Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Net zoals het routine bloedonderzoek maakt het urineonderzoek deel uit van de standaard opwerking van het merendeel van onze patiënten. Aan de hand van het urineonderzoek krijgen we niet alleen informatie over mogelijk aanwezige ziektes ter hoogte van het urinewegsysteem, maar ook over mogelijke systemische ziektes, zoals bv. de aanwezigheid van suikerziekte, leverziekte en hemolyse. Een goede kennis van wat normaal en niet normaal is in de urine van honden en katten kan dan ook bijdragen in de succesvolle opwerking van veel van onze patiënten.

De verschillende stappen die deel uitmaken van een volledig urineonderzoek zullen besproken worden, met name:

  1. Fysieke aspecten
  2. Chemische aspecten
  3. Microscopische aspecten (sediment analyse)

Daarnaast wordt ook kort besproken in welke gevallen het aangewezen is om een urinecultuur te laten uitvoeren en welke behandeling is aangewezen in dieren met een ongecompliceerde en een gecompliceerde urineweginfectie.

Na het volgen van dit online onderwijs, ben je in staat om:

  • Resultaten van het urineonderzoek systematisch te evalueren en te bepalen welke afwijkingen van belang zijn
  • Zelfstandig het urine sediment microscopisch te beoordelen, meer bepaald: het herkennen van verschillende soorten kristallen, aanwezigheid van casts (cylinders) en aanwezigheid van cellen en bacteriën
  • Te weten wat je moet doen bij honden en katten met subklinische bacteriurie en/of een multiresistent bacteriële cystitis en welke behandeling is aangewezen bij een ongecompliceerde en een gecompliceerde urinweginfectie.

De cursus duurt 2 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder krijg je handouts en interessante leesmateriaal. Met vragen voor de lesgevers kan je terecht op het online forum.

Type cursus: Ingesproken presentatie – handouts – leesmateriaal – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0106): 4 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 55 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

44 Cursussen

+624 ingeschreven
Niet ingeschreven
€ 55,00

Cursus Includes

  • 8 Lessen
  • 5 Onderwerpen
  • 1 Quiz
  • Cursus Certificate