Ziekte van Cushing: diagnose, behandeling en opvolging

Geert Paes · 11 april 2021

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

De ziekte van Cushing is de meest voorkomende hormoonaandoening bij honden en kennen we omwille van deze reden dan ook allemaal! Maar ook al is het een goedgekende ziekte, toch is het een ziekte die, net zoals de meeste endocrinologische aandoeningen, wat uitdagingen met zich meebrengt. Eerst en vooral is het stellen van een diagnose niet altijd even simpel. Dit omdat geen enkel diagnostische test 100% betrouwbaar is en kan leiden tot vals positieve en vals negatieve resultaten. Het is om deze reden dan ook belangrijk om enkel dieren te testen die klinisch sterk verdacht zijn van de ziekte van Cushing. Eenmaal de diagnose gesteld is, wordt er vaak gekozen voor medicamenteuze behandeling met Trilostane. Aangezien 5 tot 25% van de honden die behandeld worden met Trilostane in de eerste 2 jaar van behandeling klinische klachten van iatrogeen hypoadrenocorticisme kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om de behandeling met Trilostane goed op te volgen. De ACTH stimulatie test is hierbij de meest gekende en gebruikte test, maar werd hiervoor nooit gevallideerd. In de afgelopen jaren zijn er dan ook verschillende andere methode`s voorgesteld die gebruikt kunnen worden om de behandeling met Trilostane op te volgen.

Deze cursus zal de praktijkdierenarts voorzien van een volledige update en gespecialiseerd advies omtrent de diagnostiek, behandeling en opvolging van behandeling van honden met de ziekte van Cushing en je helpen om volgende beslissingen te maken:

1) Wanneer over te gaan tot het uitvoeren van hormoontesten voor de ziekte van Cushing (een groot klinisch vermoeden is hierbij zeer belangrijk!)
2) Welke hormoontest te gebruiken voor de diagnose (wat zijn hun voor-en nadelen?)
2) Hoe het onderscheid te maken tussen hypofyse en bijnierafhankelijk hyperadrenocorticisme (kan het gelijktijdig voorkomen?)
3) Welke behandeling te adviseren
4) Welke test te kiezen voor de opvolging van de behandeling met Trilostane

De bijscholing bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk bevat een video van een vooraf opgenomen powerpoint presentatie. Verder krijg je interessant leesmaterial en handouts van de volledige cursus en krijg je de kans om een klinische case zelfstandig op te werken. Bovendien ontvang je bij deze bijscholing een uitgeschreven model dat je kan helpen om in te schatten hoe waarschijnlijk het is dat een hond de ziekte van Cushing heeft en een vragenlijst die je kan helpen om de levenskwaliteit van dieren met Cushing op te volgen. Met vragen voor de lesgever kan je steeds terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – klinische case – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 3.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0120): 7 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 95 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

59 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 95,00

Cursus Includes

  • 17 Lessen
  • 8 Onderwerpen
  • 2 Quizzen
  • Cursus Certificate