Evidensia Spoedartsen DKA en HHS

Geert Paes · 23 december 2023

Diabetes ketoacidose (DKA) en hyperglycemisch hyperosmolair syndroom (HHS) zijn levensbedreigende complicaties van diabetes mellitus die regelmatig voorkomen bij honden en katten.
De dieren verkeren vaak in algemeen slechte toestand met erge verstoring van hun vochtbalans en elektrolytenconcentraties. Bij HHS is er daarenboven sprake van erge hyperosmolariteit. Een goede kennis van de fysiologie, de mogelijke onderliggende oorzaken en hoe deze dieren correct te behandelen, is dan ook zeer belangrijk voor een succesvolle afloop.

Deze cursus is hands on! Er zal geen uitgebreide review van de literatuur gegeven worden, maar duidelijke richtlijnen omtrent welke verdere diagnostische testen er dienen te gebeuren en hoe we deze ziektes behandelen. Hierbij zal antwoord gegeven worden op onder andere de volgende vragen:

– Wat is het verschil tussen DKA en HHS en komen ze beiden voor bij zowel honden als katten?
– Wat zijn mogelijke onderliggende oorzaken die kunnen leiden tot DKA of HHS?
– Welke diagnostische testen moet ik steeds uitvoeren bij dieren met DKA of HHS?
– Hoe moet ik dieren met DKA en HHS behandelen? Wat zijn de initiële focuspunten? Wanneer start ik met insuline therapie? Welk insuline preparaat moet ik geven en via welke weg moet ik dit toedienen? Welke dosissen moet ik geven?
– Wat moet ik allemaal opvolgen wanneer ik een dier met DKA of HHS behandel?
– Is er een verschil in behandeling tussen DKA en HHS?

De bijscholing bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk bevat een video van een vooraf opgenomen power point presentatie. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige cursus. Bovendien ontvang je bij deze bijscholing een uitgeschreven protocol over de diagnostiek en behandeling van dieren met DKA en HHS dat je op latere momenten, in het heetste van de strijd, in de praktijk gemakkelijk en snel kan raadplegen.

Verder voorzien we in deze cursus ook een paar oefenvragen omtrent vloeistoftherapie.

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0055): 5 EBP

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Naast werken voor OVT werkt ze ook als teleconsulent voor Velab NV, als lesgever voor de Evidensia Academy van Nederland en als specialist in Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Langley, Canada.

51 Cursussen

Niet ingeschreven

Cursus Includes

  • 15 Lessen
  • 4 Quizzen