Chronische Nierziekte bij Kat en Hond

Geert Paes · 16 april 2019

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Chronische nierziekte (CNZ) behoort tot één van de meest voorkomende ziektes bij geriatrische katten en komt ook zeer vaak voor bij honden. Deze aandoening is om die reden dan ook goed bekend bij dierenartsen. Maar juist omdat het zo vaak voorkomt, is deze ziekte wereldwijd het onderwerp van vele onderzoeksprojecten. Hierdoor wordt er jaarlijks zeer veel nieuwe informatie over CNZ gepubliceerd.

Deze cursus die in totaal 4 uur duurt werd speciaal ontworpen om praktijkdierenartsen een volledige en gedetailleerde update te geven over alle nieuwste en klinisch relevante informatie die gepubliceerd werd in de laatste jaren over CNZ. Verder zal gespecialiseerd advies gegeven worden dat je zal helpen om vol zelfvertrouwen deze aandoening te diagnosticeren en behandelen. Alle informatie wordt gegeven op een praktische manier met als doel dat de geleerde informatie onmiddellijk kan worden toegepast in de dagelijkse praktijk.

Een voorbeeld van slechts enkele van de onderwerpen die behandeld zullen worden, zijn:

  • Welke biomerkers zijn het meest betrouwbaar voor de diagnose van CNZ?
  • Welke nieuwe biomerkers zijn beschikbaar?
  • Is SDMA superieur aan creatinine? Wanneer is het aangeraden om SDMA te meten?
  • In welk IRIS stadium moet er gestart worden met een nierdieet?
  • Welke zaken zij belangrijk bij selectie van een nierdieet?
  • Wanneer moet er gestart worden met een fosforbinder?
  • ACE inhibitor of angiotensine receptor blocker, welke is best? Wanneer zet je ze in?
  • Een positieve urinecultuur zonder symptomen. Moet subklinische bacteriurie behandeld worden of niet?
  • Hoe behandel je anemie veroorzaakt door CNZ?
  • Hoe behandel je systemische hypertensie? Is de behandeling verschillend voor katten en honden?

De training bestaat uit verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Je krijgt handouts van de volledige lezing. Verder krijg je ook een praktisch stappenplan (protocol) voor de diagnose en behandeling van CNZ. Op woensdag 9 oktober 2024 tussen 20u en 20u30 heb je de mogelijkheid om tijdens een korte online meeting vragen te stellen aan de lesgever. Vragen kunnen voor dat moment ook steeds gesteld worden via email (info@onlinevettraining.be) of via het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Duur cursus: Minimaal 4 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0381): 8

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 120 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.
Protocol over diagnose en behandeling van chronische nierziekte bij kat inbegrepen!

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

60 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 120,00

Cursus Includes

  • 15 Lessen
  • 8 Onderwerpen
  • 1 Quiz