• Posted by Kim Broes on 26 december 2022 at 20:08

    Dit is uiteraard geen nieuw probleem, ik denk dat we het allemaal wel al zijn tegengekomen, maar toch. Een labrador, 4 jaar heeft zich tegoed gedaan aan de schotel met zalmtoastjes, inclusief de bijhorende houten tandenstokers. Gaan jullie die steeds direct doorverwijzen richting endoscopie/chirurgie of toch afwachten of er problemen van komen? Op verschillende bijscholingen werd meestal geadviseerd om te wachten, maar met het meer en meer beschikbaar zijn van endoscopie, vraag ik me af of je toch niet beter onmiddellijk zou ingrijpen.

    Geert Paes antwoordde 1 jaar, 2 maanden geleden 2 Gebruikers · 5 Antwoorden
  • 5 Antwoorden
  • Geert Paes

    Beheerder
    29 december 2022 at 02:58

    Wat een moeilijke vraag, Kim!! En inderdaad iets waar we wel allemaal mee in contact komen! Ik hoor dan ook heel graag van anderen hoe zij hier mee omgaan en hoe het afloopt 😉 Hoe is het met jouw labrador afgelopen, Kim??

    Welk advies ik aan de eigenaar geef, hangt voor mij af van een aantal factoren:

    1) hoe groot is de hond? Hoe kleiner de hond hoe nerveuzer ik ben 😉

    2) hoe groot was de tandenstoker en van welk materiaal was de tandenstoker?

    3) hoeveel tandenstokers zijn er opgegeten?

    4) wanneer werden de tandenstokers opgegeten? Als het pas gebeurd is dan weet ik dat ik ze waarschijnlijk nog snel met de endoscoop kan verwijderen, maar als het al bv. meer dan 12u geleden is dan is de kans groot dat ze niet meer in de maag zitten.

    5) wat voor een eigenaar is het? Super bezorgd en the sky is the limit of eerder het type eigenaar dat liever niet kosten maakt als het niet nodig is?

    Bij kleine hondjes, wanneer het veel tandenstokers of grote tandenstokers zijn en wanneer het relatief recent gebeurd is dan zal ik vrijwel steeds aanraden om ze endoscopisch te proberen verwijderen. In andere gevallen zal ik dit nog steeds als mogelijke optie bespreken, maar bij bv. een grote hond met maar 1 tandenstoker zal ik wel vermelden dat de kans groot is dat het zonder problemen zal passeren. Ik zal in dit geval dan een vezelrijke voeding laten geven en de eigenaars vragen om de hond super goed in de gaten te houden en onmiddellijk terug te komen als de hond stopt met eten, begint te braken etc etc.

    Ik zit natuurlijk in de luxe positie dat ik endoscopie ter beschikking heb. Het is een veel moeilijker verhaal wanneer het gaat over snijden of niet snijden. In dat geval zal ik veel eerder een -wait and see- approach aannemen, ipv onmiddellijk aan te raden dat we moeten snijden. Ik denk dat het sowieso NOOIT verkeerd is om aan een eigenaar aan te bieden dat doorverwijzen voor endoscopie mogelijk is. Je kan perfect uitleggen dat het misschien helemaal niet nodig zal zijn en dat de kans groot is dat het zonder problemen passeert, maar als ze echt absoluut geen enkel risico willen nemen dat er een optie is om doorverwezen te worden.

    Maar zoals hierboven vermeld, zou ik heel graag van anderen horen hoe zij hiermee omgaan, want ik vermoed dat er onder jullie heel velen zijn die hier veel vaker mee in contact komen dan ik. Dus ik hoor het graag!

  • Kim Broes

    Gebruiker
    29 december 2022 at 09:15

    “Mijn” labrador doet het voorlopig heel goed. Uiteindelijk zou ze 2 à 3 standaard houten tandenstokers mee binnengespeeld hebben. Dit is nu 3 dagen geleden, voorlopig gaat alles goed.

    Zelf heb ik geen ervaring met endoscopie. Kan je in zo’n volle maag (ze eten natuurlijk zelden alleen de tandenstokers op) gemakkelijk iets vinden met de endoscoop? Dat lijkt me niet zo evident.

    Ik heb wel een artikel gevonden waarmee je volgens mij elke eigenaar kan overtuigen toch voor de snelle interventie te kiezen. 😀

    • Geert Paes

      Beheerder
      5 januari 2023 at 18:20

      Hahaha, Kim, inderdaad met dat artikel kan je eigenaars heel snel overtuigen!! Er zijn een paar echt enge case reports van erge complicaties tgv tandenstokers. Uiteraard zijn dat wel de uitzonderingen, maar het zal maar je hond wezen!

      Wat je vraag betreft ivm endoscopie doen na eten van vreemd voorwerp: het klopt dat bij deze dieren de maag vaak bomvol zit en dat dat het heel moeilijk kan maken om het vreemd voorwerp te vinden. Zeker als het iets kleins is (en van hout) zoals een tandenstoker! Wanneer het om een groot vreemd voorwerp gaat, waarbij ik niet zo bang ben dat het zal doorschuiven naar het duodenum dan raad ik ook vaak aan om de hond toch even 12 uur te laten vasten zodat de maag leeg is wanneer ik erin duik 😉 Maar soms wil je toch onmiddellijk gaan scopen (wanneer je bang bent dat het wel kan doorschuiven naar het duodenum) en in deze gevallen moet je dan soms een beetje creatief zijn. Ik heb al gevallen gehad waarbij ik bijna brokje voor brokje eten met een grijpertje aan de kant moest leggen om zo het vreemde voorwerp te vinden 😉 Het kan dus wel, maar het is niet aangenaam 😉

      Fijn dat je labrador het voorlopig goed doet! Heb je aan de eigenaar gevraagd om de ontlasting in de gaten te houden? Ik vind het wel prettig om te weten of die tandenstokers eruit komen of niet!

      Groetjes

      Geert

      • Kim Broes

        Gebruiker
        26 januari 2023 at 16:08

        Kleine update.

        De labrador heeft geen problemen gehad. Ze loopt wel de hele dag rond in de wei, dus de stoelgang is niet uitgeplozen door de eigenaars….

        • Geert Paes

          Beheerder
          27 januari 2023 at 22:04

          Bedankt voor de update, Kim!

          Hopelijk zijn ze naar buiten gekomen (vermoedelijk wel). Anders kan je binnen een jaar ofzo misschien een coole case report schrijven over een tandenstoker die op een of andere coole plaats naar buiten komt of ergens voor bizarre problemen aan het zorgen is 😜

Log in om te reageren.

Begin van Discussie
0 van 0 antwoorden Juni 2018
Nu