Diabetes Mellitus: van Pathogenese tot Insulineresistentie

Geert Paes · 3 februari 2023

Diabetes mellitus is een veel voorkomende ziekte bij honden en katten. De ziekte wordt over het algemeen gemakkelijk herkend en is niet zo moeilijk om te diagnosticeren. De behandeling daarentegen kan soms meer complex zijn en ook de opvolging is niet altijd even gemakkelijk. We kunnen tegenwoordig kiezen uit veel verschillende insulinesoorten, maar welke type insuline is nu het beste? En hoe zit het met de voeding? Bovendien zijn er in de laatste jaren ook een aantal interessante studies gepubliceerd omtrent het gebruik van langerwerkende preparaten, waardoor het mogelijk is om sommige honden slechts eenmaal per dag te behandelen. En wist je dat er zelfs een ultra-langwerkend insulinepreparaat bestaat dat slechts één keer per week gegeven moet worden. En hoe zit het met het gebruik van orale hypoglycemiërende middelen bij honden en katten?

Tijdens deze bijscholing bespreken we eerst de pathogenese en diagnose van diabetes. Vervolgens geven we een uitgebreide uiteenzetting van de verschillende types insuline en bespreken we de behandeling van diabetes bij katten en honden. Hierbij geven we concreet advies over welk type insuline te gebruiken, de startdosis en de concrete opvolging. Verder overlopen we kort de meest recente studies omtrent het gebruik van ultra-langwerkend insulinepreparaten en orale hypoglycemiërende middelen.

In het tweede deel komt de opvolging aan bod en gaan we dieper in op hoe je moet omgaan met die moeilijk te controleren diabeet. In de laatste jaren is de opvolging van honden en katten met diabetes aanzienlijk gemakkelijker geworden dankzij het gebruik van continue glucosemonitoring (CGM). Maar daarnaast zijn er ook nog andere manieren om diabeten op te volgen, want wat voor de ene eigenaar kan, kan niet noodzakelijk voor de andere eigenaar. We starten met een bespreking van de verschillende manieren van opvolging die we kunnen gebruiken bij dieren met diabetes, gaande van enkel kijken naar de klinische klachten en spot glucosemonitoring tot CGM. Verder komen in dit deel ook de`moeilijk te controleren diabeten` uitgebreid aan bod. Wanneer spreken we van insulineresistentie? Wat zijn mogelijke oorzaken voor pseudo insulineresistentie? Wanneer is het belangrijk om te testen voor bijkomende aandoeningen? Hoe zit het met acromegalie bij de kat? Tijdens deze bijscholing mag je een antwoord verwachten op al deze vragen.

De bijscholing duurt 4 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van een vooraf opgenomen PowerPoint presentatie bevatten. Verder zijn er oefenexamens, krijg je interessant leesmateriaal en krijg je handouts van de volledige cursus. Vragen kunnen steeds gesteld worden op het online forum.

Lesgever:

  • Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca

Prijs:

  • De webinars zijn GRATIS voor OVT leden. Klik hier voor meer informatie over een OVT lidmaatschap.
  • Niet leden: 120 euro

Erkende bijscholingspunten: 8

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Naast werken voor OVT werkt ze ook als teleconsulent voor Velab NV, als lesgever voor de Evidensia Academy van Nederland en als specialist in Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Langley, Canada.

51 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 120,00

Cursus Includes

  • 13 Lessen
  • 8 Onderwerpen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate