Forum Gegeven Antwoorden

Pagina 1 van 17
  • Geert Paes

    Beheerder
    28 februari 2025 at 22:32 In antwoord op: Terbutaline

    Mijn excuses! Ik heb de vraag nogmaals aan Kris Gommeren gesteld en hoop snel een antwoord voor jullie te hebben!

  • Geert Paes

    Beheerder
    18 februari 2025 at 02:34 In antwoord op: hypothermie en pancreatitis

    He Joke,

    Ik vermoed dat je ondertussen alweer wat meer info over de hond hebt? Hopelijk is zijn temperatuur ondertussen normaal. Wat voor ras is dit? En de leeftijd? Hoe hoog was het cPL? Is er iets van mogelijke uitlokkende factor voor pancreatitis (vetrijke maaltijd, iets van medicatie of mogelijke intoxicatie etc?) Ik vind het CRP niet zo spectaculair gestegen bij deze hond (zou bij een zware acute pancreatitis eigenlijk verwachten dat het meer gestegen zou zijn, dus vraag me af of je mogelijk toch nog iets anders aan het missen bent ..).

    Ik zou bij deze hond zeker nog aan addison denken. Was er iets in het bloed dat in die richting wijst (bv. laag MCV, eosinofilie, lymfocytose, normaal of verlaagd aantal neutro’s en mono’s, milde anemie, elektrolytafwijkingen?). Als ze bradycardie tgv addison ontwikkelen dan is dat meestal tgv de hyperkalemie. Erge buikpijn kan ook wel een verhoogde vagale tonus geven en bradycardie veroorzaken. Wat de hypothermie betreft: was de bloedduk bij deze hond telkens normaal of was hij ook hypotens? Nog iets van andere afwijkingen in het bloed? Iets dat evt zou verdenking kunnen geven voor hypothyroidie (bv. milde anemie, hypercholesterolemie etc). Iets van neurologische afwijkingen? Het vervelende is natuurlijk wel dat als deze hond iets van cortico’s heeft gekregen het nu wel moeilijk is om hem te gaan testen voor addison en hypothyroidie ..

    Laat weten hoe het is afgelopen met het hondje! Vind het moeilijk om echt advies te geven zonder het volledige verhaal .. Succes ermee!!

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    1 februari 2025 at 03:24 In antwoord op: Atypische addison bij een Nova Scotia Duck Tolling retriever

    He Patricia,

    Moeilijk om te zeggen of dit zijn addison is of iets anders. Als het gemotiveerde eigenaars zijn, denk ik dat een volledige bloed- en urineonderzoek geen overbodige luxe is. Ik heb bv. al wat Addison patienten gezien met proteinurie. Het bloedonderzoek kan je gewoon helpen om toch andere zaken uit te sluiten en de hematologie kan je ook helpen om iets objectiever te weten of de dosis pred voldoende is (als hij te laag is, zou de hond bv nog wat milde anemie kunnen hebben en lymfocytose). In zeldzame gevallen kunnen we ook zien dat een hond addison EN hypothyroidie ontwikkelt. Je zou dus ook een TT4 kunnen aanvragen (zeker als hij bv hypercholesterolemie heeft). Het TT4 kan uiteraard wat verlaagd zijn door de pred, dus als het laag is dan doe je best bijkomend nog TSH en evt ook een vrij T4. Zijn zijn thrombocyten verlaagd of heeft hij hyperglobulinemie dan zou je verder kunnen testen op infecties.

    Als het bloed en urineonderzoek echt perfect normaal is dan zou je eens kunnen proberen met hem twee keer per dag te behandelen. Is er een reden waarom hij nu de pred SID krijgt? Specifiek bij addison (ik spreek uit persoonlijke ervaring ;-)) is het vaak nodig dat er toch twee keer per dag wat glucocortico s in het systeem komen. Zeker als het een hondje is dat actief is. Dus misschien dat de hond zich beter voelt met bv 1/2 t twee keer per dag. Moest hij dan uiteraard klachten van hypercortisolisme beginnen te vertonen dan ga je de dosis wat moeten verlagen (wie weet kom je wel weg met 1/4 t twee keer per dag).

