Chronische Nierziekte bij Kat en Hond

Inhoud

Het webinar is online beschikbaar vanaf 1 juni 2024 en kan zelfstandig gevolgd worden. Op woensdag 9 oktober 2024 tussen 20u en 20u30 heb je de mogelijkheid om tijdens een korte online meeting vragen te stellen aan de lesgever. Vragen kunnen voor dat moment ook steeds gesteld worden via email (info@onlinevettraining.be) of via het online forum.

Dit webinar is specifiek ontworpen voor dierenartsen, maar mag zeker ook door assistenten gevolgd worden. Op 11 september 2024 wordt een ‘live online’ webinar over chronische nierziekte specifiek voor assistenten gegeven.

Chronische nierziekte (CNZ) behoort tot één van de meest voorkomende ziektes bij geriatrische katten en komt ook zeer vaak voor bij honden. Deze aandoening is om die reden dan ook goed bekend bij dierenartsen. Maar juist omdat het zo vaak voorkomt, is deze ziekte wereldwijd het onderwerp van vele onderzoeksprojecten. Hierdoor wordt er jaarlijks zeer veel nieuwe informatie over CNZ gepubliceerd.

Deze cursus die in totaal 4 uur duurt werd speciaal ontworpen om praktijkdierenartsen een volledige en gedetailleerde update te geven over alle nieuwste en klinisch relevante informatie die gepubliceerd werd in de laatste jaren over CNZ. Verder zal gespecialiseerd advies gegeven worden dat je zal helpen om vol zelfvertrouwen deze aandoening te diagnosticeren en behandelen. Alle informatie wordt gegeven op een praktische manier met als doel dat de geleerde informatie onmiddellijk kan worden toegepast in de dagelijkse praktijk.

Een voorbeeld van slechts enkele van de onderwerpen die behandeld zullen worden, zijn:

  • Welke biomerkers zijn het meest betrouwbaar voor de diagnose van CNZ?
  • Welke nieuwe biomerkers zijn beschikbaar?
  • Is SDMA superieur aan creatinine? Wanneer is het aangeraden om SDMA te meten?
  • In welk IRIS stadium moet er gestart worden met een nierdieet?
  • Welke zaken zij belangrijk bij selectie van een nierdieet?
  • Wanneer moet er gestart worden met een fosforbinder?
  • ACE inhibitor of angiotensine receptor blocker, welke is best? Wanneer zet je ze in?
  • Een positieve urinecultuur zonder symptomen. Moet subklinische bacteriurie behandeld worden of niet?
  • Hoe behandel je anemie veroorzaakt door CNZ?
  • Hoe behandel je systemische hypertensie? Is de behandeling verschillend voor katten en honden?

De training bestaat uit verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Je krijgt handouts van de volledige lezing. Je krijgt ook een praktisch protocol over de behandeling van CNZ bij katten.

Het webinar blijft achteraf online beschikbaar.

Alle cursussen zijn gratis voor OVT leden. Inschrijven is dus niet nodig indien je reeds lid bent van OVT.

Samengevat

Cursus online op 1 juni 2024

Live online vragenmoment

Over de cursus

Gelijkaardige evenementen

12 februari 2025

Live webinar

Het webinar wordt ‘live online’ gepresenteerd op woensdag 12 februari 2025 van 19u tot 21u. Het wordt een interactieve sessie. Zorg dus dat je erbij…

5 februari 2025

Live webinar

Het webinar wordt ‘live online’ gepresenteerd op woensdag 5 februari 2025 van 19u tot 21u. Het wordt een interactieve sessie. Zorg dus dat je erbij…

18 september 2024

Podcast

In deze podcast, deel van de OVT’s Zomergasten reeks, interviewen we Dr. Kris Gommeren, PhD, specialist inwendige geneeskunde en spoed en intensieve zorgen, over extracorporele…