Spoed en Intensieve Zorgen (BE)

Spoed en Intensieve Zorgen (BE)

Voor dierenartsen met een passie voor spoeddiergeneeskunde

Algemene informatie over het 'Spoed en Intensieve Zorgen' traject

Voor wie is het OVT 'Spoed en Intensieve Zorgen' leertraject?

Gaat je bloed sneller stromen wanneer een spoedgeval binnenkomt in je praktijk? Vind je het leuk wanneer je een kritieke patiënt in de hospitalisatie hebt? Word je helemaal enthousiast wanneer je een pup met parvovirus, een kat met een urethra obstructie of een hond met een maagdilatatie kan genezen? Of vind je spoed wel leuk, maar voel je je wat onzeker en wil je je graag zelfzekerder voelen om met spoedsituaties en patiënten in de hospitalisatie om te gaan? Dan is dit traject voor jou! 

Van juni 2025 tot april 2026 zal je ondergedompeld worden in de wondere wereld van spoed en intensieve zorgen. De focus zal hierbij liggen op zaken waar jij als dierenarts mee te maken krijgt in de praktijk. Aan de hand van klinische cases en op basis van de laatste literatuur zullen we je praktische handvatten geven. Aan het einde van dit traject heb je een zeer stevige kennis wat betreft de meest voorkomende spoedsituaties en word je niet meer zenuwachtig van die onstabiele patiënt in de hospitalisatie.

Het traject bestaat uit 9 modules. In elke module wordt een ander vakgebied van de spoeddiergeneeskunde behandeld. Er zijn 3 fysieke lesdagen en 1 practicum (point of care ultrasound of POCUS). Dit wordt verder aangevuld met online lesmaterialen (webinars, podcasts, protocollen, cases, toetsmomenten).

Dit traject is geschikt voor beginnende en meer ervaren dierenartsen die op zoek zijn naar een verdieping van hun kennis over spoed en intensieve zorgen. 

Het ‘Spoed en Intensieve Zorgen’ traject is een leertraject dat loopt van juni 2025 tot april 2026. Het biedt praktijkdierenartsen een zeer stevige allround kennis in spoed en intensieve zorgen. Het bestaat uit een combinatie van fysieke contactmomenten, een practicum (point of care ultrasound of POCUS) en online leermaterialen. De helft van het traject (ongeveer 26 uur) wordt zelfstandig online afgelegd. De andere helft (ongeveer 24 uur) wordt afgelegd tijdens fysieke contactmomenten.

We raden je aan om je best te doen om bij alle contactmomenten aanwezig te zijn.

Het traject bestaat uit een combinatie van fysieke contactmomenten (3 fysieke lesdagen), een practicum (point of care ultrasound of POCUS) en online leermaterialen (webinars, podcasts, protocollen, cases en toetsmomenten). 

Het traject is opgedeeld in 9 modules die telkens een ander vakgebied behandelen. Je dient de modules te doorlopen in de opgegeven volgorde. Voor elke module krijg je 4 tot 6 weken de tijd. Je kan pas verdergaan naar de volgende module wanneer de vorige module is afgerond.

 

Het traject loopt van juni 2025 tot april 2026. Je moet erop rekenen dat het doorlopen van het volledige traject minstens 50 uur (gemiddeld 6 tot 10 uur per module), verspreid over 10 maanden, in beslag zal nemen.

Je verdient met het traject 50 bijscholingspunten. Maar nog belangrijker: je zal aan het einde van dit traject een zeer stevige kennis hebben in spoed en intensieve zorgen!

Aangezien je dit traject in kleine groep doorloopt, geeft het je bovendien de kans om contact te leggen met collega’s en elkaar ondersteuning te bieden tijdens het doorlopen van het traject en hopelijk ook daarna! We maken een gesloten forum aan, alsook, indien gewenst, een Whatsapp groepje voor de groep.

Het traject start in juni 2025 en loopt tot april 2026.

Een minimaal aantal van 13 personen is nodig om het traject te laten doorgaan. We houden de groep klein, met een maximum van 20 personen.

