Module Klinische Pathologie II – Leertraject Starter

Geert Paes · 9 november 2023

Een algemeen bloedonderzoek en urineonderzoek, het zijn onderzoeken die we dagelijks uitvoeren in de praktijk. Ze kunnen ons dan ook voorzien van zeer veel nuttige informatie. Aan de hand van klinische cases overlopen we systematisch welke informatie je kan halen uit een bloedonderzoek. In deze module komt het volgende aan bod:

Elektrolyten: OPGELET: dit gedeelte is in het Engels.

  • Wat veroorzaakt afwijkingen in natrium, chloor, kalium, calcium en fosfor

Urineonderzoek:

  • Welke informatie kan je halen uit het urineonderzoek?
  • Waar dien je op te letten bij beoordeling van het urinesediment?
  • Zijn er bijkomende testen die je kan uitvoeren op de urine?

Daarnaast zullen we in deze module ook focussen op cytologie en zullen we je de nodige handvaten geven om zelfstandig cytologische preparaten te evalueren. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van foto`s van cytologische preparaten. We bespreken welke types afwijkingen (ontsteking versus neoplasie) we kunnen zien op cytologie en hoe je dit onderscheid gemakkelijk zelf kan maken. Verder gaan we dieper in op het onderscheiden van goedaardige van kwaadaardige processen. Bovendien bespreken we ook hoe je patiënten met effusies (thoracaal, abdominaal) systematisch kan opwerken op basis van cytologie en andere bijkomende testen die je kan uitvoeren op het vocht.

Je hebt 4 weken tijd om de volledige module te doorlopen. De module dient doorlopen te worden in de opgegeven volgorde en zal bestaan uit een afwisseling van interessant leesmateriaal en documenten (bv. stappenplannen/protocollen), online webinars en podcasts.

Aan het einde van de module volgt er een toetsmoment. Dit moment wordt ook beschouwd als een leermoment aangezien je bij elke antwoord een uitleg zal krijgen waarom een bepaald antwoord juist of fout is.

Belangrijke informatie:

  • Lesgevers: Geert Paes, DVM, Dip ECVIM-ca,
  • Aantal erkende bijscholingspunten: 11
  • Totale geschatte tijdsduur: ongeveer 7.5 uur
  • Optioneel bijkomend te volgen: online webinar ‘ontlastingsonderzoek in de praktijk’, online webinar ‘stollingsstoornissen’.

Cursus Inhoud

Uitklappen

Afwijkingen in elektrolyten - 1.5 uur - IN ENGELS

Urineonderzoek - 1 uur 15 minuten
Cytologie - 2.5 uur
Les Inhoud
0% Afgerond 0/2 Stappen
Klinische cases
Optioneel bijkomend
Evaluatie Klinische Pathologie II
toetsmoment

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Naast werken voor OVT werkt ze ook als teleconsulent voor Velab NV, als lesgever voor de Evidensia Academy van Nederland en als specialist in Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Langley, Canada.

51 Cursussen

Niet ingeschreven
Deze cursus is momenteel gesloten

Cursus Includes

  • 22 Lessen
  • 18 Onderwerpen
  • 8 Quizzen
  • Cursus Certificate