Endoscopie van het Maagdarmkanaal bij Hond en Kat

Geert Paes · 27 januari 2021

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Dit is een goede cursus voor dierenartsen die nog geen ervaring hebben met endoscopie, maar ook voor dierenartsen die reeds enige ervaring hebben, maar hun vaardigheden willen verbeteren.

Flexibele endoscopie is in opmars binnen de diergeneeskunde. Meer en meer klinieken (groot en klein) investeren in de aankoop van scopie materiaal. Ook zijn eigenaars, onder andere dankzij informatie die ze vinden op het internet, meer op de hoogte van de toepassing van endoscopie bij dieren.
Het voordeel van endoscopie is dat het minimaal invasief is, dat er geen lange recoveryperiode is en dat het dier vaak dezelfde dag weer naar huis kan.
Gastroduodenoscopie is de meest toegepaste en gekende vorm van flexibele endoscopie waarbij een deel van het spijsverteringsstelsel (maag, darm, duodenum) in beeld gebracht wordt. Bij colonoscopie kan het rectum en colon in beeld gebracht worden en kan er toegang verkregen worden tot het ileum.
Endoscopische benadering van deze organen laat enerzijds toe om abnormaliteiten op te sporen en stalen te nemen voor diagnostische doeleinden en zo vroegtijdig een diagnose te kunnen stellen van (chronische) maagdarmaandoeningen. Anderzijds kan men aan de hand van gastroduodenoscopie ook therapeutisch ingrijpen (bv. verwijderen van vreemd voorwerp).

Een goede kennis van het endoscopisch materiaal, de indicaties voor gastroduodeno- en colonoscopie, de anatomie en het uitvoeren van de procedure is echter belangrijk om te voorkomen dat er complicaties optreden en te zorgen voor een goede uitkomst.

Het betreft een uitgebreide cursus van in totaal 5.5 uur, waarbij volgende onderwerpen aan bod zullen komen:

Overzicht van endoscopisch materiaal en onderhoud van materiaal

– welke types endoscopen bestaan er en welke is meest geschikt voor mijn praktijk?
– Hoe zorg ik ervoor dat mijn materiaal zo lang mogelijk meegaat?
– Welk extra materiaal (bv. lichtbron, camera, biopsietangen etc) heb ik nodig?
– Uit welke verschillende onderdelen bestaat een endoscoop?

Uitgebreide bespreking van de verschillende indicaties voor endoscopie

– In welke gevallen is het aangewezen om een oesofagoscopie, gastroscopie, duodenoscopie of colonoscopie uit te voeren?
– Wanneer beslis ik om over te gaan tot een endoscopie?
– Hoe beslis ik of het beter is om endoscopische biopten of chirurgische biopten van het maagdarmkanaal te nemen?
– Welke delen van het maagdarmkanaal moet ik endoscopisch onderzoeken?

Praktische uitvoering van endoscopie van het maagdarmkanaal

– Hoe bereid ik mijn patiënt voor? En in welke positie leg ik mijn patiënt?
– Hoe voer ik een oesofagoscopie uit en hoe ziet een normale slokdarm eruit en welke afwijkingen kan ik zien?
– Hoe voer ik een gastroscopie uit en hoe ziet een normale maag eruit en welke afwijkingen kan ik zien?
– Hoe voer ik een duodenoscopie uit (+ tips om pylorus te passeren)? Hoe ziet een normaal en abnormaal duodenum eruit
– Hoe voer ik een colonoscopie uit en hoe ziet een normaal colon eruit en welke afwijkingen kan ik zien?
– Welke tips zijn er om een vreemd voorwerp uit de slokdarm of maag te verwijderen? Welke nazorg hebben deze patiënten nodig?

Mogelijke complicaties

– Welke complicaties kunnen er optreden? Hoe kan ik deze vermijden en hoe dien ik ze te behandelen?

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder zijn er oefenvragen, krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige lezing. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 5.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0118): 11 punten

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 150 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

59 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 150,00

Cursus Includes

  • 21 Lessen
  • 4 Quizzen
  • Cursus Certificate