
Charlotte Conraads
Forum Gegeven Antwoorden
-
Charlotte Conraads
Gebruiker9 januari 2025 at 14:00 In antwoord op: glucosurie met normale bloedwaardenHallo Kim en Geert,
Ik heb een gelijkaardige case had. Een intacte Parson Russel terriër reu van 3 jaar die het tot nu toe al veel vreemde klachten heeft gehad. Vaker algemeen niet goed, minder eten, huidproblemen (schimmel), een extreme huidreactie na een vaccinatie. Staat ook op Virbac Insect A1 en dit heeft geholpen.
Hij kwam laatst binnen met extreme PU/PD en minder eten. In het bloedonderzoek waren geen afwijkingen te zien (nierwaarden normaal, normoglycemie, calcium normaal, K nog niet bepaald). In de urine was er glucose aanwezig (zonder hyperglycemie). Na 7d nog eens urine onderzocht; opnieuw glucosurie. De klachten waren wel al iets verbeterd.
Op ingevroren urine hebben we bij Velab de COLA test laten uitvoeren:
Cystine 636.6 µmol/gCrea
Ornithine 501.3 µmol/gCrea
Lysine > 3800 µmol/gCrea
Arginine 641.9 µmol/gCrea
Deze zijn allemaal fors boven de normaalwaarden<font face=”inherit”>. Bevestigt dit nu onze waarschijnlijkheidsdiagnose Fanconi? </font>
Moet er nog meer getest worden om hier zeker van te zijn? En wat is de behandeling als er geen tekorten in elektrolyten etc zijn maar de hond wel algemeen ziek lijkt?
Bedankt!
-
Update over Elles:
Op vlak van ontlasting gaat alles goed sinds strikt de Anallergenic en fortiflora wordt gegeven. Dit is hierbij afgesloten.
Het lijkt alsof we er op vlak van K verlies ook uit zijn. Elles vertoont de laatste tijd vaker spierzwakte ondanks toediening van kalium. Na het ophogen van deze dosis gaat het beter. Echter kunnen we niet oneindig verhogen lijkt mij… Na veel opzoekwerk, overleg met de eigenaars en bloedonderzoeken naar K gehalte, heb ik het vermoeden dat het hier gaat om:
BURMESE HYPOKALAEMIC PERIODIC POLYMYOPATHIE.
Een nog niet volledig gekend mechanisme dat zorgt voor Kaliumverlies bij Oosterse katten. Waarschijnlijk toch door een aandoening van de nieren. Hiervoor bestaat een DNA test. Mits de eigenaars ook een dochter hebben van Elles, heb ik aangeraden deze test toch uit te voeren. De behandeling hiervan bestaat , voor zover ik kon vinden, enkel uit kalium toediening oraal. Echter vind ik nog nergens iets betreffende de levensverwachting. Een vraag waarmee de eigenaars natuurlijk zitten omdat Elles op korte termijn steeds meer Kalium nodig heeft.
Ik hoop dat we na de DNA – test deze case kunnen afsluiten.
Bedankt voor de hulp!
-
Ter aanvulling: bloeddruk meten bij deze kat zeer lastig. Zenuwachtige en beweeglijke kat. Kwam op gemiddelde SBD van 15
-
Hallo Geert, even een update van de onderzoeken vandaag:
Bloedonderzoek naar elektrolyten:
– Na 162
– K 4,3 (mooi binnen referentiewaarden, supplementeren nog steeds K)
– Na/K ratio 38
– Chloor 126
Urineonderzoek IDEXX:
– SG 1,015 (onveranderd tov vorig oz)
– geen eiwitten, leukocyten, bloed etc… Ik heb dan ook geen UPC gemeten.
Bloeddrukmeting:
Deze keer heb ik goed en vaak kunnen meten. Haar gemiddelde systolische bloeddruk was 186 mmHg.
Het is een zeer stressgevoelige kat maar dit vind ik toch erg hoog. Moet ik hierop inspelen met medicatie? Of opvolgen?
<font face=”inherit”>De kat is 200 gr bijgekomen en eet goed. Ontlasting nog steeds platter (geen bloed of slijm). Ik ga Elles opnieuw op probiotica zetten want vorige keer had ik het idee dat dit hielp. </font>
<font face=”inherit”>Volgens de eigenaars drinkt en plast Elles nog steeds erg veel.</font>
-
Bedankt voor je reactie Geert !
