Module Beeldvorming en Neurologie – Leertraject Starter

Geert Paes · 9 november 2023

In deze module komt de beeldvorming en neurologie aan bod. We gaan van start met twee online webinars over de praktische interpretatie van röntgenfoto’s van de thorax en het abdomen. Onder het mom van ‘oefening baart kunst’ kunnen goede oefen-voorbeelden je leren ziektebeelden te herkennen, je kennis verdiepen en je waarschuwen voor valkuilen. Met dit doel worden interactieve cases gepresenteerd om je zo handvatten te bieden, die je helpen bij de interpretatie van röntgenfoto’s in de praktijk. Want een kleine afwijkingen is snel gemist en een foutje snel gemaakt, zeker tijdens de drukke werkzaamheden van een praktijk.

Vervolgens ligt de focus op neurologie. Op basis van een volledig neurologisch onderzoek is het mogelijk om niet enkel uit te maken of het een neurologisch probleem betreft, maar ook om het probleem te lokaliseren binnen het zenuwstelsel. Aan de hand van vele video’s worden de verschillende vormen van ataxie/parese toegelicht en wordt ook het verschil tussen beide uitgelegd. Het koponderzoek, panniculus reflex, anusreflex, … worden ook besproken en uitgelegd aan de hand van video’s. Je zal dus alle nodige handvaten krijgen om vol zelfvertrouwen een neurologisch onderzoek correct uit te voeren.

Daarnaast leer je aan de hand van twee leuke podcasts meer over de diagnose en behandeling van epilepsie en acute discus hernia.

Je hebt 6 weken tijd om de volledige module te doorlopen. De module dient doorlopen te worden in de opgegeven volgorde en zal bestaan uit een afwisseling van interessant leesmateriaal en documenten (bv. stappenplannen/protocollen), online webinars en podcasts.

Aan het einde van de module volgt er een toetsmoment. Dit moment wordt ook beschouwd als een leermoment aangezien je bij elke antwoord een uitleg zal krijgen waarom een bepaald antwoord juist of fout is.

Belangrijke informatie:

  • Lesgevers: Martijn Beukers, DVM, Dip ECVR; Ine Cornelis, PhD, DVM, Dip ECVN; Sofie Bhatti, PhD, DVM
  • Aantal erkende bijscholingspunten: 6
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7 uur
  • Optioneel bijkomend te volgen: podcast ‘het verschil tussen CT en MRI’, online webinar ‘de neurologische patiënt in de hospitalisatie’.

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

59 Cursussen

Niet ingeschreven
Deze cursus is momenteel gesloten

Cursus Includes

  • 17 Lessen
  • 3 Quizzen
  • Cursus Certificate