Deze bijscholing heeft als doel om praktijkdierenartsen te voorzien van een grondige kennis over glomerulopathie bij honden, een aandoening die de glomeruli van de nieren aantast. De glomeruli spelen een cruciale rol spelen bij het zuiveren van het bloed en het reguleren van de samenstelling van urine. Wanneer de glomeruli beschadigd raken, kan dit leiden tot problemen met de nierfunctie.

Er zijn verschillende oorzaken van glomerulopathie, waaronder genetische factoren, immuunsysteemaandoeningen, infecties, ontstekingen en bepaalde systemische ziekten. De schade aan de glomeruli kan resulteren in het verlies van belangrijke eiwitten in de urine, wat leidt tot proteïnurie. Bovendien kan glomerulopathie leiden tot hypertensie (hoge bloeddruk) en verminderde nierfunctie.

Bij honden kunnen verschillende vormen van glomerulopathie voorkomen, waaronder primaire glomerulopathieën, waarbij de nieren rechtstreeks worden aangetast, en secundaire glomerulopathieën, die het gevolg zijn van andere onderliggende aandoeningen, zoals infecties of auto-immuunziekten.

Aan de hand van een klinische case zullen we in deze bijscholing onder andere de volgende zaken bespreken:

  • Wat zijn mogelijke oorzaken voor proteïnurie?
  • Hoe kunnen we weten dat het dier een glomerulaire ziekte heeft?
  • Welke verdere diagnostische testen zijn aangeraden bij dieren met een glomerulopathie?
  • Wanneer is het nemen van een nierbiopt aangewezen en wat zijn contra-indicaties voor het nemen van een nierbiopt?
  • Hoe behandelen we dieren met glomerulopathie?
  • Wanneer zijn immunosuppressiva aangewezen? Welke immunosuppressiva worden aangeraden? Wat is de dosis? Hoe lang moet je ze geven? Hoe bouw je ze af?

De training duurt 2 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Je krijgt handouts van de volledige lezing. Je krijgt ook een praktisch protocol over de opvolging van dieren die behandeld worden met een ACE inhibitor of angiotensine receptor blocker. Heb je vragen voor de lesgever? Stuur ze via mail naar info@onlinevettraining.be of kom op woensdag 9 oktober 2024 tussen 20u en 20u30 even online om ze rechtstreeks aan de lesgever te stellen.

Het webinar blijft achteraf online beschikbaar.

Alle cursussen zijn gratis voor OVT leden. Inschrijven is dus niet nodig indien je reeds lid bent van OVT.

Lesgever:

  • Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca

Prijs:

  • Het webinar is GRATIS voor OVT leden. Klik hier voor meer informatie over een OVT lidmaatschap.
  • Niet leden: 60 euro.

Erkende bijscholingspunten (EBP/N/2023/0384): 4

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

60 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 60,00

Cursus Includes

  • 10 Lessen
  • 2 Onderwerpen
  • 1 Quiz