Sinds de K supplementaire gaat het ineens heel goed met Elles. Haar bloeddruk had ik gemeten en deze was 15 gemiddeld (maar het is een zeer lastige kat voor een correcte meting: veel stress en onmogelijk stil zitten).
Het urine onderzoek was niet op dezelfde dag gebeurd van het IV infuus en hier op de praktijk afgenomen. Dus het SG is niet vals verlaagd. Morgen komt Elles opnieuw binnen voor een urine onderzoek en een nieuwe K meting. Ik vermoed zelf toch dat het hier om een nierprobleem gaat, nog niet zichtbaar in het bloed… Amyloïdose en PKD komen blijkbaar veel voor bij dit ras.
Wat de ontlasting betreft, ging het op probiotica en Anallergenic een hele tijd goed. Op dit moment heeft Elles al een week “plattere” ontlasting (geen ernstige diarree, geen bloed maar ook niet vast). Eerder heb ik voor de zekerheid een giardia test gedaan (negatief). Het tritrichomonas onderzoek heb ik toen met hun besproken. Maar zelf had ik begrepen dat er vaak vals negatieven zijn en dat tritrichomonas uiteindelijk zelf limiterend is en Ranidazol een vervelend medicijn is. Ook is de kat al enkele jaren bij hun nieuwe eigenaars, zouden de klachten dan niet eerder begonnen moeten zijn? De andere kat vertoont geen symptomen.
(klachten passen overigens wel bij tritrichomonas: plattere ontlasting, soms bloed/slijm erbij, intermitterend en voor de anallergenic vaak pijn bij het ontlasten)
Ik laat je morgen de nieuwe bevindingen weten.
Charlotte
-
Charlotte Conraads
Gebruiker9 mei 2023 at 15:27 In antwoord op: Hypercalcemie bij geriatrische kat – ervaringen met hyperparathyroïdie(?)Zelf heb ik momenteel een gelijkaardige case. Het betreft een 8 jaar oude Europese korthaar.
Klachten van diarree sinds een maand en af en toe braken (komen nu pas voor dit probleem langs). Op 6m tijd 800 gr afgevallen. Geen andere afwijkingen op klinisch onderzoek.
Verder is de kat levendig en heeft een goede eetlust.
Bloedoz:
hematologie: volledig normaal
biochemie:
– glucose matig gestegen
– BUN laag
– Calcium 3,39 mmol/L
– Fosfaat aan de ondergrens met 1,18 mmol/L
– globulines mild gestegen
– T4 normaal
De rest van het bloedonderzoek is normaal.
Ik heb nog geen verdere onderzoeken kunnen doen omdat de eigenaars minder gemotiveerd zijn.
Moet ik de hyperCa als toevalsbevinding beschouwen bij deze kat?
-
Charlotte Conraads
Gebruiker11 januari 2023 at 14:06 In antwoord op: Symptomen van Addison, maar tests wijzen richting CushingDankje voor je antwoord !
Weet jij hoelang de hond cortisone vrij moet zijn voor het uitvoeren van een betrouwbare LDDST?
-
Dank voor je antwoord!
Wij gebruiken op de praktijk de Giardia snaptest van IDEXX. Hierbij zou de specificiteit 100% zijn wat dus betekent dat een negatieve uitslag ook betekent dat de hond geen giardia heeft (?). Aan hygiëne in ieder geval geen gebrek bij de baasjes, vandaar dat ik giardia in dit geval minder verdenk.
Het obsessief likgedrag, de intermitterende (gele) diarree, het niet reageren op Anallergenic testdieet en de leeftijd (1,7j) wijzen voor mij in de richting van EPI. Hoewel de hond dan weer niet vermagert.
De baasjes zitten op dit moment wel in met de kosten. Vandaar dat ik twijfel of de volgende stap eerst een volledig ontlastingsonderzoek is (zodat we zeker niks missen), of inderdaad testen op VitB12, foliumzuur en TLI. (de snaptest cPL was normaal). Verder gaan voor endoscopie/bioptname zien ze niet zitten.
-
Hallo,
Omwille van de kosten is een volledig ontlastingsonderzoek nog niet gebeurd (kost bij IDEXX toch 100 + euro). Hetzelfde voor Vit.B12 (deze supplementeer ik wel nu) en foliumzuur. De hond vermagert niet. Ontlastingsonderzoek heb ik voorgesteld en is de volgende stap voor hen.
Ontlasting is tot op heden erg wisselend. 2 dagen vast, dan een hele nacht diarree (in huis), dan weer vast…
Wat opvalt is dat de hond obsessief de vloer likt.