    Laat weten hoe het afloopt!

    Groetjes,

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    30 januari 2025 at 00:50 In antwoord op: Britse korthaar (8Y, M intact) met rectum prolaps

    He Eline,

    Wat vervelend voor deze kat (en de eigenaar)! Ik denk dat het vooral heel belangrijk is om te achterhalen wat de onderliggende oorzaak van het probleem is. Heeft deze kat altijd erge tenesmus gehad en moet we hier denken aan chronische constipatie? Of heeft deze kat misschien juist eerder altijd wat diarree ofzo gehad en moeten we eerder denken aan iets van colitis of prikkelbare darm syndroom. Gezien het al zo lang bezig is, vermoed ik dat het minder waarschijnlijk is dat het om een parasitaire infectie gaat of om een massa ofzo in het colon/rectum of om prostatomegalie. Sowieso (indien nog niet gebeurd) zou ik wel aanraden om toch een volledig onderzoek van ontlasting te doen om parasieten uit te sluiten en ook eens goed rectaal te voelen (onder sedatie) om te zien of je iets van afwijkingen voelt. Ik zou ook aanraden om toch iets van beeldvorming te doen. Een rx abdomen kan je een idee geven over de diameter van het colon en of de kat misschien chronisch geconstipeerd is. Het kan ook een idee geven over evt vernauwingen of massa’s in het bekkenkanaal. Een echo abdomen kan je dan weer meer info geven over de prostaat, het maagdarmkanaal zodat je kan kijken of er evt verdikking is van de colonwand etc.

    Als de eigenaar chirurgie niet ziet zitten dan kan je eigenlijk alleen maar hopen dat als je het onderliggend probleem aanpakt het hopelijk daar wat beter mee gaat. Als je denkt dat chronische constipatie het probleem is, kijk dan even naar dit webinar: Constipatie bij de kat – Online Vet Training

    Denk je dat het eerder een colitis probleem (idealiter pak je uiteraard colon biopten om dit te bevestigen) is dan zou je nog kunnen proberen met hypoallergene voeding (misschien gaat het hier om een chronische voedselallergie). Ik zou proberen met een gehydrolyseerde voeding. Is er met de hypoallergene voeding niet voldoende verbetering dan kan je overwegen om een kuur prednisolone 2 mg/kg per dag toe te voegen (als je echt sterk vermoeden hebt dat het om een chronische colitis gaat).

    Verder is spelen met meer en minder vezel versus hoog verteerbaar/laag residu dieet versus verschillende laxativa (probeer zeker ook eens PEG 3350) allemaal een optie. Het zal een beetje zoeken zijn naar wat er voor deze kat werkt.

    Geen wonderen beloven aan de eigenaar en zeggen dat het een beetje trial and error zal zijn.

    Veel succes ermee en hou ons op de hoogte!

    Geert

  • He Patricia,

    Moeilijk en interessant gevalletje. Aangezien deze hond nog maar 7 jaar is, de galblaas mucocele er al behoorlijk ‘rijp’ begint uit te zien en er al afwijkingen zijn in bloedbeeld (en mogelijk ook klinische klachten) door de mucocele vrees ik dat het advies aan deze eigenaar moet zijn om de galblaas te verwijderen. Deze operatie heeft een relatief laag sterfte percentage (slechts 5%) wanneer het gedaan wordt als ‘elective surgery’ (m.a.w. op een moment dat er geen zware klinische klachten zijn) dan dat je wacht tot hij erge klinische klachten heeft (of erger nog: een geruptureerde galblaas). Op dat moment is het sterftepercentage 25% en hoger …

