FIV en FeLV (kattenaids en kattenleukemie): een doodvonnis of niet?

Geert Paes · 12 december 2020

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

FeLV (feline leukemie virus) en FIV (feline immuundeficiëntie virus), in de volksmond beter gekend als kattenleukemie en kattenaids zijn veel voorkomende infecties die tussen katten zeer besmettelijk zijn. Wanneer een kat positief test voor één van deze infecties dan komen er onmiddellijk een aantal vragen naar boven. Niet alleen over de prognose en mogelijke behandeling voor de individuele kat, maar ook wat er moet gebeuren qua diagnostiek, behandeling en preventie voor de katten die in contact zijn gekomen met de geïnfecteerde kat.
In het verleden werd een diagnose met FeLV en/of FIV vaak als een doodvonnis voor de kat beschouwd, maar is dit wel werkelijk zo?

In deze bijscholing, die in totaal 3 uur duurt, wordt een volledige update en gespecialiseerd advies gegeven over FeLV en FIV bij de kat.

Hierbij zullen antwoorden gegeven worden op onder andere volgende vragen:

– Hoe worden FeLV en FIV overgedragen en welke katten lopen het grootste risico op infectie?
– Hoe verloopt een FeLV infectie? Wordt iedere kat ziek of zijn er katten die de infectie overwinnen? En wat is de levensverwachting?
– Hoe verloopt een FIV infectie? Wordt iedere kat ziek of zijn er katten die de infectie overwinnen? En wat is de levensverwachting?
– Hoe stellen we op een betrouwbare manier de diagnose van een FeLV en FIV infectie?
– Zijn er behandelingen mogelijk voor katten die besmet zijn met FeLV en/of FIV?
– Hoe zit het met vaccinatie voor deze infecties en zijn er andere manieren om de infecties te voorkomen?

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder zijn er oefenvragen, krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige lezing. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 3 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0071): 6 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 75 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Twee herkansingen zijn toegelaten.

About Instructor

Geert Paes

28 Cursussen

+251 ingeschreven
Niet ingeschreven

Cursus Includes

  • 23 Lessen
  • 3 Quizzen
  • Cursus Certificate