Gebruik de zoekfunctie via het vergrootglas in de menubalk om in de kennisdatabank te zoeken. Vind je geen antwoord? Stuur je vraag naar ons via dit formulier.

Hoe kan ik Giardia trofozoïeten herkennen/onderscheiden van andere protozoa onder de microscoop?

Verse, vloeibare ontlasting of ontlasting die grote hoeveelheden slijm bevatten, moeten onmiddellijk in de kliniek microscopisch worden onderzocht op de aanwezigheid van protozoale trofozoïeten van Giardia spp. (dunne darmdiarree), Tritrichomonas foetus (dikke darmdiarree) en Pentatrichomonas hominus (dikke darmdiarree).

Een direct ontlastingsuitstrijkje kan worden gemaakt door een kleine hoeveelheid ontlasing (2 mm X 2 mm X 2 mm) te mengen met één druppel 0,9% NaCl of water op een draagglaasje en vervolgens te bedekken met een dekglaasje. Het oppervlakte van de ontlasting of wanneer er slijm aanwezig is, het slijm bevat meestal de meeste trofozoïeten. Het uitstrijkje wordt vervolgens beoordeeld onder de microscoop op beweeglijke organismen onder 100X vergroting.

Deze test wordt over het algemeen gecombineerd met fecale flotatie of IFA (immunofluorescence assay) om te evalueren op de aanwezigheid van cysten. Centrifugale flotatie is gevoeliger dan passieve flotatie. Klik hier om een video te bekijken die werd geproduceerd door NC State University die het verschil laat zien tussen Giardia en Tritrichomonas trofozoites.