Module Spoed en Hospitalisatie I – Leertraject Starter

Geert Paes · 9 november 2023

Help een spoedgeval! Of je nu een beginnende dierenarts bent of al jaren in het vak zit, het is altijd even spannend wanneer je te maken krijgt met een hond of kat die in slechte toestand verkeert.

Tijdens deze module leggen we eerst de focus op een correct vloeistofbeleid. Tijdens een webinar met Dr. Kris Gommeren zal je aan de hand van klinische cases leren hoe je kiest voor het juiste type vloeistof en hoe je bepaalt hoeveel en hoe snel je de vloeistof dient te geven. 

Daarnaast volgt een webinar over CPR (cardiopulmonary rescuscitation). 

Verder zullen we je handvatten geven om vol zelfvertrouwen met volgende situaties om te gaan:

  • Honden met maagdilatatie/volvulus
  • Cardiovasculaire spoedgevallen
  • Urethra obstructie bij de kat

Tot slot zal je in een kort webinar met Dr. Kris Gommeren de basis aangeleerd krijgen van POCUS (point of care ultrasound).

Belangrijke informatie:

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Joachim Proot, DVM, Dip ECVS, Veronique Liekens, GP Cert Cardiology en Dr. Kris Gommeren, DVM, PhD, Dip ECVIM-ca, Dip ECVECC
  • Aantal erkende bijscholingspunten: 7
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur
  • Optioneel bijkomend te volgen: podcast ‘bloedtransfusies in de praktijk

Cursus Inhoud

Handouts

Interessante documenten
Vloeistoftherapie - 1.5 uur
CPR - 30 min
Maagdilatatie en volvulus - 1.5 uur
Cardiovasculaire spoed - 1 uur
urethra obstructie - 1 uur
pocus - 1.5 uur
Optioneel bijkomend
Evaluatie Spoed en Hospitalisatie I
toetsmoment

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Tijdens haar jaren in de eerstelijns diergeneeskunde heeft ze enorm veel respect gekregen voor het werk als 'praktijkdierenarts' en ook beseft dat 'het ideale scenario' niet altijd bestaat en we als dierenarts flexibel moeten kunnen zijn. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Ze is (co)auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties. Omdat Geert gepassioneerd is door lesgeven, richtte ze in 2019 OVT op met als doel dierenartsen en dierenartsassistenten zoveel mogelijk te ondersteunen met behulp van toegankelijke, hoog kwalitatieve en praktisch toepasbare bijscholingsmaterialen. Naast werken voor OVT, werkt ze ook als teleconsulent en als specialist bij Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Surrey, Canada.

59 Cursussen

Niet ingeschreven
Deze cursus is momenteel gesloten

Cursus Includes

  • 43 Lessen
  • 10 Onderwerpen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate