Module Anesthesie – Leertraject Starter

Geert Paes · 9 november 2023

Sedatie en anesthesie zijn vaak noodzakelijk om operaties of andere procedures uit te kunnen voeren. Hoe gezond het dier ook is, er is altijd een risico op complicaties, of zelfs op sterfte. Eigenaars vinden dit vaak griezelig, en dierenartsen en dierenartsassistenten eveneens. In deze module focussen we ons eerst op de algemene anesthesie en bespreken we wat het risico is van anesthesie bij gezonde en zieke dieren, en hoe we ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden om het risico op complicaties te verminderen.

Hierbij worden volgende mogelijke complicaties besproken:

  • Luchtwegobstructie
  • Hypoventilatie
  • Hypoxemie
  • Hypotensie
  • Hypothermie

Hoe kunnen we ze opmerken? Wat is de oorzaak van deze complicaties? En hoe pakken we ze aan?

We bespreken eveneens enkele veel voorkomende arrythmieën en wat te doen bij een cardiopulmonair arrest.

Het tweede deel van deze module zal gaan over pijnbestrijding, want het belang van goede pijnbestrijding in de behandeling van onze huisdieren kan niet genoeg benadrukt worden. Een ingreep met passende analgesie maakt een ingreep voor zowel het dier als de eigenaar als de dierenarts en de assistenten veel plezieriger. We bespreken wat acute pijn is, en hoe deze signalen door het lichaam gestuurd en verwerkt worden. Maar, voordat we pijn kunnen behandelen moeten we eerst opmerken dat een dier pijn heeft. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. We bespreken het belang van observatie, gedragsbeoordeling en specifieke pijnschalen om de pijnervaring van het dier beter te begrijpen. Ten laatste gaan we het over het behandelen van pijn zelf hebben. Hoewel de nadruk zal liggen op het toedienen van medicatie (systemisch of lokaal), worden ook fysieke methodes van acute
pijnbestrijding besproken.

In een podcast waarin we Yves Samois, Dip ECVSMR interviewen zal je meer leren over de behandeling van arthrose bij honden en katten. 

Je hebt 4 weken tijd om de volledige module te doorlopen. De module dient doorlopen te worden in de opgegeven volgorde en zal bestaan uit een afwisseling van interessant leesmateriaal en documenten (bv. stappenplannen/protocollen), online webinars en podcasts.

Aan het einde van deze module volgt een algemeen toetsmoment.

Belangrijke informatie:

  • Lesgevers: Sanne Melis, DVM, Dip ECVA, Yves Samois, PhD, Dip ECVSMR
  • Aantal erkende bijscholingspunten: 6
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 5.5 uur

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Naast werken voor OVT werkt ze ook als teleconsulent voor Velab NV, als lesgever voor de Evidensia Academy van Nederland en als specialist in Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Langley, Canada.

51 Cursussen

Niet ingeschreven
Deze cursus is momenteel gesloten

Cursus Includes

  • 25 Lessen
  • 5 Onderwerpen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate