Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Hypoadrenocorticisme of de ziekte van Addison komt regelmatig voor bij honden en is zeer zeldzaam bij katten. Tengevolge van een tekort aan productie in gluco- en mineralocorticoïden door de bijniercortex kunnen dieren met Addison aangeboden worden met levensbedreigende klachten zoals erge hypovolemie, hypotensie, ernstige elektrolytafwijkingen, metabole acidose en hypoglycemie. Wanneer er enkel een tekort is in de productie van glucocorticoïden kunnen de klachten echter zeer vaag en eerder chronisch zijn. In deze dieren zijn de typische elektrolytafwijkingen niet aanwezig en is een sterk klinisch vermoeden belangrijk om tot een correcte diagnose te komen.

In deze bijscholing wordt gestart met een uitgebreide bespreking van de fysiologie van de bijnieren, en de klinische klachten waarmee dieren zich kunnen aanbieden. Daarna wordt er ingegaan op de verschillende mogelijke diagnostische testen en de behandeling, waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen behandeling die noodzakelijk is tijdens een acute Addison crisis en de lange termijnsbehandeling van deze aandoening. Er zal bovendien ook dieper worden in gegaan op `atypische` Addison. Wat is atypische Addison? Hoe kunnen we deze aandoening herkennen, diagnosticeren, behandelen en hoe volgen we de behandeling op?

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige lezing en heb je de mogelijkheid om 1 klinische case zelfstandig uit te werken. Met vragen voor de lesgevers kan je terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentatie – handouts – leesmateriaal – klinische case – eindtoets
Lesgever: Yi Cui, Dip ECVIM-ca en Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 3 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0108): 5 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 75 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Yi Cui

1 Cursus

Niet ingeschreven
€ 75,00

Cursus Includes

  • 11 Lessen
  • 7 Onderwerpen
  • 3 Quizzen
  • Cursus Certificate