Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.
Als dierenartsen zien we dagelijks honden en katten met diarree. In veel gevallen is het te wijten aan onschadelijke infecties, voedselveranderingen etc. en zal de diarree snel verdwijnen, vaak zelfs zonder dat intensieve diagnostiek of behandeling nodig is. Maar, wanneer de diarree langer dan 3 weken aanhoudend aanwezig is, spreken we van ‘chronische’ diarree en wordt het belangrijk om de onderliggende oorzaak van de diarree te achterhalen. Tijdens deze bijscholing geven we een praktische en uitgebreide uiteenzetting van de diagnostische opwerking van honden en katten met chronische diarree. Hierbij bespreken we het volgende:
- Het ontlastingsonderzoek
- Het bloedonderzoek: standaard hematologie, biochemie en elektrolyten, maar ook bijkomende testen zoals vitamine B12, foliumzuur, basaal cortisol, CRP etc.
- Beeldvorming
- Proefbehandelingen
- Bioptname en histopathologie
De bijscholing duurt minimum 2 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van een vooraf opgenomen PowerPoint presentatie bevatten. Verder krijg je handouts van de volledige cursus en een praktisch stappenplan voor de opwerking van dieren met chronische maagdarmklachten. Vragen kunnen gesteld worden via het online forum.
Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – stappenplan ‘opwerking dieren met diarree’ eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0373): 4 EBP
Prijs: GRATIS voor OVT leden of 65 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.
Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.