In deze podcast, deel van de OVT’s Zomergasten reeks, interviewen we Lynn Windels, Msc, klinisch therapeut over depressie, burn-out en compassiemoeheid.
Depressie, burn-out en compassiemoeheid zijn ernstige problemen binnen de diergeneeskunde, zoals in veel andere beroepen in de gezondheidszorg.
Depressie kan voortkomen uit verschillende factoren, waaronder de hoge druk, de emotionele belasting van het werk en de uitdagingen van het omgaan met dieren die lijden of sterven. Het constante gevoel van verantwoordelijkheid en de behoefte aan perfectionisme kunnen ook bijdragen aan depressieve gevoelens bij dierenartsen.
Burn-out treedt op als gevolg van langdurige stress en overbelasting. Dierenartsen kunnen burn-out ervaren als ze constant worden geconfronteerd met hoge werkdruk, lange werkdagen en emotioneel uitdagende situaties. Het gevoel van overweldiging, uitputting en verminderde professionele prestaties kan ernstige gevolgen hebben voor hun welzijn en kwaliteit van leven.
Compassiemoeheid, ook wel bekend als secundaire traumatische stress, ontstaat wanneer dierenartsen voortdurend worden blootgesteld aan het leed en de pijn van dieren die zij behandelen. Het constant moeten omgaan met dieren in nood kan leiden tot gevoelloosheid, emotionele afstandelijkheid en verminderde empathie bij dierenartsen.
Het is belangrijk dat dierenartsen worden ondersteund en dat er maatregelen worden genomen om deze problemen aan te pakken. Dit kan onder meer training in stressmanagement, toegang tot professionele counseling, en het creëren van een ondersteunende werkomgeving omvatten. Tevens is het belangrijk dat er bewustwording wordt gecreëerd over deze kwesties binnen de diergeneeskundige gemeenschap, zodat er openlijk over kan worden gesproken en er preventieve maatregelen kunnen worden genomen.
De podcast blijft gedurende minstens 1 jaar online beschikbaar.
OVT’s Zomergasten is GRATIS voor OVT leden. Interesse in een lidmaatschap: klik hier.