Activiteit Forums Vragen bij Chirurgie Cursussen Tandenstokers Antwoord op: Tandenstokers

 • Geert Paes

  Beheerder
  29 december 2022 at 02:58

  Wat een moeilijke vraag, Kim!! En inderdaad iets waar we wel allemaal mee in contact komen! Ik hoor dan ook heel graag van anderen hoe zij hier mee omgaan en hoe het afloopt 😉 Hoe is het met jouw labrador afgelopen, Kim??

  Welk advies ik aan de eigenaar geef, hangt voor mij af van een aantal factoren:

  1) hoe groot is de hond? Hoe kleiner de hond hoe nerveuzer ik ben 😉

  2) hoe groot was de tandenstoker en van welk materiaal was de tandenstoker?

  3) hoeveel tandenstokers zijn er opgegeten?

  4) wanneer werden de tandenstokers opgegeten? Als het pas gebeurd is dan weet ik dat ik ze waarschijnlijk nog snel met de endoscoop kan verwijderen, maar als het al bv. meer dan 12u geleden is dan is de kans groot dat ze niet meer in de maag zitten.

  5) wat voor een eigenaar is het? Super bezorgd en the sky is the limit of eerder het type eigenaar dat liever niet kosten maakt als het niet nodig is?

  Bij kleine hondjes, wanneer het veel tandenstokers of grote tandenstokers zijn en wanneer het relatief recent gebeurd is dan zal ik vrijwel steeds aanraden om ze endoscopisch te proberen verwijderen. In andere gevallen zal ik dit nog steeds als mogelijke optie bespreken, maar bij bv. een grote hond met maar 1 tandenstoker zal ik wel vermelden dat de kans groot is dat het zonder problemen zal passeren. Ik zal in dit geval dan een vezelrijke voeding laten geven en de eigenaars vragen om de hond super goed in de gaten te houden en onmiddellijk terug te komen als de hond stopt met eten, begint te braken etc etc.

  Ik zit natuurlijk in de luxe positie dat ik endoscopie ter beschikking heb. Het is een veel moeilijker verhaal wanneer het gaat over snijden of niet snijden. In dat geval zal ik veel eerder een -wait and see- approach aannemen, ipv onmiddellijk aan te raden dat we moeten snijden. Ik denk dat het sowieso NOOIT verkeerd is om aan een eigenaar aan te bieden dat doorverwijzen voor endoscopie mogelijk is. Je kan perfect uitleggen dat het misschien helemaal niet nodig zal zijn en dat de kans groot is dat het zonder problemen passeert, maar als ze echt absoluut geen enkel risico willen nemen dat er een optie is om doorverwezen te worden.

  Maar zoals hierboven vermeld, zou ik heel graag van anderen horen hoe zij hiermee omgaan, want ik vermoed dat er onder jullie heel velen zijn die hier veel vaker mee in contact komen dan ik. Dus ik hoor het graag!