Sedatie en anesthesie zijn vaak noodzakelijk om operaties of andere procedures uit te kunnen voeren. Hoe gezond het dier ook is, er is altijd een risico op complicaties, of zelfs op sterfte. Eigenaars vinden dit vaak griezelig, en dierenartsen en dierenartsassistenten eveneens. In deze module focussen we ons eerst op de algemene anesthesie en bespreken we wat het risico is van anesthesie bij gezonde en zieke dieren, en hoe we ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden om het risico op complicaties te verminderen.
Hierbij worden volgende mogelijke complicaties besproken:
- Luchtwegobstructie
- Hypoventilatie
- Hypoxemie
- Hypotensie
- Hypothermie
Hoe kunnen we ze opmerken? Wat is de oorzaak van deze complicaties? En hoe pakken we ze aan? We bespreken eveneens enkele veel voorkomende arrythmieën en wat te doen bij een cardiopulmonair arrest. Verder worden aan de hand van klinische cases anesthesieprotocollen besproken voor de meest uiteenlopende spoedgevallen.
Het tweede deel van deze module zal gaan over pijnbestrijding, want het belang van goede pijnbestrijding in de behandeling van onze huisdieren kan niet genoeg benadrukt worden. Een ingreep met passende analgesie maakt een ingreep voor zowel het dier als de eigenaar als de dierenarts en de assistenten veel plezieriger. We bespreken wat acute pijn is, en hoe deze signalen door het lichaam gestuurd en verwerkt worden. Maar, voordat we pijn kunnen behandelen moeten we eerst opmerken dat een dier pijn heeft. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. We bespreken het belang van observatie, gedragsbeoordeling en specifieke pijnschalen om de pijnervaring van het dier beter te begrijpen. Ten laatste gaan we het over het behandelen van pijn zelf hebben. Hoewel de nadruk zal liggen op het toedienen van medicatie (systemisch of lokaal), worden ook fysieke methodes van acute pijnbestrijding besproken.
Tot slot wordt de multimodale aanpak van dieren met (chronische) artrose besproken. Want hoewel artrose een chronische en progressieve aandoening is, zijn er verschillende manieren om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit van de hond te verbeteren. Een multimodale behandeling maakt gebruik van een combinatie van farmacologische met niet-farmacologische behandelingen.
Aan het einde van de module volgt een toetsmoment.
Belangrijke informatie:
- Lesgevers: Sanne Melis, DVM, Dip ECVA, Dr. Evelien Bogaerts, DVM, PhD, Dip ECVSMR
- Aantal erkende bijscholingspunten: 6
- Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 5.5 uur
- Optioneel bijkomend: podcast met Dr. Yves Samois over behandeling van artrose.
Cursus Inhoud
Handouts
Over instructeur
