Gebruik de zoekfunctie via het vergrootglas in de menubalk om in de kennisdatabank te zoeken. Vind je geen antwoord? Stuur je vraag naar ons via dit formulier.

Waar kunnen hemangiosarcomen bij honden en katten allemaal voorkomen en welke locaties hebben de beste/slechtste prognose?

De meest voorkomende locaties zijn de lever, de milt en het rechter hartoortje; maar ze kunnen ook op andere locaties gezien worden zoals bv. in het bot, de spieren, de nieren en de huid.

Over het algemeen is hemangiosarcoma een heel agressieve tumor met een snelle ontwikkeling van metastases naar de longen, lever en milt. Ze kunnen ook metastaseren naar de hersenen en het is de meest voorkomende metastatische hersentumor bij honden. Een uitzondering is wanneer de primaire tumor zich op de huid bevindt. Indien de tumor dermaal is, zonder infiltratie van de onderliggende subcutis dan is er zelfs een hele goeie lange termijn prognose na chirurgische excisie. Dit is een vorm die je typisch ziet bij honden die vaak zonnebaden op de rug; dan krijgen ze kleine rode vlekjes of bolletjes op de buik en in de liezen waar in weinig haargroei is.