Glomerulopathie

Inhoud

Het webinar is online beschikbaar vanaf 1 juni 2024 en kan zelfstandig gevolgd worden. Op woensdag 9 oktober 2024 tussen 20u en 20u30 heb je de mogelijkheid om tijdens een korte online meeting vragen te stellen aan de lesgever. Vragen kunnen voor dat moment ook steeds gesteld worden via email (info@onlinevettraining.be) of via het online forum.

Deze bijscholing heeft als doel om praktijkdierenartsen te voorzien van een grondige kennis over glomerulopathie bij honden, een aandoening die de glomeruli van de nieren aantast. De glomeruli spelen een cruciale rol spelen bij het zuiveren van het bloed en het reguleren van de samenstelling van urine. Wanneer de glomeruli beschadigd raken, kan dit leiden tot problemen met de nierfunctie.

Er zijn verschillende oorzaken van glomerulopathie, waaronder genetische factoren, immuunsysteemaandoeningen, infecties, ontstekingen en bepaalde systemische ziekten. De schade aan de glomeruli kan resulteren in het verlies van belangrijke eiwitten in de urine, wat leidt tot proteïnurie. Bovendien kan glomerulopathie leiden tot hypertensie (hoge bloeddruk) en verminderde nierfunctie.

Bij honden kunnen verschillende vormen van glomerulopathie voorkomen, waaronder primaire glomerulopathieën, waarbij de nieren rechtstreeks worden aangetast, en secundaire glomerulopathieën, die het gevolg zijn van andere onderliggende aandoeningen, zoals infecties of auto-immuunziekten.

Aan de hand van een klinische case zullen we in deze bijscholing onder andere de volgende zaken bespreken:

  • Wat zijn mogelijke oorzaken voor proteïnurie?
  • Hoe kunnen we weten dat het dier een glomerulaire ziekte heeft?
  • Welke verdere diagnostische testen zijn aangeraden bij dieren met een glomerulopathie?
  • Wanneer is het nemen van een nierbiopt aangewezen en wat zijn contra-indicaties voor het nemen van een nierbiopt?
  • Hoe behandelen we dieren met glomerulopathie?
  • Wanneer zijn immunosuppressiva aangewezen? Welke immunosuppressiva worden aangeraden? Wat is de dosis? Hoe lang moet je ze geven? Hoe bouw je ze af?

De training duurt 2 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Je krijgt handouts van de volledige lezing. Je krijgt ook een praktisch protocol over de opvolging van dieren die behandeld worden met een ACE inhibitor of angiotensine receptor blocker.

Het webinar blijft achteraf online beschikbaar.

Alle cursussen zijn gratis voor OVT leden. Inschrijven is dus niet nodig indien je reeds lid bent van OVT.

Samengevat

Cursus online op 1 juni 2024

Live online vragenmoment

Over de cursus

Gelijkaardige evenementen

3 oktober 2024

Live webinar

Het webinar is opgesplitst in twee delen. Deel 1 wordt ‘live online’ gepresenteerd op donderdag 26 september 2024 van 19u30 tot 21u. Deel 2 wordt…

26 september 2024

Live webinar

Het webinar is opgesplitst in twee delen. Deel 1 wordt ‘live online’ gepresenteerd op donderdag 26 september 2024 van 19u30 tot 21u. Op dat moment…

8 november 2024

Online cursus

De cursus is online beschikbaar vanaf 8 november 2024. Op woensdag 18 december 2024 tussen 20u en 20u30 heb je de mogelijkheid om tijdens een…