Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.
Diabetes ketoacidose (DKA) en hyperglycemisch hyperosmolair syndroom (HHS) zijn levensbedreigende complicaties van diabetes mellitus die regelmatig voorkomen bij honden en katten.
De dieren verkeren vaak in algemeen slechte toestand met erge verstoring van hun vochtbalans en elektrolytenconcentraties. Bij HHS is er daarenboven sprake van erge hyperosmolariteit. Een goede kennis van de fysiologie, de mogelijke onderliggende oorzaken en hoe deze dieren correct te behandelen, is dan ook zeer belangrijk voor een succesvolle afloop.
Deze cursus is hands on! Er zal geen uitgebreide review van de literatuur gegeven worden, maar duidelijke richtlijnen omtrent welke verdere diagnostische testen er dienen te gebeuren en hoe we deze ziektes behandelen. Hierbij zal antwoord gegeven worden op onder andere de volgende vragen:
– Wat is het verschil tussen DKA en HHS en komen ze beiden voor bij zowel honden als katten?
– Wat zijn mogelijke onderliggende oorzaken die kunnen leiden tot DKA of HHS?
– Welke diagnostische testen moet ik steeds uitvoeren bij dieren met DKA of HHS?
– Hoe moet ik dieren met DKA en HHS behandelen? Wat zijn de initiële focuspunten? Wanneer start ik met insuline therapie? Welk insuline preparaat moet ik geven en via welke weg moet ik dit toedienen? Welke dosissen moet ik geven?
– Wat moet ik allemaal opvolgen wanneer ik een dier met DKA of HHS behandel?
– Is er een verschil in behandeling tussen DKA en HHS?
De bijscholing bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk bevat een video van een vooraf opgenomen power point presentatie. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige cursus. Bovendien ontvang je bij deze bijscholing een uitgeschreven protocol over de diagnostiek en behandeling van dieren met DKA en HHS dat je op latere momenten, in het heetste van de strijd, in de praktijk gemakkelijk en snel kan raadplegen. Met vragen voor de lesgever kan je steeds terecht op het online forum.
Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).
Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0055): 5 EBP
Prijs: GRATIS voor OVT leden of 70 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.
Inbegrepen: protocol met concreet en gedetailleerd behandeladvies inbegrepen!
Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.