Antibiotica zijn essentieel bij de behandeling van verschillende infectieziekten. Helaas zijn deze ze door het toenemende optreden van antibioticaresistentie niet altijd meer effectief. Aangezien één van de belangrijkste drijvende factoren achter antibioticaresistentie het overmatig gebruik en misbruik van antibiotica is, is het de verantwoordelijkheid van dierenartsen en dokters om antibiotica correct te gebruiken. Deze bijscholing zal praktische richtlijnen geven voor de behandeling van urineweginfecties bij katten en honden en is gebaseerd op de ACVIM consensusrichtlijnen over therapeutisch antimicrobieel gebruik, evenals op consensusrichtlijnen gepubliceerd door de International Society for Companion Animal Infectious Diseases.
Concrete richtlijnen worden gegeven voor de behandeling van
- Ongecompliceerde urineweginfecties (sporadische bacteriële cystitis)?
- Terugkerende/gecompliceerde bacteriële cystitis
- Pyelonefritis
- Prostatitis
- Subklinische bacteriurie
Verder worden richtlijnen gegeven over het gebruik van antibiotica bij urinewegcatheters en in geval van urolithiase.
De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules) en een eindexamen. Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Daarnaast krijg je interessante literatuur en kan je de handouts downloaden. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.
Type cursus: Ingesproken presentatie – handouts – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 1.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0117): 3 EBP
Prijs: deze cursus is GRATIS
Leertraject ‘Allround Starter/Opfrissing’
Ben je een beginnend dierenarts of zit je al jaren in het vak? Heb je nood aan een solide ‘allround’ basis kennis of nood aan een grondige opfrissing? Dan is het ‘allround starter/opfrissing leertraject’ misschien wel iets voor jou! Dit 1-jarige leertraject, in kleine groep, leg je overwegend zelfstandig online af. Je kan kiezen om het te combineren met fysieke contactmomenten. Het is goed voor 80 lesuren over de meest uiteenlopende vakgebieden binnen de diergeneeskunde.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven voor het traject in Asperen (NL).
Klik hier voor meer informatie en inschrijven voor het traject in Leuven (BE).