Tijdens dit traject krijg je les van diverse lesgevers (zie verder onder gedetailleerd programma). De fysieke lesdagen worden gegeven door:

  • Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca.
  • Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca
  • Dr. Kris Gommeren, DVM, PhD, Dip ECVIM-ca, Dip EVECCS.
Het practicum point of care ultrasound (POCUS) wordt gegeven door Dr. Kris Gommeren en meerdere EVECCS residents. Er wordt 1 begeleider en echografie toestel per maximum 5 deelnemers voorzien. 
 

Voor meer info over de lesgevers: klik hier.

Data en locaties voor de live contactmomenten van het OVT leertraject

1. Maandag 2 juni 2025 (startdatum van het traject)​

  • Locatie: Leuven (BE)
  • Tijdstip: 10u – 18u
  • Locatie: Leuven
  • Tijdstip: 10u – 18u
  • Locatie: volgt nog (BE)
  • Tijdstip: 10u – 18u
  • Locatie: live online
  • Tijdstip: 15u – 17u

Gedetailleerd programma

Omschrijving inhoud

Het grote merendeel van de patiënten die in spoed binnenkomen zullen ‘aan het infuus gehangen worden’. We zijn het zo gewend om een dier aan het infuus te hangen dat we er soms niet eens meer echt bewust bij stilstaan. Nochtans is het correct toedienen van infuus een ware kunst die niet alleen een goede kennis vereist van de fysiologie en van de beschikbare producten (elk met hun voor- en nadelen), maar ook, en bovenal, vereist dat je een juiste klinische evaluatie maakt van de patiënt. Tijdens de fysieke lesdag van deze module zal dan ook de nodige tijd besteed worden aan vloeistoftherapie. Dit wordt verder aangevuld met online oefencases.

Daarnaast eindigen de meeste spoedpatiënten ook in de hospitalisatie. Tijdens de fysieke lesdag zal bijgevolg ook aandacht besteed worden aan het opvolgen van dieren in de hospitalisatie. Hierbij wordt dieper ingegaan op situaties waar jij als praktijkdierenarts het meeste mee te maken krijgt.

Tot slot zal je tijdens de fysieke lesdag ook meer leren over sepsis en shock. Hoe herken je dat een dier in sepsis en/of shock verkeert? Welke diagnostiek is aangeraden? Hoe behandel je deze dieren en volg je hun toestand op?

We eindigen de lesdag met een bespreking van bloedtransfusies. Welke producten zijn er? Welk product is aangeraden voor welke indicatie? Wat dien je op te volgen wanneer een hond/kat een bloedtransfusie krijgt en wat doe je wanneer er complicaties optreden?

Aansluitend aan de lesdag zal je zelfstandig online het deel over CPR, anesthesie en pijnbestrijding afwerken. Hierbij ligt de focus op anesthesie tijdens spoedsituaties (maagdilatatie/torsie, bloedende milttumor, keizersnede etc). Welke producten zijn het veiligste om te gebruiken? Moet je de dosis reduceren? Waar moet je mee rekening houden bij de anesthesie van een drachtige teef? Wat zijn mogelijke complicaties en hoe kan je deze voorkomen? Tijdens het webinar over CPR (cardiopulmonary resuscitation) worden de in 2024 gepubliceerde RECOVER guidelines overlopen zodat je weer helemaal mee bent met het laatste nieuwe! Als afsluiting van deze module volgt een webinar over acute pijnbestrijding.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Vloeistoftherapie (live)
  • Correcte zorg tijdens de hospitalisatie (live)
  • Sepsis en shock (live)
  • Bloedtransfusies (live)
  • CPR (online)
  • Anesthesie bij spoedgevallen (online)
  • Acute pijnbestrijding (online)

Algemene info

  • Lesgevers: Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca, Sanne Melis, MVM, DipECVAA, MRCVS.
  • Aantal bijscholingspunten: 9
  • Totale geschatte tijdsduur: minimaal 11 uur (8 uur fysiek les en 3 uur online zelfstandig).

Omschrijving inhoud

Het grootste deel van deze module leg je zelfstandig online af. We starten met de meest voorkomende urogenitale spoedgevallen. In twee praktische webinars leer je meer over urethra obstructie en ureter obstructie bij de kat. Vervolgens volgt een webinar over dystocie. Wat zijn de voornaamste oorzaken van dystocie? Wanneer en hoe moet je ingrijpen? Je zal dit en nog veel meer leren tijdens het online webinar.