    Mits behandeling van de HAC kan je mogelijk de progressie van de mucocele afremmen, maar het zal niet verdwijnen, dus enkel focussen op de HAC zal niet voldoende zijn bij deze hond denk ik. Bovendien zou ik een beetje bang zijn om bij een hond die al niet optimaal eet en wat gebraakt heeft vetoryl op te starten. Aan de andere kant is het ook niet optimaal om een ongecontroleerde cushing patient naar operatie te sturen. Als ik het goed begrijp heeft deze hond al een hele tijd geen Vetoryl meer gehad? In de ideale wereld zou je bij deze hond nog eens de ACTH stim of LDDST kunnen herhalen om te zien of hij nu werkelijk weer terug erge hypercortisolisme heeft. Als dat het geval is dan zou je hem op een lage dosis vetoryl (met zeer goede monitoring van klin klachten) kunnen starten (bv max 10 mg BID). Maar ik zou sowieso aanraden om met de eigenaar te bespreken om die galblaas eruit te halen (liever sooner rather than later). In de ideale wereld verwijs je deze hond naar een kliniek waar ze een chirurg hebben met ervaring hiermee en ook een goede hospitalisatie (en liefst ook een internist in de buurt) voor de opvolging. Complicaties kunnen zeker optreden (zeker bij een hond die ook HAC heeft). Als hij naar operatie gaat, is het ook zeker aangeraden om biopten van de lever te nemen (is altijd aangeraden, maar zeker omdat je toch ook wat afwijkingen in de lever ziet). Belangrijk om naast histopath ook koperbepaling te doen en ook om cultuur (anaeroob en aeroob) van galblaaswand en galblaasinhoud.

    Veel succes ermee!

    Om heel eerlijk te zijn: dit zijn lastige patienten ..

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    22 januari 2025 at 05:08 In antwoord op: Diabetische Ketoacidose

    He Demy,

    Zie mijn antwoorden in vetgedrukt:

    1. Wat is de reden dat actrapide nog niet gestart mag worden wanneer er nog een hypokaliëmie is? Is de hypoK niet juist ook door de DKA? Het duurt bijna een hele dag om het kalium te corrigeren en zo kom je erg laat aan je behandeling toe als je er snachts niet bent. Ik ben juist direct gestart met de actrapide en de kat knapte snel op. De reden dat we niet te snel willen starten met insuline en eerst willen zorgen dat het kalium ietwat stabiel is (liefst boven 3.5 mEq/l) is omdat insuline kalium verder IN de cellen duwt, dus het kalium verder verlaagt. Als je heel agressief supplementeerd met KCl en je kan het kalium goed opvolgen dan kan je al wat sneller starten met insuline, maar vaak zijn de dieren in het begin al heel blij met infuus (ze zijn meestal ontzettend uitgedroogd) en dit infuus zal het glucose ook al wat verlagen. Ik hang ze meestal paar uur aan het infuus met agressieve kalium supplementatie en begin dan met mijn insuline.

    2. Waarom moet er nacl ipv ringer gegeven worden? Het moet zeker geen NaCl zijn. De enige situatie waarin ik NaCl wel zou aanraden over ringer is wanneer er sprake is van erge hypernatremie (dit kunnen we bv. bij dieren met hyperglycemisch hyperosmolair syndroom zien) omdat we bij deze dieren willen dat het natrium niet TE SNEL zal dalen. In dit geval kan dan een infuus dat hoger is in natrium (zoals NaCl 0.9%) veiliger zijn omdat het natrium dan iets minder snel zal dalen dan als je een infuus geeft waar minder natrium in zit. Voor alle andere gevallen zou ik sowieso liever een gebufferde oplossing geven (bv. ringer lactaat), omdat NaCl 0.9% verzurend werkt en dieren met DKA sowieso al acidose hebben.

