud

Een algemeen bloedonderzoek en urineonderzoek, het zijn onderzoeken die we dagelijks uitvoeren in de praktijk. Ze kunnen ons dan ook voorzien van zeer veel nuttige informatie. Als dierenartsassistent en paraveterinair speel jij een belangrijke rol in het praktisch uitvoeren van deze onderzoeken. Maar met een goede basiskennis van wat normaal en niet normaal is, kan jij zelf ook snel zien welke dieren mogelijk snel bijkomende zorgen nodig hebben en/of wanneer verdere testen zijn aangewezen. 

In deze module focussen we eerst op bloedafname en de basis interpretatie van bloedonderzoeken. We bespreken enerzijds het technisch aspect van de bloedafname en welke type buisjes er zijn en testen kunnen worden uitgevoerd. Maar gaan daarnaast ook dieper in op wat je allemaal kan zien op een bloeduitstrijkje en zullen ook afwijkingen als anemie, thrombocytopenie, afwijkende nierwaarden en afwijkingen in glucose in meer detail bespreken. 

Daarnaast komt in deze module ook het urine- en ontlastingsonderzoek aan bod en de basis van cytologie. 

De theoretische leerstof leg je zelfstandig online af. Deze leerstof wordt aangevuld met een praktijktraining over het bekijken van bloeduitstrijkjes en uitstrijkjes van de urine en ontlasting.

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca.
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8.5 uur.

Gebruikte leermaterialen

  • Online webinars, toetsmomenten, praktijktraining.

Omschrijving inhoud

Help een spoedgeval! Of je nu een beginnende dierenartsassistent of paravet bent of al jaren in het vak zit, het is altijd even spannend wanneer je te maken krijgt met een hond of kat die in slechte toestand verkeert. In deze gevallen is het belangrijk dat je je hoofd koel kan houden en dit is alleen maar mogelijk als je weet wat je moet doen.

We starten met de basis: triage. Het doel van triage is een goede inschatting te kunnen maken van welke patiënt onmiddellijk zorgen nodig heeft en welke even kan wachten. Daarnaast wordt het merendeel van onze spoedpatiënten aan het infuus gelegd. Maar wist je dat vloeistoftherapie een echte kunst is en dat ‘te veel’ geven even nefaste gevolgen kan hebben als ‘te weinig’ geven. Het is dan ook belangrijk om niet alleen goed te weten hoeveel infuus een dier nodig heeft, maar ook hoe je klinisch opvolgt of het dier niet ‘te veel’ of ‘te weinig krijgt’.  

En uiteraard mag in deze module de reanimatie of CPR (cardiopulmonary resuscitation) niet ontbreken. 

We eindigen tot slot met een korte sessie over cardiovasculaire spoedgevallen en een sessie over urethra obstructie bij de kat. 

De theoretische leerstof leg je zelfstandig online af. Deze leerstof wordt aangevuld met een praktijktraining over het lichamelijk onderzoek en bloeddrukmeting.

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Sanne Melis, MVM, Dip ECVAA, Veronique Liekens, GP Cert Cardiology.
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur.

Gebruikte leermaterialen

  • Podcasts, online webinars, radiologie quizzen, toetsmomenten

Omschrijving inhoud

Inwendige geneeskunde is een zeer breed vakgebied en een groot deel van de honden en katten die bij jou in de praktijk binnenkomen, zullen leiden aan een ‘internistisch probleem’. Sommige van deze problemen zullen chronische problemen zijn. Dieren met een chronische ziekte zullen vaker naar de praktijk komen en de eigenaar zal vaak met veel vragen zitten omtrent de behandeling, opvolging en prognose van de ziekte.

In deze module focussen we daarom op een aantal frequent voorkomende ‘internistische ziektes’. De volgende onderwerpen komen aanbod:

  • Chronische nierziekte.
  • Hyperthyreoidie bij de kat.
  • Diabetes mellitus.
  • FIV en FeLV.

Deze module wordt volledig zelfstandig online afgelegd.

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca.
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 6.5 uur.
  • Optioneel bijkomend te volgen: constipatie bij de kat, parvovirose.

