Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.
Het ontlastingsonderzoek is een belangrijk onderzoek dat we vaak uitvoeren in de praktijk. In de meeste gevallen voeren we dit onderzoek uit omdat we de aanwezigheid van infectieuze aandoeningen (parasitair, viraal, bacterieel) willen uitsluiten of aantonen. Maar het kan ons ook informatie geven over het al dan niet aanwezig zijn van chronisch bloed- of eiwitverlies ter hoogte van het maagdarmkanaal. Bovendien tonen studies aan dat dysbiose van het maagdarmkanaal geassocieerd kan zijn met chronische maagdarmklachten en kunnen we aan de hand van het ontlastingsonderzoek een idee krijgen over het intestinaal microbioom.
Na het volgen van dit online onderwijs ben je in staat om:
- Resultaten van het ontlastingsonderzoek systematisch te evalueren en verschillende parasitaire infecties onder de microscoop te herkennen.
- Te bepalen in welke situaties bijkomende onderzoeken op de ontlasting extra informatie kunnen opleveren over de functie van het maagdarmkanaal. Volgende bijkomende testen worden besproken: direct smear, flotatie, sedimentatie, Baermann, antigen en PCR testen, cultuur, C. Perfringens enterotoxine PCR, dysbiose index en occulte bloedtest.
- Te bepalen welke test voor ziektes zoals Giardia en Parvovirus het meest betrouwbaar is.
De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.
Type cursus: Ingesproken presentatie – handouts – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 1.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0191): 3 EBP
Prijs: GRATIS voor OVT leden of 40 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.
Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.
Leertraject ‘Allround Dierenartsassistent/Paraveterinair’
Ben je een beginnend dierenartsassistent/paraveterinair of zit je al jaren in het vak? Heb je nood aan een solide ‘allround’ basis kennis of nood aan een grondige opfrissing? Dan is het ‘allround dierenartsassistent/paraveterinair leertraject’ misschien wel iets voor jou! Dit leertraject, in kleine groep, leg je overwegend zelfstandig online af. Je kan kiezen om het te combineren met fysieke contactmomenten en praktijktraining. Het loopt over 9 maanden en is goed voor 45 lesuren over de meest uiteenlopende vakgebieden binnen de diergeneeskunde.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
Cursus Inhoud
HANDOUTS
Over instructeur
