Gebruik de zoekfunctie via het vergrootglas in de menubalk om in de kennisdatabank te zoeken. Vind je geen antwoord? Stuur je vraag naar ons via dit formulier.

Kunnen orale geneesmiddelen die het bloedglucose verlagen gebruikt worden voor de behandeling van diabetes mellitus bij katten?

Hoewel orale geneesmiddelen die het bloedglucose verlagen vaak gebruikt worden mensen met type 2 diabetes, is er geen goed bewijs bij katten om hun gebruik in plaats van insulinetherapie te ondersteunen. De belangrijkste indicatie voor het gebruik van deze geneesmiddelen is wanneer de eigenaar in eerste instantie behandeling met insuline weigert.

Momenteel is glipizide het enige middel waarvan voldoende bewijs beschikbaar is om het gebruik ervan als enige therapie bij katten met diabetes mellitus te ondersteunen. Het wordt gegeven aan een startdosis van 2,5 mg PO elke 12u. Als er geen bijwerkingen zijn en goede glycemische controle na 2 weken niet is bereikt, kan de dosis worden verhoogd tot 5 mg elke 12u. Een klinische respons, indien gezien, is meestal duidelijk na 4-6 weken (Sparks AH et al, J Fel Med Surg, 2015). OPGELET: in 2022 werd op het ECVIM congres een abstract gepresenteerd door Prof. Dr. Stijn Niessen in verband met het gebruik van Velagliflozin, een SGLT-2-inhibitor en oraal geneesmiddel bij 26 katten met diabetes mellitus. 13 katten kregen Velagliflozin en 13 katten werden behandeld met 2-maal daagse injecties met een lente insuline. Net zoals het injecteerbaar insuline gaf Velagliflozin een duidelijke daling van de glucosewaarden en verbetering van de klinische klachten van diabetes mellitus.

Verdere studies zijn nodig alvorens behandeling met dit oraal geneesmiddel kan aangeraden worden. Vermoedelijk zullen we hier in de toekomst meer over horen.