Er wordt gesproken van terugkerende bacteriële cystitis wanneer een hond/kat 3 of meer episodes van klinische bacteriële cystitis heeft gedurende een periode van 12 maanden of 2 of meer over een periode van 6 maanden. Terugkerende bacteriële cystitis kan worden veroorzaakt door een relapse, herinfectie of persisterende infectie (zie vraag: Bij dieren met een terugkerende (chronische) bacteriële cystitis.
Wat is het verschil tussen een persisterende urineweginfectie, een relapse van een urineweginfectie en een herinfectie?). Het doel van de behandeling is om een klinische genezing te bereiken (oplossing van de klinische klachten). Een microbiologische genezing (een negatieve urinekweek) is wenselijk, maar kan niet altijd worden bereikt. Allereerst is het belangrijk om in gevallen met terugkerende bacteriële cystitis te zoeken naar een mogelijke onderliggende oorzaak (bv. anatomische afwijkingen, urolithiase, neoplasie, …) of naar predisponerende factoren (bv. ziekten die immunosuppressie veroorzaken zoals diabetes, hyperadrenocorticisme, ..).
Verdere diagnostiek kan omvatten: bloedonderzoek (CBC, biochemie, elektrolyten), urineonderzoek (stick, sediment, cultuur), rectaal en vaginaal onderzoek, beeldvorming (abdominale röntgenfoto’s/echografie, contrast radiografie/vaginografie) en mogelijk cystoscopie met biopsie van de blaaswand. Als een onderliggende oorzaak of predisponerende factor(en) aanwezig zijn, wordt behandeling hiervan (indien mogelijk) aanbevolen.
Verder is een antibioticabehandeling vaak geïndiceerd. De keuze van het antibioticum moet idealiter altijd gebaseerd zijn op kweek- en gevoeligheidsresultaten. In afwachting van deze resultaten kan behandeling met een niet-steroïde anti-infllammatoir geneesmiddel (NSAID) worden overwogen, maar empirische therapie met amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur of een trimetoprim sulfonamide (TMIS) is ook aanvaardbaar.
De ideale duur van de behandeling is niet bekend. Voor re-infecties wordt een kortere duur (3-5 dagen) aanbevolen dan voor recidiverende infecties, waarbij een behandelingsduur van 7-14 dagen wordt aanbevolen. Dit advies is gebaseerd op de International Society for Companion Animal Infectious Diseases (ISCAID) guidelines for the diagnosis and management of bacterial urinary tract infections in dogs and cats (Vet Journal, 2019).