In deze podcast, deel van de OVT’s Zomergasten reeks, interviewen we Dr. Ine Cornelis, PhD, specialist neurologie over ‘clinical reasoning’ in de veterinaire neurologie.
Honden en katten met neurologische symptomen zorgen bij vele collega dierenartsen voor enorme stress om deze patiënten juist te kunnen diagnosticeren/opwerken/behandelen. Deze – onterechte – angst kunnen we proberen op te vangen door te werken met het proces van “clinical reasoning” oftewel “klinisch redeneren”. Hierbij is wetenschappelijk bewezen dat door te werken met een combinatie van informatie uit de anamnese, het signalement van de patiënt en de resultaten van het neurologisch onderzoek, voor enkele aandoeningen tot een vrij correcte differentiaal diagnose kan gekomen worden. Deze combinatie kan gemakkelijk gememoriseerd worden aan de hand van de “five finger rule”. Ziekten waarvoor deze clinical reasoning beschreven zijn, zijn onder andere epilepsie, vestibulaire symptomen en spinale aandoeningen bij hond en kat. Wanneer de meest belangrijke differentiaal diagnose voor een patiënt geidentificeerd kan worden, kunnen ook verdere onderzoek (en eventueel therapie) gerichter
worden uitgevoerd of aangevraagd.
Na het beluisteren van deze podcast waarin we Dr. Ine Cornelis, DVM, PhD, Dip ECVN interviewen over ‘clinical reasoning’ in de veterinaire neurologie zal je met nog meer zelfvertrouwen aan de slag gaan met je neurologie patiënten.
De podcast blijft gedurende minstens 1 jaar online beschikbaar.
OVT’s Zomergasten is GRATIS voor OVT leden. Interesse in een lidmaatschap: klik hier.