Orthopedie in de Praktijk Traject (BE)
Voor dierenartsen met een passie voor orthopedie
Algemene informatie over het Orthopedie in de Praktijk Traject
Voor wie is het OVT Orthopedie in de Praktijk leertraject?
Vind jij het leuk wanneer er een mankende hond of kat je praktijk binnenkomt? Geeft het je veel voldoening wanneer je een hond of kat met chronische artrose terug een betere levenskwaliteit kan geven? Of vind je het soms moeilijk om de resultaten van je orthopedisch onderzoek of van de röntgenfoto’s die je gemaakt hebt correct te interpreteren? En weet je niet altijd goed welke opties er zijn qua behandeling en mogelijke chirurgische ingrepen of hoe je de dieren na de chirurgische ingreep verder moet opvolgen? Dan is dit leertraject helemaal voor jou!
Dit intensieve leertraject heeft als doel om een zeer grondige basis te voorzien over de verschillende orthopedische aandoeningen, het orthopedisch onderzoek, het correct stellen van een diagnose en de behandeling en opvolging van behandeling. Je zal in dit traject NIET aanleren hoe je zelf orthopedische operaties moet uitvoeren. Maar je zal wel leren wat voor bepaalde aandoeningen de verschillende chirurgische opties zijn en hoe je de dieren na de chirurgische ingreep verder moet opvolgen.
Het traject bestaat uit 3 modules. Er zijn 3 fysieke lesdagen en 2 praktijktrainingen. Dit wordt aangevuld met online leermaterialen, goed voor minstens 30 lesuren in totaal. Het traject start op 23 september 2025 en eindigt op 31 december 2025.
Uit wat voor leermaterialen bestaat het leertraject?
Het traject bestaat overwegend uit live contactmomenten. Er zijn 3 fysieke lesdagen met 2 praktijktrainingen. Dit wordt aangevuld met online leermaterialen (online webinars, RQ quizzen, interessant leesmateriaal en toetsmomenten).
Hoe lang duurt het OVT leertraject?
Het traject loopt van 15 september 2025 tot 31 december 2025. Je moet erop rekenen dat het doorlopen van het volledige traject minstens 30 uur (gemiddeld 10 uur per module), verspreid over 3.5 maanden, in beslag zal nemen.
Wat zijn de voordelen van het OVT leertraject?
Je verdient met het traject 30 bijscholingspunten. Maar nog belangrijker: je zal aan het einde van dit traject een zeer stevige algemene orthopedie kennis hebben!
Aangezien je dit traject in kleine groep doorloopt, geeft het je bovendien de kans om contact te leggen met collega’s en elkaar ondersteuning te bieden tijdens het doorlopen van het traject en hopelijk ook daarna! We maken een gesloten forum aan, alsook, indien gewenst, een Whatsapp groepje voor de groep.
Wanneer start en eindigt het leertraject?
Het traject start 15 september 2025 en loopt tot 31 december 2025.
Hoeveel deelnemers zijn in het leertraject?
Een minimaal aantal van 15 personen is nodig om het traject te laten doorgaan. We houden de groep klein, met een maximum van 22 personen.
Meer informatie over de lesgevers van dit leertraject
De fysieke lesdagen en praktijktrainingen worden gegeven door:
Dr. Evelien Bogaerts, DVM, PhD, Dip ECVSMR
Dr. Evelien Bogaerts studeerde af als dierenarts aan de Universiteit Gent in 2012. Na een internship startte ze als algemeen praktijkdierenarts. Haar leergierigheid bracht haar echter in 2015 terug naar de Universiteit Gent waar ze een doctoraatsonderzoek uitvoerde over de genetica van kruisbandproblemen bij honden.
Nadat ze in 2021 haar doctoraatsdiploma behaalde, begon ze aan haar specialisatieopleiding Sportgeneeskunde en revalidatie op de dienst orthopedie en fysiotherapie. Evelien focuste zich tijdens haar opleiding niet enkel op de diagnostiek in de sportgeneeskunde en de revalidatie na een operatie, ze heeft zich de voorbije jaren ook verdiept in de artroscopie. In 2023 behaalde ze het diploma van Certified Canine Rehabilitation Practitioner aan Tennessee University.
Begin 2024 werd ze Diplomate van de ECVSMR, European college of veterinary sports medicine and rehabilitation. Momenteel is ze nog 20% werkzaam aan de universiteit diergeneeskunde op de dienst orthopedie en fysiotherapie en 80% bij Anicura Malpertuus.