Daarna focussen we op de basis principes voor urogenitale chirurgie. Hierbij ligt de focus op blaas chirurgie en urethra obstructie zowel bij de hond als bij de kat. De benadering van een patiënt met post-renale obstructie wordt beschreven waarbij aandacht wordt besteed aan de stabilisatie, de conservatieve en de chirurgische behandelingsopties. Daarbij wordt de perineale urethrostomie beschreven bij de kat alsook de scrotale urothrostomie bij de hond. 

Tijdens de fysieke lesdag leer je meer over acute nierinsufficiëntie. Wat zijn mogelijke oorzaken? Hoe stel je een correcte diagnose? En hoe behandel je honden/katten met acuut nierfalen?

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Urethra-obstructie bij de kat (online)
  • Ureter obstructie bij de kat (online)
  • Urogenitale chirurgie voor de praktijkdierenarts (online)
  • Dystocie (online)
  • Acute nierinsufficiëntie (live)

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Joachim Proot, DVM, Dip ECVS en Kris Gommeren, DVM, PhD, Dip ECVIM-ca, Dip ECVECCS.
  • Aantal bijscholingspunten: 5.5
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7 uur (2 uur fysiek les en 5 uur online zelfstandig).

Omschrijving inhoud

Iedereen krijgt het wel benauwd wanneer een dier in ademnood of hartproblemen binnenkomt! Toch is het net bij deze patiënten belangrijk om het hoofd koel te houden! Deze module wordt volledig zelfstandig online afgelegd. In het eerste deel ligt de focus op acute dyspnee. Aan de hand van een praktisch webinar krijg je tools om vol zelfvertrouwen om te gaan met honden en katten met dyspnee. Dit wordt aangevuld met een webinar over de interpretatie van thorax foto’s bij honden en katten met dypsnee. Tijdens de POCUS (point of care ultrasound) training zal je bovendien leren hoe je met behulp van echografie zeer snel en veilig waardevolle informatie kan krijgen over de longen. 

Daarna ligt de focus op cardiologische spoedgevallen. Hierbij wordt ingegaan op de meest voorkomende cardiovasculaire spoedgevallen. Hoe herken je dat een hond/kat een hartprobleem heeft? Welke diagnostiek is aangeraden? En nog belangrijker: welke behandeling is aangeraden? Tot slot volgt een aparte sessie over acute thrombo-embolie bij de kat. 

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Cardiovasculaire spoedgevallen (online)
  • ECG: cases (online)
  • Acute dyspnee (online)
  • Thorax radiografie bij kat/hond met dyspnee (online)
  • Acute thrombo-embolie (online)

Algemene info

  • Lesgevers: Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca, Veronique Liekens, GP Cert Cardiology, Emmelie Stock, DVM, PhD, Dip ECVR en Prof. Dr. Pascale Smets, DVM, PhD, Dip ECVIM-cardiology.
  • Aantal bijscholingspunten: 6
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7 uur (volledig online)

Omschrijving inhoud

De hond of kat met anemie. We zien het heel vaak. Soms is het onmiddellijk duidelijk wat de oorzaak van het probleem is. Soms moeten we iets langer zoeken. Wanneer de anemie uitgesproken is en/of het dier niet kan compenseren voor de daling in rode bloedcellen wordt het een spoedgeval. Een goede kennis van de fysiologie en mogelijke oorzaken voor anemie is van uitermate belang om vlug te kunnen handelen. Tijdens de fysieke lesdag starten we met immuungemedieerde hemolytische anemie en hebben we het over de praktische opwerking van honden en katten met anemie.

Vervolgens focussen we op thrombocytopenie en andere stollingsstoornissen.

Er wordt gebruik gemaakt van klinische cases en de focus ligt op het voorzien van klinisch relevante en praktische informatie die je onmiddellijk kan toepassen in de praktijk. 

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Immuungemedieerde hemolytische anemie (live)
  • Anemie (live)
  • Thrombocytopenie (live)
  • Stollingsstoornissen (live)

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca
  • Aantal bijscholingspunten: 4
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 4 uur (fysiek les).

