Exotics 101 traject - Online Vet Training
Begeleide online zelfstudie voor dierenartsen
Algemene informatie over het Exotics 101 traject
Wat is het OVT Exotics 101 leertraject?
Dit leertraject is gericht op dierenartsen en dierenartsassistenten met een bijzondere interesse in exotische diersoorten (kleine zoogdieren, vogels en reptielen) die hun kennis en praktische vaardigheden in dit vakgebied willen vergroten. In dit traject leer je meer over anatomie, fysiologie, verzorging, veelvoorkomende ziektes en kritieke zorg van deze diersoorten, maar ook meer over praktische en klinische technieken. Het traject omvat ook anesthesie en basischirurgie voor kleine zoogdieren en reptielen. Ten slotte leer je ook over basis tandheelkundige zorg voor kleine zoogdieren.
Er wordt verder speciale aandacht besteed aan het konijn tijdens drie live onine webinars over labo diagnostiek, pijnmanagement en gedrag bij konijnen.
Uit wat voor leermaterialen bestaat het leertraject?
Dit traject bestaat uitsluitend uit theorie. Praktijktraining is niet inclusief, maar kan wel apart bijgeboekt worden via een externe partner (zie verder voor meer info).
Het theoriegedeelte wordt volledig online afgelegd. Er worden ongeveer 15 lesuren voorzien in de vorm van opgenomen webinars. Deze webinars worden aangevuld met radiologie quizzen en interessant leesmateriaal. Het merendeel van het materiaal is zelfstandig online af te leggen over een periode van 4 maanden. Daarnaast zijn er 3 live online webinars en optioneel ook 2 tot 3 (afhankelijk van de grootte van de groep) live online case besprekingen.
De live online webinars kunnen live gevolgd worden, maar ze worden ook opgenomen, dus het is ook mogelijk om achteraf een opname ervan te bekijken.
Tijdens de live online case besprekingen wordt van elke deelnemer gevraagd om een klinische casus voor te bereiden. Deze casus wordt vervolgens samen met de lesgever besproken. Indien je dit traject wil afleggen ZONDER live online case besprekingen kan dit ook. In dit geval doorloop je het traject volledig zelfstandig online en kan je starten op om het even welk moment na 1 maart 2025.
Het traject met live online case besprekingen loopt van 1 maart 2025 tot eind 30 juni 2025.
Je kan ervoor kiezen om aanvullend praktijktraining bij te boeken. Deze praktijktraining is NIET inbegrepen binnen de kostprijs en wordt georganiseerd door een externe partner (Curiovet). Er is zowel voor dierenartsen als assistenten de mogelijkheid om praktijktraining te volgen. Voor een inhoud van de praktijktraining: zie verder onder ‘wat komt aan bod tijdens dit leertraject’.
Doelgroep voor dit leertraject
Dierenartsen, dierenartsassistenten en dierenverpleegkundigen met een bijzondere interesse in exotische dieren.
Wat komt aan bod tijdens dit leertraject?
THEORIEGEDEELTE:
Kleine zoogdieren (konijnen, fretten en knaagdieren):
- Verzorging, anatomie en fysiologie
- Fokken
- Veelvoorkomende klinische technieken en kritieke zorg
- Vasculaire toegang en medicatietechnieken
- Bloedafname en röntgenfoto’s
- Anesthesie incl. protocollen, medicijnen en dosering
- Basis chirurgische principes
- Basis tandheelkunde
- Veelvoorkomende ziektes
Specifiek bijkomend voor konijnen:
- Bloed-en urineonderzoek
- Pijnherkenning en -bestrijding
- Gedrag en gedragproblemen
Vogels en reptielen:
- Verzorging, anatomie en fysiologie van reptielen
- Veelvoorkomende ziektes van reptielen
- Fokken van vogels
- Winterrust bij reptielen
- Bloedafname, echografie, endoscopie en röntgenfoto’s van vogels en reptielen
- Anesthesie, analgesie incl. medicijnen en dosering, kritieke zorg en chirurgie van reptielen
- Verzorging, anatomie en fysiologie van vogels
- Veelvoorkomende ziektes en kritieke zorg van vogels.