Dr. Eva Coppieters, DVM, PhD
Eva Coppieters studeerde af als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke in 2010. Aansluitend deed zij een internship op de dienst orthopedie van de kleine huisdieren bij de vakgroep Medische Beeldvorming van de huisdieren en Orthopedie van de kleine huisdieren. Vervolgens startte ze met haar doctoraatsonderzoek (IWT-mandaat) binnen diezelfde vakgroep. In december 2016 verdedigde ze succesvol haar doctoraat over ‘Medial Compartment Erosion’ van de elleboog bij de hond. Naast haar diploma van Master in de Diergeneeskunde, heeft Eva ook een diploma als Leraar. Sinds 2017 staat zij in voor de consultaties op de dienst orthopedie en de praktische opleiding van de studenten diergeneeskunde. De laatste jaren verdiepte ze zich verder in sportgeneeskunde en volgde ze onder meer een module ‘Canine Sports Medicine’ bij het Canine Rehabilitation Institute en behaalde ze eveneens het diploma van ‘Dierfysiotherapie bij de hond’.
De online sessies worden overwegend gegeven door:
Nicole Willems, DVM, PhD, Dip ECVS
Nicole Willems is Europees specialist chirurgie en orthopedie gezelschapsdieren. In 2007 studeerde ze met genoegen af aan de Universiteit Utrecht en werkte ze als eerstelijnsdierenarts in verschillende dierenartsenpraktijken. In 2010 volbracht zij een internship op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.
Aansluitend deed zij promotie onderzoek aan de Universiteit Utrecht naar de ontwikkeling van regeneratieve strategieën voor mensen en dieren met versleten tussenwervelschijven en verdedigde ze met succes haar proefschrift in 2016.
Vanaf 2015 combineerde ze haar promotieonderzoek met een baan als dierenarts op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Daarna startte ze daar haar opleiding tot specialist chirurgie en na het behalen van haar examen in 2023 werd ze toegelaten als Diplomate tot het European College of Veterinary Surgeons. Nicole is een bevlogen chirurg die graag op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen op haar vakgebied en deze ook graag met collega’s deelt.
Data en locaties voor de fysieke lesdagen en practica van het OVT leertraject
1. Dinsdag 23 september 2025 (startdatum van het traject)
- Locatie: DAC Malpertuus, Destelbergen (BE)
- Tijdstip: 10u – 18u
2. Dinsdag 4 november 2025
- Locatie: DAC Malpertuus, Destelbergen (BE)
- Tijdstip: 10u – 18u
3. Dinsdag 9 december 2025
- Locatie: Leuven (BE)
- Tijdstip: 10u – 18u
Gedetailleerd programma
Module 1 - Orthopedisch onderzoek
Omschrijving inhoud
In de eerste module wordt aandacht gegeven aan het belangrijkste deel van de orthopedische diagnostiek: het orthopedisch onderzoek. Weten hoe je een grondig orthopedisch onderzoek moet uitvoeren en de resultaten ervan moet interpreteren is dan ook de eerste stap naar een correcte diagnose. Je zal starten met een kort online webinar over het orthopedisch onderzoek. Maar aan de hand van een webinar kan je uiteraard niet leren hoe je een dier correct moet onderzoeken. Daarom zal je wat huiswerk krijgen (filmpjes, foto’s) en wordt je op die manier gestimuleerd om zelfstandig na te denken over het gangwerk van dieren. Tijdens de eerste fysieke lesdag wordt vervolgens het grootste deel van de dag besteed aan het orthopedisch onderzoek. Hierbij komt het volgende aan bod:
- Manken beoordelen (filmpjes huiswerk overlopen) en ortho versus neuro gangwerk beoordelen – live les door Dr. Eva Coppieters (23 september 2025) (1,5u)
- Orthopedisch onderzoek – live les door Dr. Evelien Bogaerts (23 september 2025) (2u)
- Onderzoek in stilstand/ zit/lig – inclusief bouw van het dier en functie
- Onderzoek in stap, draf en galop
- Aanvullend onderzoek – buigproeven + force/ pressure plate
- Onderzoek van de gewrichten en bespiering, pezen, ligamenten voorpoot, achterpoot en rug
- Handzetting
- Orientatiepunten voor gewrichtsopzetting
- Normale ROM
- Eindgevoel
- Te verwachten reacties bij pijn
- Secundaire compensaties (triggerpunten / compensatoire aandoeningen)
- PRACTICUM orthopedisch onderzoek door Dr. Eva Coppieters en Dr. Evelien Bogaerts (23 september 2025) (2u)
Algemene info
- Lesgevers: Dr. Evelien Bogaerts, DVM, PhD, Dip ECVSMR, Dr. Eva Coppieters, DVM, PhD, Dr. Nicole Willems, DVM, PhD, Dip ECVS
- Aantal bijscholingspunten: 7
- Totale geschatte tijdsduur: minimaal 8 uur
Module 2 - Orthopedische aandoeningen
