Assistent/Paravet – Bloedafname en Interpretatie Bloedonderzoeken

Geert Paes · 16 juni 2022

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Deze cursus is speciaal ontworpen voor dierenartsassistenten en paraveterinairen.

Het bloedonderzoek maakt deel uit van de basis opwerking in het merendeel van onze patiënten. We voeren het uit om na te gaan of er algemene gezondheidsproblemen zijn (bv. voor een ingreep), om de oorzaak van een ziekte te achterhalen of om een behandeling op te volgen. Als dierenartsassistent/paraveterinair ben je in eerste instantie verantwoordelijk voor het afnemen van het bloed, het kiezen van de juiste bloedbuisjes en het correct bewaren/opsturen van het bloedstaal. Maar daarnaast kan het zeer waardevol zijn om zelf bepaalde afwijkingen in het bloed te kunnen herkennen zodat je weet wanneer het belangrijk is om de dierenarts te verwittigen en wanneer het aangewezen is om bijkomende testen uit te voeren.

In deze cursus zal je het volgende leren:

 1. Hoe je bloed kan afnemen bij een hond en kat. Hierbij zullen we de verschillende locaties (nek, voorpoot, achterpoot) en verschillende technieken (naald, vlinder catheter) bespreken.
 2. Welke bloedbuisjes er zijn en waarvoor we elk van deze buisjes gebruiken.
 3. Hoe je een bloeduitstrijkje moet maken en kleuren en hoe je thrombocyten (bloedplaatjes) kan tellen en thrombocytenaggregaten kan herkennen.
 4. Hoe je een manuele hematocriet en totaal eiwit kan meten.
 5. Hoe je een osmotische fragiliteitstest (=osmotische resistentietest) kan uitvoeren.
 6. Hoe je een autoagglutinatietest kan uitvoeren.
 7. De basis van anemie (bloedarmoede).
 8. De basis van thrombocytopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes).
 9. De basis van gestegen nierwaarden.
 10. De basis van afwijkingen in het bloedglucose.
 11. De basis van het uitvoeren van hormoontesten.

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige lezing. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – oefeningen
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: minimaal 3 uur, in eigen tempo

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 75 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Naast werken voor OVT werkt ze ook als teleconsulent voor Velab NV, als lesgever voor de Evidensia Academy van Nederland en als specialist in Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Langley, Canada.

51 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 75,00

Cursus Includes

 • 14 Lessen
 • 4 Onderwerpen
 • 1 Quiz
 • Cursus Certificate