PRAKTIJKTRAINING (NIET inbegrepen binnen de prijs, maar apart bij te boeken indien gewenst):
Praktijktraining 1 (geschikt voor dierenartsen en assistenten) – 3 uur:
Konijnen en knaagdieren (1.5 uur):
- Hanteren/bunny wrap/klinisch onderzoek: wordt geoefend op een levend dier
- Bloedafname/catheter plaatsing: wordt geoefend op een dummy
- Intubatie: wordt geoefend op een dummy
- Plaatsen voedingssonde: wordt geoefend op een dummy
Vogels en reptielen (1.5 uur):
- Hanteren/klinisch onderzoek: wordt geoefend op levende dieren
- Bloedname/slokdarmsonde: wordt gedemonstreerd op levende dieren
- Basis röntgenonderzoek: wordt geoefend op levende dieren
Er zijn maximum 5 deelnemers per 1 lesgever.
Praktijktraining 2 (exclusief voor dierenartsen) – 4 uur:
- Castratie/sterilisatie konijn en knaagdier (2 uur): wordt gedemonstreerd op levende dieren
- Tandtechnieken konijnen en knaagdieren (2 uur) – hoe goede röntgenfotos nemen, slijpen, …: wordt gedemonstreerd op levende dieren
Er zijn maximum 3 deelnemers per lesgever.
Doelstellingen
Na voltooiing van de cursus wordt van de deelnemer verwacht:
- Een goede kennis te hebben van de verzorging, anatomie en fysiologie van kleine zoogdieren, reptielen en vogels.
- Zich comfortabel te voelen bij de behandeling van kleine zoogdieren, reptielen en vogels die kritieke zorg nodig hebben.
- Basiskennis te hebben van anesthesie en chirurgie bij kleine zoogdieren en reptielen.
- Bekend te zijn met basis tandheelkunde van kleine zoogdieren.
- Goede kennis te hebben van veelvoorkomende ziektes bij alle soorten kleine zoogdieren, reptielen en vogels.
Lesgevers voor dit leertraject
De theoretische lessen worden gegeven door Sören Decraene (opgenomen webinars en live online case besprekingen) en Inge Thas (live webinars).
Sören Decraene, DVM
Sören studeerde af als dierenarts aan de UGent in 2011. Hij heeft altijd een grote passie gehad voor de exotische diersoorten. Hij heeft een eigen praktijk gehad van 2011 tot 2021 waar hij zowel hond en kat alsook exotische huisdieren behandelde.
In de laatste jaren in de praktijk in België was hij ook actief als dierenarts in Pakawi Park en SOS Wilde dieren waar hij zijn kennis en ervaring rond wilde dieren en dierentuindieren verder heeft uitgewerkt.
Eind 2021 verhuisde hij samen met zijn gezin naar Zweden waar hij als dierenarts aan de slag ging en zowel in de standaard kleine huisdieren-kliniek werkzaam was alsook in het grootste dierenpark van Zweden. Momenteel werkt hij nog steeds in Zweden in een kleinere praktijk met ongeveer 50-60% exotische huisdieren en dierentuindieren.
Als lesgever heeft Sören al enkele jaren ervaring waarbij hij voornamelijk zijn kennis over bijzondere diersoorten deelt met collega’s om de kennis rond exoten naar een hoger niveau te tillen voor de eerstelijns-dierenartsen. Hij gaf onder andere een uitgebreide basiscursus voor het Zweedse Swevet rond exotics en sprak recent op het ICARE-congres in Gent.
Inge Thas, DVM, Dip ECZM
Inge Thas studeerde af als dierenarts in 1997 aan de Universiteit Gent. Tot 2000 deed Inge ervaring op in meerdere praktijken en begon ze zich steeds meer toe te leggen op bijzondere diersoorten. Van 2000-2002 was Inge werkzaam op de dienst Pluimvee en Bijzondere Diersoorten van de Faculteit Diergeneeskunde.
In 2003 startte Inge haar eigen praktijk “DAP Thas” te Zwijnaarde, waar ze sindsdien bijna uitsluitend bijzondere diersoorten en wildlife behandelt, met de nadruk op kleine zoogdieren. Inge schoolt zich voortdurend bij en geeft op regelmatige basis lezingen in binnen-en buitenland.
In 2015 behaalde Inge in Parijs het Diploma “ABVS ® Diplomate of the European College of Zoological Medicine (small mammal) en werd Europees Specialist Geneeskunde en Chirurgie Kleine Zoogdieren (konijnen, knaagdieren, fretten).
De praktische sessies (niet inbegrepen binnen de prijs, maar apart bij te boeken indien gewenst) worden georganiseerd door Curiovet en gegeven door Dieter Everaert.
Dieter Everaert studeerde in 2004 af aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent met optie ‘Kleine huisdieren’ en als keuzevak ‘Bijzondere dieren’. Onder ‘bijzondere dieren’ of ‘exoten’ wordt verstaan: knaagdieren, konijnen, koudbloeddieren (reptielen, amfibieën en vissen), vogels en fretten.
Na een periode vrijwilligerswerk als dierenarts te hebben verricht in Cyprus, werd in december 2004 een eigen dierenartspraktijk opgestart te Herent, bij Leuven. In juni 2013 verhuisde de praktijk naar Wilsele (Leuven) en in april 2022 verhuisde de praktijk opnieuw. Deze keer naar een ruimer pand in Lubbeek. De praktijk heet vanaf dan CURIOVET.
Dieter bouwde de afgelopen jaren een ruime ervaring op inzake bijzondere dieren en volgde tegelijkertijd tal van bijscholingen en opleidingen in het buitenland. Hij mag zich met de hand op het hart bij de top van de Belgische bijzondere diergeneeskunde rekenen.
Dieter is voorzitter van de diergeneeskundige werkgroep van vogels en bijzondere dieren en lid van de diergeneeskundige werkgroep VDWE (ethologie of gedragsbiologie). Sinds 2021 is Dieter de verantwoordelijke dierenarts voor Avalon, het allereerste egelopvangcentrum in Vlaanderen.
Belangrijke data
Lees zeker alle informatie onder ‘uit wat voor leermaterialen bestaat het leertraject’.
Het traject start op 1 maart 2025 en loopt tot 30 juni 2025. Indien je het traject wenst te volgen ZONDER live online casus besprekingen kan je op om het even welk moment na 1 maart 2025 starten en het traject zelfstandig online afleggen over een periode van 4 maanden.
De data van de live online webinars zijn:
- Woensdag 26 maart 2025 van 19u-21u – Bloed-en urineonderzoek bij konijnen
- Woensdag 23 april 2025 van 19u-21u – Pijnherkenning en – bestrijding bij konijnen
- Woensdag 11 juni 2025 van 19u30 tot 21u- Gedrag bij konijnen
De live online webinars worden gegeven door Inge Thas, DVM, Dip ECZM. De webinars worden opgenomen. Indien je een avond moet missen, kan je de geziene leerstof achteraf inhalen.
De data van de live online case besprekingen zijn:
- Woensdag 19 maart 2025 – live online – 15u-17u
- Woensdag 30 april 2025 – live online – 15u-17u
- Woensdag 28 mei 2025 – live online – 15u-17u
Prijs en belangrijke info
Prijs:
- Traject met live online case besprekingen: 750 euro*
- Traject zonder online case besprekingen: 695 euro*
- De live online (konijnen) webinars zijn steeds inbegrepen binnen de prijs
- Toegang tot het volledige OVT platform is inbegrepen tijdens de duur (4 maanden) van het traject)
*Praktijktraining is NIET inbegrepen binnen deze prijs, maar kan apart bijgeboekt worden: 350 euro voor praktijktraining 1 en 550 euro voor praktijktraining 2 (zie ‘wat komt aan bod tijdens dit leertraject’ voor inhoud van de praktijktrainingen)
Wat onze studenten zeggen
Overtuigd? Schrijf je nu in!
Ben je overtuigd? Vul dan onderstaand formulier in!
"*" geeft vereiste velden aan