BRAF mutatie.

Overgangscelcarcinoom is de meest voorkomende blaastumor bij honden en katten en komt vooral voor bij oudere individuen. Klinische klachten van een overgangscelcarcinoom bij dieren kunnen zijn: pollakisurie, strangurie of dysurie, hematurie en veranderingen in het gedrag van het dier.

Het stellen van een diagnose van overgangscelcarcinoom bij dieren omvat verschillende diagnostische methoden, waaronder urineonderzoek, beeldvormingstechnieken zoals echografie en eventueel het nemen van een biopt van de blaaswand.

Een niet-invasieve test die commercieel kan uitgevoerd worden op opgevangen urine is de BRAF-mutatie test. Deze test kan uitgevoerd worden bij Laboklin. De BRAF test is een zeer specifieke test. Dit wil zeggen dat wanneer de test positief is het zeer waarschijnlijk is dat het dier een overgangscelcarcinoom heeft. De sensitiviteit van de test is echter iets lager (rond 85%) wat wil zeggen dat ongeveer 15% van dieren met een overgangscelcarcinoom ‘vals negatief’ zal testen. Een negatieve test sluit een overgangscelcarcinoom dus niet uit en bij deze dieren is het aangeraden om bijkomende diagnostiek zoals bioptname van de massa uit te voeren.

Wil je graag meer weten over de diagnostische aanpak van dieren met een massa ter hoogte van de blaas? Luister dan even naar deze korte podcast.

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *