Infectieuze Aandoeningen EVIDENSIA Differs en Leergang Inwendige

Geert Paes · 14 december 2023

FeLV (feline leukemie virus) en FIV (feline immuundeficiëntie virus), in de volksmond beter gekend als kattenleukemie en kattenaids zijn veel voorkomende infecties die tussen katten zeer besmettelijk zijn. Wanneer een kat positief test voor één van deze infecties dan komen er onmiddellijk een aantal vragen naar boven. Niet alleen over de prognose en mogelijke behandeling voor de individuele kat, maar ook wat er moet gebeuren qua diagnostiek, behandeling en preventie voor de katten die in contact zijn gekomen met de geïnfecteerde kat.
In het verleden werd een diagnose met FeLV en/of FIV vaak als een doodvonnis voor de kat beschouwd, maar is dit wel werkelijk zo?

In het eerste deel van deze cursus zal je meer leren over FeLV en FIV. Dit deel duurt in totaal 3 uur en hierbij zullen antwoorden gegeven worden op onder andere volgende vragen:

– Hoe worden FeLV en FIV overgedragen en welke katten lopen het grootste risico op infectie?
– Hoe verloopt een FeLV infectie? Wordt iedere kat ziek of zijn er katten die de infectie overwinnen? En wat is de levensverwachting?
– Hoe verloopt een FIV infectie? Wordt iedere kat ziek of zijn er katten die de infectie overwinnen? En wat is de levensverwachting?
– Hoe stellen we op een betrouwbare manier de diagnose van een FeLV en FIV infectie?
– Zijn er behandelingen mogelijk voor katten die besmet zijn met FeLV en/of FIV?
– Hoe zit het met vaccinatie voor deze infecties en zijn er andere manieren om de infecties te voorkomen?

In het tweede deel van deze bijscholing krijg je een artikel om te lezen over de diagnose van FIP bij katten. Verder volgt er een podcast over de diagnose van FIP bij katten en krijg je ook een protocol/stappenplan voor de diagnose van FIP.

In het laatste deel krijgen jullie nog wat interessant leesmateriaal ivm vectoroverdraagbare infecties, alsook de podcast waarin Marieke Voorhorst, DVM, Dip ECVIM-ca geïnterviewd wordt ivm vectoroverdraagbare infecties (dit is voornamelijk voor de personen die de les met Marieke gemist hebben). We geven ook nog een interessant stappenplan voor dieren met een reisgeschiedenis en informatie over Dirofilaria Repens.

Aan het einde van de cursus volgt er een algemeen toetsmoment over FeLV, FIV, FIP en vectoroverdraagbare infecties.

Belangrijke informatie:

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca; Marieke Voorhorst, DVM, Dip ECVIM-ca
  • Totale tijdsduur: ongeveer 5 uur
  • Optioneel bijkomend te volgen: online cursus ‘Bartonella – een gevaar voor dier en dierenarts’

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

59 Cursussen

Niet ingeschreven
Deze cursus is momenteel gesloten

Cursus Includes

  • 24 Lessen
  • 2 Quizzen
  • Cursus Certificate