Omschrijving inhoud
In de tweede module wordt dieper ingegaan op de verschillende orthopedische aandoeningen bij honden en katten. Aangezien deze module veel theorie bevat, wordt de theorie verdeeld over de tweede en de laatste fysieke lesdag. Volgende onderwerpen komen aan bod:
Schouder + elleboog – live les door Dr. Evelien Bogaerts (4 november 2025) (3u)
Schouder
- OCD
- M. biceps brachii: tendinopathy + luxatie
- M. infraspinatus contractuur
- Calcificatie m. supraspinatus
- Mediale instabiliteitssyndroom
Elleboog
- Elleboog dysplasie (MDC, LPA, incongruentie, OCD)
- Flexor enthesopathie
- Incomplete ossificatie van de humeruscondyl
Heup + knie – live les door Dr. Evelien Bogaerts (9 december 2025) (3u)
Heup
- Heupdysplasie
- Legg Pertes
- Heup luxatie
- Iliopsoas
- Semitendinosus/ semimembranosus/ gracilis
- Contractuur quadriceps
Knie
- Ruptuur voorste kruisband – partiëel, volledig, avulsie
- Patella luxatie
- OCD
- Gastrocnemius en achillespees problematiek
Carpus + tarsus + tenen – live les door Dr. Evelien Bogaerts (9 december 2025)(2u)
- Collateraalbanden
- Carpale hyperextensie
- Insertie tendinopathie flexor capri ulnaris
- Insertie tendinopathy/ ruptuur achilles pees
- Luxatie oppervlakkige buigpees thv tarsus
- Plantair ligament tarsus
- Standafwijkingen carpus (valgus) en tarsus (varus)
- Dropped/ knocked up toe
- Fractuur sesamsbeen
Deze theoretische lesdag wordt verder aangevuld met online webinars over de volgende onderwerpen:
- Radiografie binnen de orthopedie – online door Christophe Verroken, DVM
- Radiografie van gewrichten: klinische cases – online door Dr. Emmelie Stock
- Zeldzame orthopedische aandoeningen (polyarthritis, hypertrofische osteodystrofie en infectieuze arthritis) – online door Geert Paes
- Orthopedie bij de kat – online door Dr. Nicole Willems
Algemene info
- Lesgevers: Dr. Evelien Bogaerts, DVM, PhD, Dip ECVSMR, Dr. Eva Coppieters, DVM, PhD, Dr. Nicole Willems, DVM, PhD, Dip ECVS, Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca, Dr. Emmelie Stock, DVM, PhD, Dip ECVR en Christophe Verroken, DVM
- Aantal bijscholingspunten: 13
- Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 14 uur
Module 3 - Spalken/verbanden en opvolging
Omschrijving inhoud
In de laatste module van dit traject komen nog een aantal zaken omtrent de behandeling van chronische orthopedische problemen aan bod. Ook wordt in deze module meer info gegeven over fysiotherapie en over de opvolging van dieren die een orthopedische ingreep hebben ondergaan. De behandeling van specifieke orthopedische aandoeningen komen aan bod tijdens module 2 (bij de bespreking van de verschillende orthopedische aandoeningen).
Verder wordt in deze module aandacht besteed aan fracturen en management van fracturen en meer concreet ook aan het plaatsen van verbanden en spalkverbanden. De theorie van deze module zal overwegend zelfstandig online afgelegd worden. Tijdens de theorie komt het volgende aan bod:
- Multimodaal artrose management – online les door Dr. Evelien Bogaerts (1,5u)
- Supplementen: feiten en fabels – live les door Dr. Eva Coppieters (23 september 2025) (1u)
- Fracturen in de eerstelijns praktijk – online les door Dr. Nicole Willems (1u)
- Spalkverband: wel of niet – online les door Dr. Nicole Willems (1u)
- Postoperatieve zorg na orthopedische chirurgie – online les door Dr. Evelien Bogaerts (1u)
- Fysiotherapie – online les door Dr. Evelien Bogaerts (1u)
- Supplementen: feiten en fabels – live les door Dr. Eva Coppieters (23 september 2025) (1u)
- Inleidende les: verschillende soorten verbanden en spalken – live les door Dr. Evelien Bogaerts (4 november 2025) (1u)
Algemene info
- Lesgevers: Dr. Evelien Bogaerts, DVM, PhD, Dip ECVSMR, Dr. Nicole Willems, DVM, PhD, Dip ECVS en Dr. Eva Coppieters, DVM, PhD
- Aantal bijscholingspunten: 11
- Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 13 uur
Prijzen
- Early bird (voor 30/4/2025): 1450 euro
- Na 31/7/2024: 1495 euro
- Toegang tot het volledige OVT platform is inbegrepen tijdens de periode van het traject (september 2025 tot december 2025) *
* voor reeds bestaande OVT leden wordt hun lidmaatschap automatisch met 4 maanden verlengd.
Wat onze studenten zeggen
Overtuigd? Schrijf nu in!
Ben je overtuigd en wil je je graag inschrijven voor dit traject? Vul dan onderstaand formulier in!
"*" geeft vereiste velden aan