    3. De kat was gisteravond uit de DKA gehaald en vannacht opgestart op langwerkende insuline. Vandaag gaat het eigenlijk heel goed. Omdat hij op antibiotica gezet was wegens bacteriën in de urine heb ik ook nog eens hematologie herhaald, maar nu heeft hij plots ook anemie, verlaagde plaatjes en niet regeneratief. Op het uitstrijkje zie ik geen aggregaten en zie ik veel kleine erytrocyten. Moet ik denken aan IMHA of is dit secundair passend bij de DKA? Hoe uitgesproken is de anemie? Is het regeneratief? Is er nog iets anders in het bloed dat je doet denken aan IMHA (bv. gestegen bilirubine of hemoglobine in de urine, een positieve autoagglutinatie test, een positieve osmotische fragiliteitstest etc) Bij IMHA zou je ook verwachten dat de hematocriet relatief snel zal verder dalen. Bij deze kat is het zeker mogelijk dat hij al een tijdje niet goed was en dat hij anemie van chronische ziekte heeft. In dit geval verwacht je dat de anemie niet te uitgesproken is (hct niet lager dan 25%), niet regeneratief is en stabiel blijft (en uiteindelijk uiteraard begint te verbeteren). De rode bloedcellen van katten zijn kleiner dan die van honden, dus opgelet, sferocyten (die wijzen op IMHA) zijn moeilijk te herkennen bij katten omdat gewone katten rode bloedcellen er als sferocyten kunnen uitzien. Je kan een osmotische fragiliteitstest doen om te kijken of er sprake is van sferocytose (zie in protocollen het protocol voor de diagnose van IMHA). Bij DKA is er bijna steeds sprake van een onderliggende oorzaak. Vaak is dat bv. een infectie of een pancreatitis of neoplasie of wat dan ook. Dus altijd belangrijk om op zoek te gaan naar een evt onderliggende oorzaak en deze ook te behandelen.

    De kat had in het bloed een verhoode QPL en gering verhoogde TBIL. Op echo was een grote vervette lever te zien en wat onrustig pancreas gebied. De kat eet nu heel goed en oogt fit, is niet meer uitgedroogd. (chronische) pancreatitis wordt heel vaak gezien bij katten met diabetes. Opgelet: dit kan de controle van diabetes wat moeilijker maken (wanneer de inflammatie in de pancreas opflakkert hebben ze meer insuline nodig, maar wanneer de pancreas weer tot rust komt hebben ze minder insuline nodig). Ik zou met de eigenaar bespreken om, wanneer de kat naar huis gaat, een freestyle libre te plaatsen zodat je het glucose heel goed kan opvolgen. Het risico is er (zeker als de kat nog niet 100% eet) dat hij hypoglycemisch gaat worden. Dus zeker goed opvolgen wanneer hij naar huis gaat en zorgen dat de kat goed blijft eten (evt mirtazapine opstarten en als hij niet goed eet zelfs een voedingssonde overwegen zeker als je denkt aan evt hepatische lipidose). Zal nog even zoeken zijn naar de juiste dosis insuline en zoals gezegd, zeker als ze een pancreatitis hebben, kan het lastig zijn om die te vinden. Ook goed als je het PL en tBil opvolgt om te zien of dat mooi normaliseert. Een typische internistisch gevalletje waar je met heel veel zaken tegelijk moet rekening houden, maar je bent goed bezig!

    Veel succes ermee!


    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    6 januari 2025 at 16:18 In antwoord op: labrador 4j, MC, uitgesproken spieratrofie

    He Patricia,

    Moeilijk gevalletje! Wat betreft iatrogene cushing: ik heb het zeker al gezien in dieren tgv topicale glucocortico’s, maar ik ben het met je eens dat het me in deze hond weinig waarschijnlijk lijkt, omdat het klinisch beeld er niet echt bij past (buiten dan de spieratrofie en de polyfagie) en zijn bloed- en urine resultaten, zoals je zelf zegt, ook niet! Dus, ik weet niet of testen hiervoor op dit moment het eerste zou zijn wat ik zou doen. Als je hem zou willen testen voor iatrogene cushing dan kan je best een ACTH stim test doen. Bij iatrogene cushing verwacht je zowel pre als post ACTH twee hoge waarden met niet veel verschil (stimulatie) tussen beide waarden (een beetje als een addison, maar dan met hoge cortisol waarden ;-))

