Oncologie deel 5 – Behandeling Multicentrisch Lymfoma

Wat volgt zijn algemene richtlijnen. We willen echter graag benadrukken dat oncologie een breed vakgebied is en dat er veel ‘uitzonderingen op de regel’ zijn. Het is bijgevolg onmogelijk om alles in detail in een enkele Vet Info op te nemen. Voor wie verdere vragen heeft, raden we aan om te luisteren naar de podcast met Evi Pecceu of om een van onze oncologie bijscholingen te volgen (zie verder). Indien je vragen hebt, mag je deze ook altijd sturen naar info@onlinevettraining.be.

Welke verschillende behandelingsmogelijkheden zijn er voor high grade multicentrisch lymfoma?

Multiagent chemotherapie, single agent chemotherapie en palliatief prednisolone zijn de voornaamste opties.

Multiagent therapie met CHOP chemotherapie houdt in wekelijkse chemotherapie bv. voor 19 weken; Er bestaan veel varianten hierop en het exacte protocol hangt af van de oncoloog; CHOP gebaseerde protocollen vertonen een mediane overlevingstijd van een jaar en 3 maanden tot 2 jaar.

Bij single agent chemotherapie heeft doxorubicine de beste resultaten, waarbij men chemo toedient eenmaal om de 3 weken voor 5 keer. Een mediane overlevingstijd van 8 maanden wordt hierbij gepubliceerd.

Bij palliatieve behandeling is de therapie gefocust op het aanpakken van de klinische klachten in plaats van de tumor zelf.

  • Ik raad minimum prednisolone aan. Ik start meestal met 2 mg/kg/dag en bouw dit af over 4 weken en probeer dan verder te gaan met de laagste effectieve dosis. Wanneer de lymfeknopen terug groter worden dan verhoog ik de dosis terug. Met prednisolone werd een mediane overlevingstijd van 1-3 maanden gepubliceerd. Dit is niet veel langer dan palliatie zonder prednisolone, maar geeft vooral een betere levenskwaliteit aangezien de lymfeknopen meestal krimpen. Ook in het geval van paraneoplastische hypercalcemie kan prednisolone een grote hulp zijn.
  • Pijn wordt meestal niet opgemerkt bij honden. De opgezette lymfeknopen zijn meestal niet pijnlijk maar bv. de inwendige mediastinale lymfeknoop of bij betrokkenheid van het beenmerg wordt er soms pijn waargenomen bij mensen met lymfoma.
  • Verder is misselijkheid een veel vaker voorkomende klacht. Anti-misselijkheids medicatie zoals maropitant kan hierbij zeker helpen.
  • Eetluststimulatoren raad ik niet aan. Indien de eetlust niet goed, is moet de onderliggende oorzaak aangepakt worden, bv. misselijkheid of pijn. Indien dit niet lukt dan is de levenskwaliteit niet goed, en help je de hond niet met het farmacologisch verhogen van de eetlust; dan is het tijd om euthanasie te overwegen.
  • Bij het verder opzetten van de lymfeknopen in de hals en in de borstkas kan er ook een hoest optreden. Hierbij kan een hoestremmer zoals codeïne geprobeerd worden indien de slaap belemmerd wordt door het hoesten.

Is de behandeling verschillend voor T-cel en B-cel lymfomen?

Iedere oncoloog doet eigenlijk iets anders. Het idee erachter is dat de kans op respons op chemotherapie bij T-cell lymfoma vaak lager is, maar vooral de duur van respons gemiddeld korter. Om deze reden is er een drive om andere protocols te ontwikkelen dan de klassieke CHOP waarop T-cell lymfoma beter reageert. Er zijn reeds vele pogingen ondernomen, maar geen goede kwaliteit vergelijkende studies waarbij de conclusie definitief gesteld kan worden dat een specifiek ander protocol beter is dan CHOP. Ook bij de humane geneeskunde blijft CHOP standard-of-care voor high grade T-cell lymfoma. Om deze en nog veel andere redenen is mijn persoonlijke aanpak om high grade B- en T-cell lymfoma op dezelfde wijze te behandelen. Om deze reden doe ik ook niet altijd diagnostiek om B- of T-cell lymfoma te differentiëren om kosten te besparen voor de eigenaars.

Heb je een hond/kat met multicentrisch lymfoma en staat de eigenaar open voor chemotherapie? Stuur de hond dan zo snel mogelijk door naar een oncoloog! Dit is een tumor waarbij geldt: hoe sneller we kunnen behandelen, hoe beter!

Wil je nog meer weten over oncologie?

Luister dan nu naar het interview met Evi Pecceu, DVM, Europees Specialist Oncologie. Klik hier om naar de podcast te gaan (enkel toegankelijk voor OVT leden).

Of volg in november 2024 een van onze oncologie bijscholingen. Klik hier voor het volledige programma.

Verwante artikelen

Reacties

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *