Dit webinar is geschikt voor dierenartsen en dierenartsassistenten/paraveterinairen.

Parodontitis, een ontsteking van het tandvlees en de weefsels rondom tanden, is een goed gekend probleem bij mensen. We doen er bij onszelf dan ook alles aan om parodontitis te voorkomen of, samen met onze tandarts, te behandelen. Maar wist je dat vermoedelijk meer dan 85% van honden en katten ouder dan drie jaar aan een parodontale aandoening lijden? De ziekte verloopt typisch in twee fases: in de eerste fase is er sprake van tandvleesontsteking of gingivitis. Als deze ontsteking onbehandeld blijft, kan dit in een volgende fase leiden tot afbraak van het weefsel rondom de tand. Parodontitis is een aandoening die in het merendeel van de gevallen grotendeels kan worden voorkomen bij tijdig ingrijpen, met name in het stadium van de gingivitis, en mits in achtname van dagelijkse preventieve maatregelen. Het is dan ook aan ons dierenartsen en dierenartsassistenten om de eigenaren hieromtrent correct te informeren, en tijdig een behandeling in te stellen

Deze bijscholing zal uitgebreid bespreken hoe de ziekte ontstaat en verloopt, hoe een degelijke diagnostiek wordt uitgevoerd, wanneer een behandeling moet gestart worden en wat een professionele gebitsreiniging inhoudt. Verder wordt uitgebreid besproken wat we preventief kunnen doen om de ziekte te voorkomen of stoppen.

De bijscholing duurt minimum 1.5 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van een vooraf opgenomen PowerPoint presentatie bevatten. Verder krijg je handouts van de volledige cursus. Vragen kunnen gesteld worden via het online forum.

Alle cursussen zijn gratis voor OVT leden. Inschrijven is dus niet nodig indien je reeds lid bent van OVT.

Lesgever:

  • Leen Verhaert, DVM, Dip EVDC

Prijs:

  • Het webinar is GRATIS voor OVT leden. Klik hier voor meer informatie over een OVT lidmaatschap.
  • Niet leden: 60 euro.

Erkende bijscholingspunten (EBP/N/2023/0379): 4

Over instructeur

Leen Verhaert

Dr. Verhaert studeerde af in 1985. Om zich verder te bekwamen in de chirurgie werkte ze een jaar aan de Faculteit Diergeneeskunde te Gent als Student Navorser. Als dochter van een stomatoloog (mond-en tandarts) was ze voorbestemd om zich vooral toe te leggen op de mond-en tandheelkunde van dieren. Via een drie maand durende opleiding aan de Faculteit Diergeneeskunde te Wenen, cursussen en internationale congressen, en doorgedreven zelfstudie werd ze steeds meer bedreven in het oplossen van mond- en tandproblemen. Sinds 1998 is ze de eerste Europese Specialiste in de Tandheelkunde (Diplomate, European Veterinary Dental College) in de Benelux. In juli 2011 startte ze haar eigen praktijk ‘Dier en Tand’ , waar ze enkel nog tandheelkunde en mondchirurgie bij gezelschapsdieren uitoefent samen met haar steun en toeverlaat, assistente Anke Sinnaeve. Naast haar werk in de praktijk geeft ze opleiding aan studenten diergeneeskunde in de Faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke, en ze is een gewaardeerd spreekster op nationale en internationale cursussen, workshops en congressen.

3 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 60,00

Cursus Includes

  • 9 Lessen
  • 1 Quiz