    Heeft deze hond nog iets van andere klachten die evt zouden kunnen wijzen in de richting van een veralgemeend neuromusculair probleem: bv. spierzwakte of algemene zwakte, gewijzigde gang (stijver of atactisch, ..), dysfagie of regurgitatie etc? Zijn de spieren ooit pijnlijk geweest? Of nooit klachten van pijn gehad? Ik ben zelf geen neuroloog, maar het lijkt me nuttig om nog het CK te meten. Moest dit gestegen zijn dan kan je verder gaan kijken in de richting van polymyositis (ik denk dat je een spierprobleem wel NIET kan uitsluiten als je CK niet echt gestegen is). Moesten er toch ook meer algemene spiergerelateerd klachten zijn en het CK helpt je niet echt verder dan zou ik eens kijken of de eigenaar interesse heeft om doorverwezen te worden naar een neuroloog?

    Puur vanuit een internistisch standpunt zou je evt nog B12 en foliumzuur kunnen bepalen en parasitaire infecties uitsluiten. Ik heb eens een hond (toevallig ook een jonge retriever) gehad met ook als enige klacht gewichtsverlies (met vooral verlies van spiermassa) en die had een laag foliumzuur (als enige afwijking in een heel uitgebreid bloedonderzoek) en werd beter met foliumzuur supplementatie en switch naar een hypoallergene voeding. Ik ben niet helemaal overtuigd dat het internistisch is bij deze hond (zou zeker iets neurologisch niet durven uisluiten), maar dit zijn wel nog zaken om evt te testen. Eiwitverlies (PLE of PLN) lijkt alleszins niet de oorzaak van de problemen te zijn, want dat heb je uitgesloten.

    Laat je ons weten wat eruit komt?

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    6 januari 2025 at 16:02 In antwoord op: Nog een glucosurie vraag, malteser 1j, VCC

    He Patricia,

    Was dit hondje erg gestresseerd?? Het lijkt me idd zeer weinig waarschijnlijk dat het om diabetes mellitus gaat. Juvenile diabetes is wel beschreven bij honden, maar is erg zeldzaam en de hond heeft op dit moment ook geen klachten die passen bij DM. Dus bijna het enige waar ik dan aan zou denken bij dit hondje is dat het heel erg gestresseerd was. Dit is iets dat we uiteraard veel vaker bij katten zien, maar kan ook wel voorkomen bij honden. Ik zou aanraden om, als je hem deze week terug op controle ziet, zijn glucose in het bloed en in de urine opnieuw te testen. Als hij erg gestresseerd is in de kliniek dan zou je evt ook de eigenaar thuis even een oorprik kunnen laten doen om te zien wat zijn glucose is.

    Wat het moeilijk eten betreft, zou ik het een beetje van de eigenaar laten afhangen hoeveel ze daar verder voor willen doen. Kan ‘aard van het beestje’ zijn en misschien niets om je zorgen over te maken (zeker als zijn BCS goed is) of kan wijzen op toch iets onderliggend. Verdere testen als basaal cortisol, galzuren pre en post, B12 en foliumzuur, parasitaire infecties uitsluiten, trial met hypoallergene voeding kunnen uiteraard allemaal overwogen worden.

    Benieuwd wat er uit het glucose komt! Hopelijk is het nu gewoon normaal 😉

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    20 december 2024 at 17:49 In antwoord op: glucosurie met normale bloedwaarden

    He Kim,

    Interessant gevalletje!!

    Gezien het bloedglucose normaal is, lijkt het hier duidelijk om renale glucosurie te gaan.

    Renale glucosurie wordt meestal veroorzaakt door een tubulair probleem. Dit kan voorkomen als primair probleem of tengevolge van een onderliggende oorzaak.

