In deze module zal eerst de focus gelegd worden op het correct gebruik van antibiotica.
Antibiotica zijn essentieel bij de behandeling van verschillende infectieziekten. Helaas zijn ze door het toenemende optreden van antibioticaresistentie niet altijd meer effectief. Aangezien één van de belangrijkste drijvende factoren achter antibioticaresistentie het overmatig gebruik en misbruik van antibiotica is, is het de verantwoordelijkheid van dierenartsen en dokters om antibiotica correct te gebruiken. In deze module leer je:
- Wanneer, welke en hoe lang je antibiotica moet inzetten bij verschillende types van urineweginfecties, ademhalingsinfecties en maagdarmaandoeningen.
- Welke antibiotica wordt aangeraden voor, tijdens en na een operatie en wat je moet doen in geval van een postoperatieve infectie.
Vervolgens komen in deze module een aantal belangrijke en veel voorkomende infectieuze aandoeningen aan bod zoals vectoroverdraagbare infecties, FIV en FeLV en FIP.
Je hebt 6 weken tijd om de volledige module te doorlopen. De module dient doorlopen te worden in de opgegeven volgorde en zal bestaan uit een afwisseling van interessant leesmateriaal en documenten (bv. stappenplannen/protocollen), online webinars en podcasts.
Aan het einde van de module volgt er een toetsmoment. Dit moment wordt ook beschouwd als een leermoment aangezien je bij elke antwoord een uitleg zal krijgen waarom een bepaald antwoord juist of fout is.
Belangrijke informatie:
- Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Joachim Proot, DVM, Dip ECVS en Marieke Voorhorst, DVM, Dip ECVIM-ca
- Aantal erkende bijscholingspunten: 12
- Totale tijdsduur: ongeveer 10 uur
- Optioneel bijkomend te volgen: online cursus ‘Bartonella – een gevaar voor dier en dierenarts’