Gebruikte leermaterialen

  • Interessante documenten, online webinars, toetsmomenten.

Omschrijving inhoud

Ongetwijfeld zullen veel van de vragen die je van eigenaars krijgt, gaan over diervoeding. Wat moet ik mijn pup/kitten voeren? Hoeveel voeding mag het krijgen? Wat moet ik geven wanneer er een verdenking is van een huidallergie? Dit zijn slechts enkele van de vragen die je zal krijgen. Om deze reden ligt de focus van deze module volledig op de diervoeding. Hierbij komen de volgende topics aan bod:

  • Puppyvoeding.
  • Diervoeding bij dieren met een huidaandoening.
  • Diervoeding bij dieren met een urinewegaandoening.
  • Diervoeding bij nierziekte.

Je legt een groot deel van de theorie zelfstandig online af. Aanvullend zal er tijdens een praktisch fysiek lesmoment dieper ingegaan worden op diervoeding. Hierbij zal de focus liggen op het correct berekenen van hoeveel voeding een dier moet krijgen, alsook het correct advies aan eigenaars geven. 

Algemene info

  • Lesgevers: Esther Hagen-Plantinga, DVM, PhD, Dip ECVN.
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7 uur.

Gebruikte leermaterialen

  • Interessante documenten, online webinars, praktijktraining, toetsmomenten.

Omschrijving inhoud

In de laatste module komt anesthesie en chirurgie aan bod. We beginnen met de belangrijkste informatie die je moet kennen over de monitoring van dieren onder anesthesie en welke mogelijke complicaties kunnen optreden en hoe je deze kan voorkomen, herkennen en behandelen. Vervolgens zal er ook gefocust worden op acute pijnbestrijding. Hoe herken je dat een dier pijn heeft? En welke mogelijkheden zijn er qua pijnbestrijding?

Daarnaast zullen we het hebben over chirurgische voorbereiding. Hierbij worden de verschillende methodes besproken bij de voorbereiding van de patiënt voor een operatie. Ook wordt er stilgestaan bij de handhygiëne en het correct wassen van de handen voor een operatie. Als laatste onderdeel komen de verschillende technieken aan bod voor het aandoen van steriele handschoenen. Tot slot wordt er meer informatie gegeven omtrent wondverzorging. Wanneer is een wonde geschikt om per primam te sluiten? Hoe benaderen we een wonde die (nog) niet kan gesloten worden? Wanneer plaatsen we een drain en, als we een drain plaatsen, welk type drain is dan te verkiezen?

Deze module wordt volledig zelfstandig online afgelegd.

Lesgevers

  • Lesgevers: Sanne Melis, MVM, Dip ECVA, Joachim Proot, DVM, Dip ECVS,
  • Prof. Dr. Hilde De Rooster, DVM, PhD, Dip ECVS.

Algemene info

  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7 uur.

Gebruikte leermaterialen

  • Interessante documenten, online webinars, praktijktraining, toetsmomenten.

Prijzen

  • Early bird (voor 28/2/2025): 850 euro
  • Na 28/2/2025: 895 euro
  • Online traject zonder ‘live’ contactmomenten: 695 euro*
  • Toegang tot het volledige platform is inbegrepen tijdens de periode dat het traject loopt**

* In dit geval zal je het traject volledig zelfstandig doorlopen, zonder directe ondersteuning van groep of lesgevers. Uiteraard kunnen vragen aan lesgevers steeds gesteld worden via forum of mail.

** voor reeds bestaande OVT leden wordt hun lidmaatschap automatisch verlengd.

Wat onze studenten zeggen

Overtuigd? Schrijf nu in!

Ben je overtuigd en wil je je graag inschrijven voor dit traject? Vul dan onderstaand formulier in!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hoeveel jaar ben je reeds werkzaam als dierenartsassistent/paraveterinair*
Wil je het traject volgen met of zonder ‘live’ contactmomenten?*
Ben je reeds lid bij OVT?*
Ben je lid van BaDiZo (BaDiZo leden genieten van 5% korting)?*
Waar heb je over het leertraject gehoord?*

Gegevens voor de factuur

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.