Gebruik de zoekfunctie via het vergrootglas in de menubalk om in de kennisdatabank te zoeken. Vind je geen antwoord? Stuur je vraag naar ons via dit formulier.

Welke geneesmiddelen/supplementen kunnen aan honden worden gegeven ter preventie van terugkerende (chronische) bacteriële blaasontsteking om steeds terugkerende urineweginfecties te voorkomen?

Eerst en vooral is het bij deze dieren heel belangrijk om te achterhalen of er een onderliggende oorzaak is voor de terugkerende urineweginfecties (zie vraag: wat is het verschil tussen een persisterende urineweginfectie, een relapse van een urinewegeinfectie en een herinfectie van een urineweginfectie).

Indien er geen onderliggende oorzaak gevonden wordt of er een oorzaak gevonden wordt die niet behandeld kan worden, kan volgend supplement/medicatie geprobeerd worden: ‘Cranberry extract’ (wordt ook aangeraden aan mensen met recurrente cystitis). Dit kan online besteld worden. Voor een hond van ongeveer 10 kg wordt 4 mg per dag aanraden. Er zijn nog geen sluitende studies dat dit effectief werkzaam is bij honden. Cranberry sap kan ook gegeven worden, maar dit smaakt erg bitter, dus niet alle honden willen dit drinken. Cranberry extract mag NIET gegeven worden indien de hond een (voor)geschiedenis heeft van calciumoxalaat urolithen/crystallen.

Een tweede medicijn is Methenamine Hippurate (Hiprex – online te bestellen): dit mag NIET gegeven worden indien de hond nierziekte of een andere metabole ziekte heeft. Het is een urinair antisepticum en kan in pil vorm gegeven worden (500 mg of 1/2 tablet van 1 g twee keer per dag). Dit dient pas gestart te worden NADAT de urinecultuur weer negatief is en de urine pH dient idealiter minder dan 6.5 te zijn (indien dit niet het geval is, kan bijkomend vitamine C gegeven worden).

OPGELET: er zijn geen sluitende bewijzen die aantonen dat deze geneesmiddelen/supplementen werkzaam zijn bij honden/katten.