Bioptname van het maagdarmkanaal: wanneer en hoe?

Geert Paes · 8 november 2021

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

OPGELET: deze cursus zit ook in het pakket (cursus) Maagdarmproblemen: een praktische benadering en de cursus Endoscopie van het maagdarmkanaal

Als dierenarts worden we zeer vaak geconfronteerd met chronische maagdarmproblemen. Klachten als braken en diarree kunnen door tal van onderliggende oorzaken, gelokaliseerd binnen of buiten het maagdarmkanaal, veroorzaakt worden. Soms lossen de problemen zich op door aanpassing van het dieet of behandeling van parasitaire infecties. Maar wanneer de klachten blijven persisteren en we alle niet maagdarmgerelateerde oorzaken hebben uitgesloten, is het tijd om over te gaan tot bioptname van het maagdarmkanaal. Echter, wanneer is nu het juiste moment om tot bioptname over te gaan? En op welke manier nemen we deze biopten het beste? Via endoscopie of chirurgisch? En hoe bepalen we van welke segmenten van het maagdarmkanaal en hoeveel biopten we moeten nemen? In deze praktische cursus zullen we bespreken welke testen en eventuele proefbehandelingen aangeraden zijn alvorens over te gaan tot bioptname van het maagdarmkanaal. Verder overlopen we de verschillende mogelijkheden van bioptname en hoe je kan beslissen van welke segmenten je moet biopteren en hoeveel biopten aangewezen zijn om tot een correcte diagnose te komen.

De bijscholing duurt 1 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van een vooraf opgenomen powerpoint presentatie bevatten. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige cursus. Met vragen voor de lesgever kan je steeds terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 1 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0070): 2 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 30 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Bij deze cursus krijg je een gratis stappenplan voor de opwerking van honden en katten met chronische maagdarmklachten.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

About Instructor

Geert Paes

28 Cursussen

+259 ingeschreven
Niet ingeschreven

Cursus Includes

  • 11 Lessen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate