Gebruik de zoekfunctie via het vergrootglas in de menubalk om in de kennisdatabank te zoeken. Vind je geen antwoord? Stuur je vraag naar ons via dit formulier.

Welke test kan ik gebruiken om na te gaan of behandeling voor Giardia succesvol was?

Het is enkel aan te raden om een dier opnieuw te testen voor Giardia indien de klachten zoals diarree persisteren na behandeling. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de (SNAP) antigen testen (zoals de SNAP Giardia en de ProsPect) GEEN goede testen zijn om behandeling op te volgen, omdat deze testen gedurende enige tijd na infectie (zelfs wanneer succesvol behandeld) positief blijven. Het is niet exact geweten hoe lang deze testen positief blijven na een succesvolle behandeling,

Belangrijk is om deze gevallen te kijken of er nog cysten van Giardia in de ontlasting aanwezig zijn. Dit kan door middel van een flotatie of IFA (immunofluorescence assay). Hierbij heeft de IFA de voorkeur (en wordt beschouwd als de gouden standaard voor Giardia diagnose), omdat flotatie een lage sensitiviteit heeft en er dus vaak vals negatieve resultaten voorkomen. Om het risico op vals negatieve resultaten te verminderen, kan het helpen om ontlasting van 3 dagen na elkaar te laten opvangen, met elkaar te vermengen en dit op te sturen naar het labo.