Help een spoedgeval! Of je nu een beginnende dierenartsassistent of paravet bent of al jaren in het vak zit, het is altijd even spannend wanneer je te maken krijgt met een hond of kat die in slechte toestand verkeert. In deze gevallen is het belangrijk dat je je hoofd koel kan houden en dit is alleen maar mogelijk als je weet wat je moet doen.
We starten met de basis: triage. Het doel van triage is een goede inschatting te kunnen maken van welke patiënt onmiddellijk zorgen nodig heeft en welke even kan wachten.
Daarnaast wordt het merendeel van onze spoedpatiënten aan het infuus gelegd. Maar wist je dat vloeistoftherapie een echte kunst is en dat ‘te veel’ geven even nefaste gevolgen kan hebben als ‘te weinig’ geven. Het is dan ook belangrijk om niet alleen goed te weten hoeveel infuus een dier nodig heeft, maar ook hoe je klinisch opvolgt of het dier niet ‘te veel’ of ‘te weinig krijgt’. Dit sluit onmiddellijk aan bij een uitgebreid webinar dat zal handelen over het monitoren van gehospitaliseerde patiënten. Welke klinische parameters zijn belangrijk om op regelmatige basis te controleren en wanneer moet je je zorgen maken? Verder bieden we ook een webinar aan (optioneel) waarin een aantal veel voorkomende hospitalisatie procedures overlopen worden:
- Meten van bloedglucose
- Plaatsen van intraveneuze catheter
- Plaatsen van voedingssonde
- Plaatsen van urinaire sonde en monitoren van urine output
We eindigen tot slot met een korte sessie over cardiovasculaire spoedgevallen en een sessie over urethra obstructie bij de kat.
De theoretische leerstof leg je zelfstandig online af. Deze leerstof wordt aangevuld met een praktijktraining over het lichamelijk onderzoek en bloeddrukmeting.
Belangrijke info:
- Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca, Veronique Liekens, GP Cert Cardiology.
- Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 10 uur.
Cursus Inhoud
Handouts
Over instructeur