Omschrijving inhoud

De acuut brakende hond of kat mogen we uiteraard niet vergeten! En hoe zit het met de hond of kat met hemorrhagische diarree? In deze module ligt de focus dan ook op de gastro-intestinale spoedgevallen. Tijdens de fysieke lesdag gaan we van start met parvovirus. Daarna hebben we het over acute hemorrhagische gastro-enteritis. 

De lesdag wordt aangevuld met online webinars die zelfstandig te volgen zijn. Hierbij komt eerst het acute abdomen aan bod. Dit syndroom kan verschillende oorzaken hebben, waaronder intestinale obstructie, gastro-intestinale bloedingen, torsie van een orgaan (bv. maag, milt, ..), acute pancreatitis etc. Een snelle diagnose en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties en mogelijk sterfte te voorkomen. Aangezien röntgen foto’s van het abdomen een belangrijke rol spelen binnen de diagnostiek zal je ook een webinar volgen over de interpretatie van abdomen foto’s bij honden en katten met acuut braken. Vervolgens krijg je meerdere oefen quizzen om de geleerde kennis in praktijk om te zetten. 

Tot slot wordt er in deze module nog extra aandacht besteed aan acute pancreatitis bij honden. 

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Parvovirus (live)
  • Acute hemorrhagische gastro-enteritis (live)
  • Acute pancreatitis (online)
  • Acute abdomen (online)
  • Radiografie abdomen bij hond/kat met acuut braken

Algemene info

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca,  Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca, Emmelie Stock, DVM, PhD, Dip ECVR.
  • Aantal bijscholingspunten: 6
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur (3 uur fysiek les en 5 uur online).

Omschrijving inhoud

Tijdens de fysieke lesdag met Dr. Kris Gommeren leer je eerst meer over de meest voorkomende intoxicaties bij honden en katten.

Daarnaast mag in geen enkel ‘spoed en intensieve zorgen cursus’ POCUS (point of care ultrasound) ontbreken! Je zal leren dat werkelijk iedereen een POCUS kan uitvoeren en dat je er veel nuttige informatie mee kan bekomen! Het enige dat je nodig hebt is een echografie toestel. Verder moet je weten waar je je probe moet plaatsen en wat je moet evalueren in elk beeld. En hoe leer je dat beter dan door een echografie probe in je hand te houden en een levend dier te scannen? In kleine groepjes en onder begeleiding van Dr. Kris Gommeren en zijn team van spoedartsen leer je hoe je een POCUS van het abdomen en de thorax kan uitvoeren. Het doel is dat je na deze bijscholing bij zowat elk spoedgevalletje dat binnenkomt snel een POCUS uitvoert. Idereen kan het en je zal versteld staan hoeveel informatie je hiermee kan bekomen! Heb je het al door? Wij zijn grote fan van POCUS 😉

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • POCUS theorie (online)
  • POCUS praktijk (3 uur praktijktraining op levende dieren)
  • Intoxicaties (live)

Algemene info

  • Lesgevers: Kris Gommeren, DVM, PhD, Dip ECVIM-ca, Dip ECVECCS.
  • Aantal bijscholingspunten: 6
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7 uur (2 uur fysiek les, 3 uur practicum en 1 uur online).

Omschrijving inhoud

De laatste drie modules leg je zelfstandig online af. In deze module komen de neurologische en endocrinologische spoedgevallen aan bod. Je leert meer over epilepsie, discus hernia en andere veel voorkomende neurologische spoedgevallen. Daarna leer je ook welke zaken belangrijk zijn wanneer je een neurologische patiënt in de hospitalisatie hebt zitten. 

Vervolgens komen de twee meest voorkomende endocrinologische spoedgevallen aan bod: de ziekte van addison en diabetes ketoacidose en hyperglycemisch hyperosmolair syndroom.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Epilepsie (online)
  • Discus hernia (online)
  • Neurologische spoedgevallen (online)
  • De neurologische patiënt in de hospitalisatie (online)
  • De ziekte van addison (online)
  • Diabetes ketoacidose (online)

Algemene info

  • Lesgevers: Dr. Sofie Bhatti, DVM, PhD, Dr. Ine Cornelis, DVM, PhD, Dip ECVN, Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca en Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca.
  • Aantal bijscholingspunten: 5.5
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur (volledig online).