    Verder kan de glucosurie voorkomen als enig probleem (in dit geval spreken we echt van renale glucosurie) of kan het het begin zijn (of deel uitmaken) van Fanconi syndroom. Fanconi syndroom kan primair aangeboren zijn (zoals we vooral veel bij Basenji’s zien, terwijl het bij andere rassen heel zeldzaam is) of het kan ook voorkomen als een verworven probleem. Verworven Fanconi syndroom is bij honden beschreven secundair aan bepaalde intoxicaties (zoals bv aminoglycoside antibiotica, maar zeker ook bepaalde voedingsproducten –> zo zijn er meedere cases in de literatuur beschreven en heb ik er zelf momenteel al 2 gezien met Fanconi tgv
    gedroogde kippen snoepjes’ –> dus zeker eens navragen bij eigenaar of ze iets van dergelijke snoepjes geven. Het hoeft niet kip te zijn, ik heb het ook al bij snoepjes op basis van eend gezien). Verder zijn primaire niertumoren en hypoparathyroidie ook beschreven als mogelijk onderliggende oorzaak voor verworven Fanconi. Dus indien nog niet gecontroleerd ook zijn calcium controleren en best ook echo abdomen.

    Bij Fanconi syndroom gaan ze typisch naast glucose ook bicarbonaat, aminozuren, fosfor en kalium via de urine verliezen. Heb je de elektrolyten gecontroleerd bij deze hond en waren ze normaal? Om na te gaan of dit hondje Fanconi heeft, is het aangeraden om het bicarbonaat gehalte (of idealiter zelfs volledig veneuze bloedgassen) te bepalen. Bicarbonaat kan je in een extern labo laten bepalen. Bloedgassen dienen in de kliniek zelf bepaald te worden (omdat resultaten beinvloedt worden door blootstelling aan zuurstof). Verder is het ook belangrijk om te weten of deze hond aminozuren verliest via haar urine. Hiervoor kan je ook een speciale test laten uitvoeren (dit kan bv. bij Velab weet ik. Daar noemt het de COLA test en moet je het op bevroren urine doen. Het kan ook bij Laboklin. Of het bij Idexx kan, weet ikzelf niet).

    Ik zou sowieso ook aanraden om bij deze hond een echo van het abdomen te laten maken om zeker eens goed naar de nieren te gaan kijken (indicaties voor neoplasie? Chronische veranderingen?), maar ook andere organen (zeker ook goed naar bijnieren kijken, want pheochromocytoma kan soms ook geassocieerd zijn met een milde glucosurie).

    Ik zou ook aanraden om een urinecultuur uit te laten voeren, indien nog niet gedaan. Omdat we weten dat honden met glucosurie heel vaak secundair urineweginfecties ontwikkelen (bacteriën houden van glucose ;-))

    Zeker eens goed navragen wat deze hond van hondensnoepjes krijgt, want vorig jaar heb ik er zo via Velab eentje gezien die het had gekregen tgv jerkeys gebaseerd op eend en daarbij heeft alles zich hersteld met het stoppen van die snoepjes.

    Veel succes ermee!!

    Laat ons weten hoe het afloopt.

    Moest het Fanconi syndroom zijn, mag je me nog eens contacteren ivm de behandeling 😉 Ik kan veel copy/pasten uit emails die ik over de jaren heen reeds over dit onderwerp beantwoord heb 😉

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    3 december 2024 at 02:08 In antwoord op: Beoordeling Freestyle Libre bij DM

    He Iris,

    Ik heb op basis van de curves toch de indruk dat hij twee keer per dag zakt (op de curve van 22,23,24 en 25 november) zie je een nadir net voor 18u en opnieuw rond middernacht. Hij blijft door de dag wel hoger dan ‘s nachts. Kan het zijn dat de eigenaars hem overdag toch nog iets van snacks geven? Dat zou voor mij het eerste zijn om aan te denken. Indien dit het geval is: eigenaars echt overtuigen om hiermee te stoppen 😉 En je schrijft dat hij de insuline krijgt om 9u30 en 17u30? Kunnen ze hem de injectie ‘s avonds om 19u30 geven (zodat er ook 12 uur tussenzit)? Hoe doet de hond het nu klinisch sinds zijn insuline verhoogd is? Is zijn PUPD, polyfagie etc beter? Als hij het klinisch goed doet dan zou ik bij deze dosis blijven. Je kan sowieso niet hoger gaan als je ziet dat hij een keertje tijdens de nacht (op 24 november) behoorlijk diep zakt. Moest hij met deze dosis klinisch nog steeds niet goed zijn en moest de eigenaar echt absoluut niets van snacks geven tijdens de dag en het niet beteren met de insuline strict 12 uur van elkaar te geven dan denk ik dat je zal moeten werken met een langerwerkend insuline preparaat (bv. prozinc).

