Chronische Nierziekte voor Dierverpleegkundigen

Geert Paes · 15 april 2024

Chronische nierziekte (CNZ) bij honden en katten is een aandoening waarbij de nieren geleidelijk aan hun vermogen verliezen om normaal te functioneren. Het is een veelvoorkomend probleem bij oudere huisdieren, hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen. Chronische nierziekte wordt vaak geassocieerd met veroudering, genetische factoren, aangeboren afwijkingen, bepaalde giftige stoffen en langdurige blootstelling aan bepaalde medicijnen.

Belangrijke functies van de nieren zijn het filteren van afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed, het handhaven van de elektrolytenbalans en het produceren van geconcentreerde urine. Wanneer de nieren beschadigd raken, kunnen deze functies worden aangetast.

Dit webinar is specifiek ontworpen voor dierverpleegkundigen en paraveterinairen en zal het volgende overlopen:

  • Wat is chronische nierziekte? Wat gebeurt er met de nieren? Wat zijn mogelijke onderliggende oorzaken/risicofactoren?
  • Welke symptomen ontwikkelen honden/katten wanneer ze chronische nierziekte ontwikkelen?
  • Hoe maak je het verschil tussen acute en chronische nierziekte?
  • Hoe kom je tot een diagnose van chronische nierziekte?
  • Welke diagnostische testen zijn aangeraden bij dieren met nierziekte?
  • Wat is het IRIS stadium? Hoe verdelen we dieren onder in het juiste IRIS stadium? Waarom is dit belangrijk?
  • Welke behandeling is aangeraden bij dieren met nierziekte?
  • Hoe moeten we de behandeling opvolgen?

Het webinar duurt 2.5 uur. Cursisten krijgen bijkomend een praktisch stappenplan (protocol) voor de behandeling van chronische nierziekte.

Alle cursussen zijn gratis voor OVT leden. Inschrijven is dus niet nodig indien je reeds lid bent van OVT.

Lesgever:

  • Geert Paes, DVM, Dip ECVIM

Prijs:

  • Het webinar is GRATIS voor OVT leden. Klik hier voor meer informatie over een OVT lidmaatschap.
  • Niet leden: 80 euro

Leertraject ‘Allround Dierverpleegkundige/Paraveterinair’

Ben je een beginnend dierverpleegkundige/paraveterinair of zit je al jaren in het vak? Heb je nood aan een solide ‘allround’ basis kennis of nood aan een grondige opfrissing? Dan is het ‘allround dierverpleegkundige/paraveterinair leertraject’ misschien wel iets voor jou! Dit leertraject, in kleine groep, leg je overwegend zelfstandig online af. Je kan kiezen om het te combineren met fysieke contactmomenten en praktijktraining. Het loopt over 9 maanden en is goed voor 45 lesuren over de meest uiteenlopende vakgebieden binnen de diergeneeskunde. 

Klik hier voor meer informatie en inschrijven. 

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

60 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 80,00

Cursus Includes

  • 11 Lessen
  • 7 Onderwerpen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate