Als dierenartsassistent of paraveterinair ben jij het eerste contactpunt van de eigenaar met de kliniek. Je zal dan ook vaak overstelpt worden met vragen van de eigenaar over de meest uiteenlopende zaken. In de eerstelijnspraktijk zullen veel van deze vragen handelen over preventieve zorg. Wanneer en tegen wat moet ik mijn pup/kitten laten vaccineren? Moet ik het laten steriliseren/castreren en zo ja, op welke leeftijd? Hoe zorg ik ervoor dat het gebit van mijn hond/kat gezond blijven? Waarom is het belangrijk om met mijn ouder dier regelmatig op controle te komen?
Om goed antwoord te kunnen geven op al deze vragen, is het belangrijk dat jij zelf op de hoogte bent van de juiste informatie. En zoals ze zeggen ‘de diergeneeskunde evolueert voortdurend’, dus informatie die je 15 jaar geleden hebt geleerd, is mogelijk al niet meer correct. In deze eerste module leggen we ons daarom toe op de eerstelijn- en preventieve diergeneeskunde. Hierbij komen volgende onderwerpen aan bod:
- Preventieve zorg: alles over vaccinaties, antiparasitaire behandelingen, sterilisatie/castratie en senior check ups.
- Preventieve tandheelkundige zorg.
En aangezien het niet alleen belangrijk is om goed zorg te dragen voor je eigenaars en hun dieren, maar ook voor jezelf, zal je in deze module ook een deeltje over goede zelfzorg krijgen.
Daarnaast komt in deze module ook de basis van radiografie aan bod en leer je aan de hand van een online webinar hoe je aan kwaliteitscontrole kan doen en worden concrete tips aangereikt om optimale opnames van het abdomen en de thorax te bekomen. Er wordt tevens aandacht besteed aan radioprotectie.
Tijdens de fysieke lesdag in september krijg je een communicatietraining van een communicatie-expert.
Optioneel bijkomend:
Indien je graag nog wat extra wil leren, heb je de optie om bij deze module bijkomend optioneel (niet verplicht!) nog de volgende twee onderwerpen te volgen:
- Forensische diergeneeskunde: hoe herken je dierenmishandeling en wat kan je doen?
- Systemische hypertensie: kat versus hond.
Belangrijke info:
- Lesgevers: Damy Pelsmaekers, DVM, Emmelie Stock, DVM, PhD, Dip ECVR en Joke Boonefaes, DVM. Fysieke lesdag: Truyken Ossenblok (communicatie-expert) en Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca.
- Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 8 uur.
- Optioneel bijkomend: forensische diergeneeskunde, systemische hypertensie
Over instructeur
