BRAF mutatie.

Overgangscelcarcinoom is de meest voorkomende blaastumor bij honden en katten en komt vooral voor bij oudere individuen. Klinische klachten van een overgangscelcarcinoom bij dieren kunnen zijn: pollakisurie, strangurie of dysurie, hematurie en veranderingen in het gedrag van het dier.

Het stellen van een diagnose van overgangscelcarcinoom bij dieren omvat verschillende diagnostische methoden, waaronder urineonderzoek, beeldvormingstechnieken zoals echografie en eventueel het nemen van een biopt van de blaaswand.

Een niet-invasieve test die commercieel kan uitgevoerd worden op opgevangen urine is de BRAF-mutatie test. Deze test kan uitgevoerd worden bij Laboklin. De BRAF test is een zeer specifieke test. Dit wil zeggen dat wanneer de test positief is het zeer waarschijnlijk is dat het dier een overgangscelcarcinoom heeft. De sensitiviteit van de test is echter iets lager (rond 85%) wat wil zeggen dat ongeveer 15% van dieren met een overgangscelcarcinoom ‘vals negatief’ zal testen. Een negatieve test sluit een overgangscelcarcinoom dus niet uit en bij deze dieren is het aangeraden om bijkomende diagnostiek zoals bioptname van de massa uit te voeren.

Wil je graag meer weten over de diagnostische aanpak van dieren met een massa ter hoogte van de blaas? Luister dan even naar deze korte podcast.

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Beste Judith, ik kan op dit moment helaas alleen maar spreken voor hoe ik het in Canada doe, maar ik vermoed dat de procedure hetzelfde zal zijn in Belgie/NL. Ik zou je sowieso even aanraden wanneer je de test wil doen om vooraf contact op te nemen met het labo waar je de test bij wil laten doen (het kan bv. bij Laboklin) om zeker te zijn dat je het op de juiste manier doet en om ervoor te zorgen dat je de juiste containers hebt, want in Canada krijgen wij van het labo speciale containers die een conserveermiddel bevatten dat specifiek is voor de BRAF test. Met andere woorden, wij moeten de urine opsturen in een speciaal potje dat een product bevat waarmee de urine gemengd moet zijn. De urine mag NIET via cysto of via catheter afgenomen worden, maar gewoon via ‘free catch’. Wij vangen de urine eerst op in een andere container (gewoon normaal steriel potje waar je urine in opvangt) en hevelen dan de juiste hoeveelheid over naar het potje met het conserveermiddel dat we van het labo hebben voor de BRAF test. Het is belangrijk dat we dit doen binnen de 15 minuten na opvangen van de urine, dus het moet wel verse urine zijn. Vervolgens (eenmaal de urine in het juiste ‘BRAF potje’ zit) moeten we de urine niet bewaren in de frigo en sturen we die op met de post naar het labo (dus hij is dan enkele dagen onderweg, wat geen kwaad kan eenmaal hij met het conserveermiddel gemengd is). Zoals gezegd: dit is de procedure voor Antech diagnostics in Noord Amerika en het zou kunnen dat het voor Laboklin iets anders is, dus ik zou aanraden vooraf even met hun contact op te nemen. Bij Laboklin kan de test ook gebeuren op biopten (in formaldehyde) of op uitstrijkjes. Hopelijk kan je hiermee verder!