Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.
Hyperthyroïdie is de meest voorkomende endocrinologische ziekte bij katten en komt slechts zelden voor bij honden. Bij honden zien we dan weer heel vaak hypothyroïdie, een aandoening die niet zo vaak voorkomt bij katten of toch wel? In deze bijscholing geven we een uitgebreide uiteenzetting over beide aandoeningen. Hierbij bespreken we de belangrijkste zaken uit de meeste recente literatuur en focussen we ons op belangrijke verschillen tussen katten en honden. De cursus is speciaal ontworpen niet alleen om praktijkdierenartsen een volledige en gedetailleerde update te geven over alle nieuwste en klinisch relevante informatie. Maar aan de hand van een aantal klinische cases worden ook de tools geboden om vol zelfvertrouwen deze aandoeningen te diagnosticeren, behandelen, maar ook opvolgen. Want wist je dat iatrogene hypothyroïdie vaker voorkomt bij katten dan vroeger gedacht werd? En dat dit nadelige gevolgen kan hebben op de nierfunctie alsook de levensverwachting?
Onder andere volgende vragen zullen beantwoord worden:
- Is vrij T4 (fT4) superieur aan totaal T4 (tT4) bij de diagnose van hypo- en hyperthyroïdie?
- Welke rol speelt TSH bij hypo-en hyperthyroïdie bij de kat?
- Hyperthyroïdie samen met chronische nierziekte: hoe worden deze patiënten het best behandeld?
- Is er een manier om te voorspellen welke katten azotemia zullen ontwikkelen na behandeling van hyperthyroïdie?
- Welke andere aandoeningen komen vaak samen voor met hyperthyroïdie bij katten en hoe ga je ze diagnosticeren/behandelen?
- Wat zijn de gevolgen van iatrogene hypothyroïdie bij de kat? Hoe herken je het en hoe behandel je het?
- Kunnen katten ook spontaan verworven hypothyroïdie krijgen?
- Komt congenitale hypothyroïdie voor bij honden en katten? Hoe herken je het?
- Wat kan hyperthyroïdie bij honden veroorzaken? Hoe ga je deze dieren opwerken en behandelen?
- Hoe kan je betrouwbaar een diagnose van hypothyroïdie bij honden stellen wanneer de schildklierfunctietesten geen rechtlijnig antwoord geven?
- Is transdermale medicatie of een gespecialiseerd dieet een goede behandeling voor hyperthyroïdie bij katten?
- Hoe behandel je hypothyroïdie bij katten?
De bijscholing duurt minimum 4 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van een vooraf opgenomen PowerPoint presentatie bevatten. Verder worden er een paar klinische cases besproken en krijg je handouts van de volledige cursus. Vragen aan de lesgever kunnen gesteld worden op het online forum.
Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 4 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0364): 8 EBP
Prijs: GRATIS voor OVT leden of 125 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.
Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.