Gebruik de zoekfunctie via het vergrootglas in de menubalk om in de kennisdatabank te zoeken. Vind je geen antwoord? Stuur je vraag naar ons via dit formulier.

Wat is de behandeling voor idiopathische renale hematurie bij de hond?

De aandoening kan moeilijk te behandelen zijn. Chirurgische, interventionele therapieën en medische therapieën zijn beschreven. Chirurgische behandeling bestaat uit ureteronephrectomie, maar wordt niet geadviseerd vanwege de onvermijdelijke schade aan de nierfunctie en het regelmatig voorkomen van bilaterale ziekte. Interventionele therapieën omvatten sclerotherapie (het injecteren van scleroserende middelen in het nierbekken via endoscopie). Deze techniek is helaas niet overal verkrijgbaar.

Onlangs beschreef een retrospectieve studie bij 41 honden met idiopathische renale hematurie (Kortum AJ et al, JSAP, 2021) het gebruik van angiotensine converting enzyme inhibitors (ACEi) (bijv. benazepril of enalapril aan een gemiddelde dosering van 0,5 mg/kg/dag) en angiotensinogeen receptor blokkers (ARB) (bijv. Telmisartan aan 1 mg/kg/dag) voor de behandeling van idiopathische renale hematurie en hieruit bleek dat de resultaten van deze behandeling vergelijkbaar waren met de resultaten van sclerotherapie. 42% van de honden vertoonden een volledige resolutie van de klinische klachten, 26% van de honden vertoonden een gedeeltelijke verbetering en 32% van de honden vertoonden helemaal geen verbetering.