Thorax Radiografie: Praktische Interpretatie

Inhoud

Dit webinar wordt LIVE ONLINE gegeven. Indien je het graag wil volgen, gelieve dan maandag 9 oktober om 19u in je agenda te noteren! Het blijft slechts 2 weken na datum online beschikbaar.

Dit webinar wordt samen verkocht met het live online webinar ‘Abdomen Radiografie: Praktische Interpretatie’ dat op 16 oktober om 19u gegeven wordt.

Onder het mom van ‘oefening baart kunst’ kunnen goede oefen-voorbeelden je leren ziektebeelden te herkennen, je kennis verdiepen en je waarschuwen voor valkuilen. Met dit doel worden interactieve cases gepresenteerd tijdens deze twee live online webinars om je zo handvatten te bieden, die je helpen bij de interpretatie van röntgenfoto’s in de praktijk. Want een kleine afwijkingen is snel gemist en een foutje snel gemaakt, zeker tijdens de drukke werkzaamheden van een praktijk. Om dit te voorkomen is het van belang om de foto’s in een rustige omgeving en op een systematische manier te beoordelen. Wanneer we tevreden zijn over de kwaliteit van de opnamen, beschrijven we eerst de afwijkingen van het normaalbeeld. Pas als we dit afgerond hebben gaan we deze bevindingen interpreteren: we gaan nadenken over differentiaaldiagnosen die passen bij de bevindingen en trekken onze conclusies. Door de beschrijving en interpretatie enigszins los van elkaar te zien, voorkomen we hopelijk dat we ‘alleen vinden wat we willen vinden’.

Bij het beschrijven van thoraxopnamen beschrijven we eerst de volgende karakteristieken:

  • Grootte
  • Opaciteit
  • Positie/locatie
  • Contour/begrenzing
  • Vorm

Verder is het ook van belang dat we de anatomische oorsprong van mogelijke longveranderingen beschrijven. Dit doen we door de veranderingen te categoriseren in de volgende longpatronen:

  • Interstitiëel
  • Alveolair
  • Brochiaal
  • Vasculair
  • Gemengd (dus een combinatie van bovenstaande patronen).

Bij het beoordelen van röntgenfoto’s van het abdomen hebben we tevens specifieke
aandacht voor het contrast binnen de peritoneale holte. Een verminderd contrast kan
komen doordat er weinig vet aanwezig is of doordat er vrije vloeistof aanwezig is. Verder
kunnen we per orgaan nagaan of een van de bovengenoemde karakteristieken afwijkt van
het normaalbeeld.

Tijdens deze praktische sessies wordt je gestimuleerd om mee te denken over wat je ziet op de gepresenteerde röntgenfoto’s. Deze sessies zijn geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde dierenarts en wil je zeker niet missen!

Het webinar is GRATIS voor OVT leden. Klik hier voor meer informatie over een OVT lidmaatschap.

Samengevat

Gelijkaardige evenementen

9 december 2024

Live webinar

Het webinar wordt ‘live online’ gepresenteerd op maandag 9 december tussen 20u en 21u30. Deze sessie wil je zeker niet missen! Hij wordt gegeven door…

1 februari 2024

Online cursus

Het webinar is online beschikbaar vanaf 1 februari 2024 en kan zelfstandig gevolgd worden. Op woensdag 24 april 2024 tussen 20u en 20u30 heb je…

1 april 2024

Online cursus

Het webinar is online beschikbaar vanaf 1 april 2024 en kan zelfstandig gevolgd worden. Op donderdag 16 mei 2024 van 20u tot 20u30 heb je…