    Laat je weten hoe het afloopt?

    Veel succes ermee!

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    3 december 2024 at 01:55 In antwoord op: Sildenafil bij katjes

    He Gaelle,

    Ik ben geen cardioloog, dus heb zelf niet veel ervaring met sildenafil bij katjes. Maar gezien het sterke vermoeden van pulmonaire hypertensie secundair aan chronische longziekte denk ik dat het wel het proberen waard is. Hier zijn twee interessante studies (moest je deze nog niet zelf gevonden hebben):

    Retrospectieve studie over gebruik van sildenafil bij katten (2024): A Retrospective Study of Sildenafil Administration in 55 Cats with Cardiopulmonary Disease (2009–2021) Hier gebruikten ze een gemiddelde dosis van 3.33 mg/kat per dag.

    En deze studie is wel interessant over pulmonaire hypertensie bij katten (2022): Feline pulmonary hypertension: are we overlooking an important comorbidity? – PMC

    Wat spironolactone bij katten betreft: ik heb hier vooral ervaring mee in katjes met hyperaldosteronisme die we niet opereren. Over het algemeen wordt het vrij goed verdragen (ik moet nu wel ook zeggen dat ik slechts ervaring heb bij een handvol katten, want het is nu ook weer niet iets dat we zo vaak zien). Ik heb het soms al aan behoorlijk hoge dosissen moeten geven (bv. tot 4 mg/kg). Als je te hoog gaat dan kan het wel anorexia, braken en diarree veroorzaken. En misschien ook best het kalium in de gaten houden. Bij hyperaldosteronisme willen we uiteraard het kalium omhoog krijgen, maar bij hartpatienten dan weer liever niet ..

    Succes ermee en laat weten hoe het afloopt!

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    29 november 2024 at 02:46 In antwoord op: Flixotide 250

    He Kryne,

    Ik werk vaak met de budesonide 200 mcg (pulmicort 200 mcg) als ik de fluticasone niet kan verkrijgen. In principe kan je ook de fluticasone 220 mcg gebruiken (zelfs twee keer per dag). Er is een studie die de 220 mcg met 40 mcg vergeleken heeft en die geen verschil in effect vond en daardoor aanraadde om de laagst mogelijke dosis te gebruiken, maar de hogere dosis kan in principe dus ook.

    Veel succes ermee!

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    23 januari 2025 at 22:36 In antwoord op: Nog een glucosurie vraag, malteser 1j, VCC

    Gelukkig!! Dan toch waarschijnlijk erge stress 😉

  • Geert Paes

    Beheerder
    23 december 2024 at 13:52 In antwoord op: glucosurie met normale bloedwaarden

    He Kim,

    Moest het probleem opgelost zijn met het stoppen van de snoepjes: vraag dan aub aan de eigenaars om jou een foto van het zakje van de snoepjes te sturen. En stuur die aub ook even naar mij door! Het is heel belangrijk voor ons om te weten welke snoepjes het allemaal kunnen veroorzaken!

    Groetjes,

    Geert

  • Geert Paes

    Beheerder
    12 december 2024 at 17:10 In antwoord op: vitamine B12 blijft te laag

    He Karin,

    Bedankt dat je de resulaten laat weten!

    Ja, je mag stoppen met de B12 supplementatie. Als de hond het goed blijft doen, moet het ook niet noozakelijk nog gecontroleerd worden. Uiteraard, doet hij het niet goed dan zeker terug controleren, om toch zeker te zijn dat hij niet terug zakt na het stoppen van de supplementatie!

    Succes ermee!

    Geert

Pagina 1 van 17