Omschrijving inhoud

In de voorlaatste module gaan we dieper in op chirurgische en orthopedische spoedgevallen. Aan de hand van een praktisch webinar leer je meer over wondverzorging. Wanneer is een wonde geschikt om per primam te sluiten? Hoe benaderen we een wonde die (nog) niet kan gesloten worden? Wanneer plaatsen we een drain en, als we een drain plaatsen, welk type drain is dan te verkiezen? Daarnaast verdiepen we ons in de meest voorkomende fracturen en gaan we dieper in op spalkverbanden. Wanneer plaats je een spalkverband en wanneer niet?

Uiteraard mogen de ‘echte’ chirurgische spoedgevallen ook niet ontbreken. Maag dilatatie volvulus (MDV) is voor veel dierenartsen een bron van stress en angst maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is een aandoening die goed voorspelbaar is en die we goed kunnen behandelen. Er wordt uitgelegd hoe je een patiënt met een MDV benadert van begin tot einde. Er worden tips gegeven over de initiële stabilisatie van deze patiënten en uitgebreid overlopen hoe je de operatie tot een goed einde kan brengen. In een webinar over intestinale chirurgie wordt eerst de basis van de intestinale chirurgie herhaald en vervolgens daarop verder gebouwd met tips en nieuwe technieken om ook complexe patiënten succesvol te kunnen behandelen.

Tot slot wordt afgesloten met een webinar over brachycefaal obstructief syndroom (BOS).

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Wondverzorging (online)
  • Fracturen in de eerstelijns (online)
  • Spalkverband: wel of niet? (online)
  • Maagdilatatie en volvulus (online)
  • Intestinale chirurgie (online)
  • Brachycefaal obstructief syndroom (online)

Algemene info

  • Lesgevers: Prof. Dr. Hilde De Rooster, DVM, PhD, Dip ECVS, Joachim Proot, DVM, Dip ECVS, Dr. Nicole Willems, DVM, PhD, Dip ECVS.
  • Aantal bijscholingspunten: 7
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur (volledig online).

Omschrijving inhoud

In de laatste module, die je volledig zelfstandig online aflegt, richten we ons op de oogheelkundige spoedgevallen. Tijdens een hands on en praktische bijscholing krijg je de nodige tools om oogheelkundige spoedgevallen vol zelfvertrouwen te kunnen aanpakken!

Want niet alle bolle ogen zijn glaucoom! Oogheelkunde is een vakgebied waar veel spoedgevallen effectief echte spoed zijn. Er wordt ingegaan op de meest voorkomende spoedgevallen in de oogheelkunde in de kleine huisdieren praktijk en vooral hoe je die aanpakt. Wat kan de assistente al doen? Wat kan je zelf doen en wat verwijs je best door? Wat moet je zeker kunnen en welke medicatie mag je wel en niet geven? Welke vragen stel ja aan telefoon ter triage? De les geeft een duidelijk overzicht van welke medicatie/handelingen/onderzoeken je nodig hebt en kan uitvoeren.
Met deze kennis kan je zonder fancy materiaal het verschil maken en zorg je dat de prognose kan keren van ongunstig naar gunstig.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze module:

  • Oogheelkundige spoedgevallen

Algemene info

  • Lesgevers: Sabine Schoofs
  • Aantal bijscholingspunten: 3
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 3 uur (volledig online).

Prijzen

  • Early bird (voor 28/2/2025): 1450 euro
  • Na 28/2/2025: 1495 euro
  • Toegang tot het volledige OVT platform is inbegrepen binnen de prijs tijdens de duur van het traject*

Wat onze studenten zeggen

Overtuigd? Schrijf nu in!

Ben je overtuigd en wil je je graag inschrijven voor dit traject (locatie Leuven)? Vul dan onderstaand formulier in!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hoeveel jaar ben je reeds werkzaam als dierenarts*
In wat voor setting werk je?*

Ben je reeds lid bij OVT?*
Waar heb je gehoord over het OVT leertraject?*

Gegevens voor de factuur

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.